Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. dubna 2022 9:01
Čas čtení 1:32
Vojtěch Vanda

Největší trh na darknetu byl uzavřen. Světové autority zabavily skoro 560 milionů korun v bitcoinu

Největší trh na darknetu byl uzavřen. Světové autority zabavily skoro 560 milionů korun v bitcoinu
Zdroj: Unsplash/Towfiqu barbhuiya/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI BITCOIN ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Německá policie ve spolupráci s americkým ministerstvem spravedlnosti uzavřely ruský Hydra Market, jenž má být největším trhem na darknetu.

Ruskojazyčný web Hydra Market, dle informací NBC největší a nejdéle fungující trh na darknetu, byl uzavřen světovými autoritami. Informaci v úterý ohlásilo ministerstvo spravedlnosti Spojených států. Na akci se podílela německá federální policie společně s americkým vládním rezortem. Informovalo o tom i Ministerstvo financí USA a tamní Ministerstvo spravedlnosti.

K tomu federální žalobce obvinil ruského občana a domnělého administrátora trhu Dmitrije Olegoviče Pavlova z praní špinavých peněz a drogových trestných činů.

Doporučeno
Etický hacker: Na dark webu si někdo objedná vraždu, ale když mu jen vezmou peníze, kam si půjde stěžovat? Na policii? (Rozhovor) Etický hacker: Na dark webu si někdo objedná vraždu, ale když mu jen vezmou peníze, kam si půjde stěžovat? Na policii? (Rozhovor) 19. prosince 2021 14:30

Web v ruštině měl ve svém prostředí nechávat uživatele, aby zde probíhaly obchody s drogami, konkrétně s kokainem, metamfetaminy, LSD či heroinem, kradenými finančními daty nebo falešnými doklady, mezi nimiž bylo možné najít i americké pasy nebo řidičské průkazy. Dle soudních dokumentů zde také probíhalo praní špinavých peněz. Produkty byly nejčastěji k prodeji v Rusku, na Ukrajině, v Bělorusku a v Kazachstánu.

Na Hydra marketu se také mělo dle dokumentu provádět 80 procent všech transakcí v kryptoměnách na darknetu, což od roku 2016 vygenerovalo v tržbách 5,2 miliardy dolarů (v přepočtu 1,163 bilionu korun). Německým a americkým autoritám se během uzavírání trhu podařilo zabavit celkově 25,3 milionu dolarů (zhruba 565 milionů korun) v bitcoinu.

Není se čemu divit; na stránce totiž podle německých autorit figurovalo 19 tisíc účtů, které zboží prodávaly. Celkem si zde mělo věc nebo službu zakoupit na 17 milionů nákupčích. Autority proto daly Hydře prezdívku „Amazon darknetu“.

Hydra Market financoval ruské hackery

Podle zjištění amerického ministerstva financí měl Hydra Market, stejně jako směnárna virtuálních měn Garantex, financovat ruské hackery, kteří podnikali ransomwarové útoky po celém světě, což byl také jeden z důvodů, proč na ně autority uvalily sankce.

O situaci na darknetu se i REFRESHER bavil v rozhovoru s etickým hackerem Tomášem Zaťkem a IT bezpečnostním manažerem Pavlem Draxlerem.

Ti nám potvrdili, že hackeři skutečně na darknetu stále operují. „Tyto komunity existují, černý trh funguje neustále, stejně jako specializovaná fóra pro koordinaci útoků. V hackingu se vybudovaly celé industrializované skupiny, kde jeden vyrábí exploity, druhý ransomware, třetí útoky dostává přímo do firem a čtvrtý zajišťuje support. Jedná se jakoby o normální firmy s tím rozdílem, že fungují na černém trhu jako entity,“ uvedl Zaťko.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

„Drogy jsou na dark webu běžná věc, dokonce i padělky dokumentů, ale objednávání vražd podle mě nefunguje. Takový člověk nabízející vraždy si rád vezme peníze od kohokoli, kdo si chce objednat vraždu, ale odejde bez jakéhokoli rizika,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse