Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. března 2022 7:59
Čas čtení 1:27
Adéla Ježková

Ukrajina každý den zažívá hrůzy 11. září. Vyzývám vás, abyste udělali víc, řekl Zelenskyj v americkém Kongresu

Ukrajina každý den zažívá hrůzy 11. září. Vyzývám vás, abyste udělali víc, řekl Zelenskyj v americkém Kongresu
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ JOE BIDEN NATO SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) VÁLKA NA UKRAJINĚ VOLODYMYR ZELENSKYJ
Uložit Uložené

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v historickém projevu v americkém Kongresu uvedl, že Ukrajina v boji proti ruským silám každý den zažívá 11. září.

Ukrajinský prezident se tak v online projevu v americkém Kongresu odvolal na hrůzu teroristických útoků na USA z roku 2001, které si vyžádaly skoro tři tisíce obětí. Shromážděné americké politiky také vyzval, aby si vzpomněli na Pearl Harbor v roce 1941, kdy zahynulo celkem 2 403 lidí, včetně 68 civilistů.

„Ve svých velkých dějinách máte stránky, které by vám umožnily pochopit ukrajinskou historii. Pochopte nás nyní,“ řekl. Informoval o tom server BBC.

Zelenskyj v zeleném vojenském tričku s ukrajinskou vlajkou za zády v projevu zároveň znovu požádal o další vojenskou pomoc. Pomocí odkazu na slavný projev amerického vůdce za občanská práva Martina Luthera Kinga vyzval USA a spojence v NATO, aby prosadili bezletovou zónu nad Ukrajinou„‚Mám sen' – tato slova jsou vám všem dobře známá. Dnes mám ale spíše potřebu. Potřebu ochránit oblohu.“


Ukrajinský vůdce rovněž promítl video s raketovými údery na města své země a s následnými mrtvými a zraněnými lidmi.

„Vyzývám vás, abyste udělali víc. Rozhoduje se o osudu naší země. Potřebujeme vás právě teď,“ řekl podle serveru The Guardian v Kongresu.

Americký prezident Joe Biden ocenil Zelenského „vášnivé poselství“ Kongresu. „Mluví za lidi, kteří prokázali pozoruhodnou odvahu a sílu tváří v tvář brutální agresi – odvahu a sílu, která inspirovala nejen Ukrajince, ale celý svět,“ uvedl Biden.

Projev Volodymyra Zelenského zazněl necelé dva týdny poté, co poprvé promluvil k americkým, a téměř tři týdny na den, kdy Putin zahájil ruskou invazi do země.

Doporučeno
Putin by považoval vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou ze strany jakékoliv země za její účast v konfliktu Putin by považoval vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou ze strany jakékoliv země za její účast v konfliktu 5. března 2022 16:02

Od té doby ukrajinský prezident opakovaně vyzval USA a další spojence v NATO, aby nad zemí zřídili bezletovou zónu, což Bidenova administrativa odmítla kvůli obavám, že by to vedlo k eskalaci napětí mezi Ruskem a USA.

Domů
Sdílet
Diskuse