Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. března 2022 19:11
Čas čtení 1:20
Martin Mičuda

Výrobce supersportů Lykan dodá dubajské policii v následujících letech až 400 speciálních SUV

Výrobce supersportů Lykan dodá dubajské policii v následujících letech až 400 speciálních SUV
Zdroj: W Motors
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložit Uložené

Jako technický základ posloužil nejnovější Nissan Patrol, který patří v arabských zemích mezi nejpopulárnější off-roady.

Stejně jako za velkou louží už několik desítek let značka Ford vyrábí speciální modely v rámci „divize“ Police Interceptor pro policejní složky v USA, se svým vlastním výtvorem přichází už i arabská automobilka W Motors.

Tu pravděpodobně znáš díky supersportům Lykan či Fenyr, které se objevily i v některých celosvětově známých filmech. Tentokrát totiž představují speciální policejní SUV pod názvem Ghiath Smart Patrol, které v následujících letech sehraje významnou roli v dubajském vozovém parku.

Doporučeno
Nový Aston Martin Vantage V12 je labutí píseň dvanáctiválce. Vznikne jen 333 kusů, každý o výkonu 700 koní Nový Aston Martin Vantage V12 je labutí píseň dvanáctiválce. Vznikne jen 333 kusů, každý o výkonu 700 koní 20. března 2022 16:30

W Motors zatím předal prvních 10 exemplářů, v rámci dohody v hodnotě až 54,4 milionu amerických dolarů však společnost pro dubajské složky vyrobí až 400 kusů. Jedná se přitom o první automobil, který se vyrábí ve fabrice Silicon Oasis v Dubaji v rámci oddělení Special Project Division určeného k vývoji vozidel pro bezpečnostní složky. Přestože první prototypy speciálního SUV zprvu stály na technickém základě amerických modelů GM, sériové provedení nakonec vychází z nejnovější generace Nissanu Patrol.

Na první pohled to však naprosto není znát, protože W Motors si navrhlo svoji vlastní karoserii a do nemalé míry unikátním potřebám přizpůsobilo i interiér s pozměněnou palubní deskou. Ghiath Smart Patrol tak po vizuální stránce s přísnými tvary masky či jejími úzkými předními světlomety zapadá mezi zmiňované supersporty. Exteriér je následně obdařen velkým množstvím světelné signalizace, hned několika kamerami včetně 360°, přičemž celek stojí na kolech se speciálními kryty.

To, že základním stavebním kamenem je Nissan Patrol, naznačuje zejména volant či některé ovládací prvky v interiéru. W Motors však vyvinul své vlastní digitální budíky, rozměrný, na výšku orientovaný středový displej i zobrazovací pole před spolujezdcem. Součástí výbavy je následně také dron, který umí ještě lépe monitorovat prostor nejen kolem vozidla. Po vzoru zejména amerických policejních vozů je v zadní části dvojice plastových sedadel pro zadržené, které navíc od přední posádky odděluje bezpečnostní příčka.

Doporučeno
Toto Pagani je jako jednorožec ze staré školy. Má dvanáctiválec, 850 koní, sekvenční převodovku a extrémní aerodynamiku Toto Pagani je jako jednorožec ze staré školy. Má dvanáctiválec, 850 koní, sekvenční převodovku a extrémní aerodynamiku 27. listopadu 2023 14:00

O technice pod kapotou dubajský výrobce zatím neinformoval, lze však předpokládat, že tam bude dobře známá japonská technika, v jejímž rámci může být součástí i benzínový osmiválec.

W Motors, Ghiath Smart Patrol,W Motors, Ghiath Smart Patrol,W Motors, Ghiath Smart Patrol,W Motors, Ghiath Smart Patrol,
Zobrazit galerii
(5)
Domů
Sdílet
Diskuse