Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. března 2022 18:05
Čas čtení 1:27
Ilona Hobzová

Ceny pohonných hmot se zatím regulovat nebudou. „Populistická opatření nikomu nepomohou,“ říká Stanjura

Ceny pohonných hmot se zatím regulovat nebudou. „Populistická opatření nikomu nepomohou,“ říká Stanjura
Zdroj: Pixabay / Skitterphoto / volně k užití
NEWS CENY POHONNÝCH HMOT
Uložit Uložené

Podle ministra financí by se nyní jednalo o laciné a instantní opatření. Stojí to v tiskové zprávě resortu.

Ministerstvo financí provedlo kontrolu prodejních cen pohonných hmot českých čerpacích stanic. Na základě výsledků kontroly uvedlo, že regulace cen paliv není třeba. V tiskové zprávě ministerstvo uvedlo, že v monitoringu cenové politiky čerpacích stanic bude pokračovat. Informovala o tom Česká televize.

Doporučeno
Města jsou navržena pro bílé a bohaté muže. Z férově sdílených měst by mohli těžit všichni, vysvětluje urbanistka (Rozhovor) Města jsou navržena pro bílé a bohaté muže. Z férově sdílených měst by mohli těžit všichni, vysvětluje urbanistka (Rozhovor) 22. března 2022 11:30

Laciná gesta nikomu nepomohou

„Kontrolou cenové politiky čerpacích stanic se ukázalo, že situace nemá jednoznačného viníka. Marže pumpařů byly ve sledovaném období velmi rozkolísané, někde vyšší, jinde i záporné. Dosavadní analýza zatím ale neprokázala plošně nepřiměřené marže, prodejní ceny zcela ustřelené od velkoobchodních cen na burze, ani podezření na kartelovou dohodu na úkor motoristů. U vývoje cen pohonných hmot jsme viděli paniku na burzách, která se promítla na totemy čerpacích stanic a rozšířila se i mezi spotřebitele, kteří se začali masivně předzásobovat,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Stanjura dále řekl, že v současné situaci nikomu nepomohou „laciná a instantní populistická opatření“ typu snižování daní nebo stanovování cenových stropů. „V Maďarsku vidíme, jak cenovou regulaci záhy doprovází další restrikce a policejní dozor na pumpách,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse