Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. dubna 2022 14:30
Čas čtení 8:16
Martin Adam Pavlík

10 nejlepších filmů podle knižní předlohy

10 nejlepších filmů podle knižní předlohy
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY NEJLEPŠÍ FILMY TIP NA FILM
Uložit Uložené

Kteří režiséři natočili ty nejlepší a nejvěrnější adaptace?

Určitě ses i ty už nejednou s kamarády hádal o tom, jestli je lepší kniha, nebo film, který podle ní natočili. A ať už vaše hašteření trvalo hodinu, nebo celý den, bylo vlastně naprosto zbytečné. Film je totiž samostatným dílem, a tak bychom k němu měli poté, co se dostane do kin, přistupovat. Přece jen jsou to právě filmy, které postavám z knih dodají „život“. 


Několikrát se stalo, že samotní spisovatelé nebyli spokojeni s výsledkem, který viděli na plátně. Za zmínku stojí například Stephen King, kterému se filmové zpracování jeho knihy The Shining vůbec nelíbilo. Stejnojmenný film z roku 1980 v režii Stanleyho Kubricka byl přitom oslavován kritiky a zároveň dodnes patří mezi nejoblíbenější a nejvyhledávanější horory všech dob.

Shining
Zdroj: Warner Bros.

Často režisérům nebo scénáristům stačí pouze fragment z předlohy k tomu, aby jej posunuli do úplně jiných rovin a vytvořili tak něco nového, originálního a osobitého. Hluboko uvnitř ale dokáží zůstat věrni odkazu knihy. Od počátku kinematografie vzniklo nespočet nezapomenutelných adaptací, proto je náš žebříček velmi subjektivní.


Nenajdeš v něm ta úplně nejznámější díla jako Duna, The Lord of the Rings, Harry Potter, The Godfather nebo Schindler's List. Zaručeně v něm ale objevíš filmy, o kterých jsi nikdy neslyšel, přičemž rozhodně stojí za tvou pozornost. Neboj se, zařadili jsme tam i pár kultovních klasik.


Pokud tě baví naše filmové novinky, tipy, recenze, profily herců a režisérů či žebříčky, neváhej nás podpořit a přidej se do klubu Refresher+. I díky tomu ti budeme moci přinést víc kvalitního filmového obsahu.



Pozor, článek může obsahovat spoilery.

1. Enemy (režie: Denis Villeneuve, 2013)

Kde můžeš film vidět: Nemá ho žádná streamovací společnost, takže si ho můžeš koupit nebo půjčit přes Google Play, Apple TV či Amazon.

Délka filmu: 91 minut

Hodnocení na IMDb: 6,9 z 10


Nikdo v Hollywoodu v současnosti nedělá tak precizní a ambiciózní filmové adaptace jako tento čtyřiapadesátiletý Kanaďan. Jeho nejnovější Duna (2021) byla vizuálně opojným mistrovským dílem a výrazně překonala všechny dosavadní snahy adaptovat kultovní science fiction Franka Herberta.

Doporučeno
Ovládne mysl Anny Geislerové a Tomáše Maštalíra temná síla? Do kin jde thriller Smršť od tvůrců Trhliny Ovládne mysl Anny Geislerové a Tomáše Maštalíra temná síla? Do kin jde thriller Smršť od tvůrců Trhliny 18. března 2024 14:00

Villeneuve má ovšem na kontě další výborné adaptace. Například podle povídky Teda Chianga dokázal natočit úchvatný dvouhodinový opus Arrival (2016) o střetu lidstva s mimozemšťany, který je zároveň filozofickým dramatem o lidském bytí a důsledcích našich rozhodnutí. Jeho snímek z roku 2013 je však úplně jiný než všechno ostatní, co natočil.


Enemy je surreálním „mind-fuckem“, který stírá hranice mezi fikcí a realitou. Zaručeně na něj nezapomeneš a budeš se na něj chtít dívat dokola, dokud ho nepochopíš. Otevírá ale bránu ne jedné, ale hned několika interpretacím. Připomíná ta nejlepší díla Davida Lynche, má dech beroucí tajemnou atmosféru a co je nejdůležitější, naprosto originálně pracuje s motivy předlohy. Napsal ji José Saramago v roce 2002 a nese název The Double.



Enemy jake Gyllenhaal
Zdroj: A24


Filmové zpracování Villeneuvea částečně mění děj knihy a zároveň doslova obohacuje předlohu o zcela nové prvky, přičemž jí neškodí, ale naopak ji vylepšují a aktualizují. Vytváří fascinující další významy. Ty při každém opětovném zhlédnutí pouze přibydou. Navíc už jen herecké obsazení Jake Gyllenhaal, Mélanie Laurent a Sarah Gadon tě prostě musí přimět k tomu, abys dal filmu šanci.

2. A Clockwork Orange (režie: Stanley Kubrick, 1971)

Kde můžeš film vidět: HBO MAX

Délka filmu: 136 minut

Hodnocení na IMDb: 8,3 z 10

Stanley Kubrick zfilmoval stejnojmennou dystopickou knihu Anthonyho Burgesse z roku 1962, kterou by nejeden označil za „nezfilmovatelnou“. Zejména kvůli tomu, že autor vytvořil přímo pro knihu specifický jazyk „nadsat“, který podle Stephena D. Rogerse spojuje ruský a britský slang. Burgess také uvedl, že prvky tohoto jazyka byly inspirovány takzvanými Edwardian Strutters, britskými teenagery, kteří na konci 50. let násilně útočili na nevinné lidi.

A Clockwork Orange
Zdroj: Warner Bros.

Americký režisér si však tuto na první pohled výraznou lingvistickou překážku (ve filmech přece jen mluví postavy úplně jinak než v knihách) přizpůsobil a jazyk mírně „polidštil“. A Clockwork Orange vypráví příběh 15letého delikventa Alexe, který spolu s partou kamarádů droguje, okrádá a bije náhodné lidi jen tak pro zábavu.


Kubrick ve filmu zkoumá ty nejtemnější útroby lidské mysli a místy terorizuje diváka stejně jako postavy chuligánů své oběti. Čeká tě hodně násilí (avšak ne samoúčelného), sexu, hodně klasické hudby (pokud máš rád Beethovena, přijdeš si na své) a pár pořádně nepříjemných scén, při kterých si možná budeš zakrývat oči. Nic pro slabé povahy.




A Clockwork Orange je snímkem provokativním, kontroverzním, ale také nadčasovým díky univerzálnímu tématu, které nestárne a je aktuální po celém světě. Památnou ji také dělá famózní výkon herce Malcolma McDowella. Na jeho šílený a zlomyslný výraz nezapomeneš.

3. Gone Girl (režie: David Fincher, 2014)

Kde můžeš film vidět: Netflix

Délka filmu: 149 minut

Hodnocení na IMDb: 8,1 z 10


Ano, většina by se asi shodla na tom, že nejlepší Fincherova filmová adaptace je Fight Club. Gone Girl je ovšem minimálně stejně výjimečným filmem. Stejnojmennou předlohu napsala spisovatelka Gillian Flynn, přičemž režisér kultovních thrillerů Seven či Zodiac ji přetvořil do drsné a rafinované, ještě více uvěřitelné detektivky, jaká nemá v současném Hollywoodu obdoby.

Doporučeno
Film o Vémolovi se začal natáčet před 15 lety, když dělal vyhazovače v Londýně. Právě běží v kinech Film o Vémolovi se začal natáčet před 15 lety, když dělal vyhazovače v Londýně. Právě běží v kinech 7. února 2024 9:04


Fincher zůstal věrný knize, pohrává si mazaně s divákem a jeho očekáváními tak jako snad v žádném filmu od dob již zmíněného Fight Clubu. K tomu, aby nás zmátl, využívá falešného vypravěče a podává nám více verzí stejného příběhu. Nepřestává nás přitom překvapovat, šokovat a rozesmívat svým přísným cynismem.

 Ben Affleck Rosamund Pike Gone Girl
Zdroj: 20th Century Fox


Nic by ale nefungovalo bez skvělých výkonů Bena Afflecka a Rosamundy Pike, kteří podávají nejlepší výkony v kariérách. Ztvárnit tak pekelně zvrácené manžely rozhodně nebylo jednoduché. Rosamund Pike prozradila v rozhovoru s Jimmym Fallonem, že postelovou scénu s Neilem Patrickem Harrisem procvičovala předtím, než k ní došlo, i doma a to s umělou loutkou, protože jí její manžel s nácvikem odmítl pomoci, protože mu to přišlo divné.

4. One Flew over the Cuckoo's Nest (režie: Miloš Forman, 1975)

Kde můžeš film vidět: Nemá ho žádná streamovací společnost, takže si jej můžeš koupit nebo půjčit přes Google Play, Apple TV či Amazon.

Délka filmu: 133 minut

Hodnocení na IMDb: 8,7 z 10


Český režisér adaptoval stejnojmenný román amerického spisovatele Kena Keseyho z roku 1962, který se zaměřil na příběh pacientů v psychiatrické léčebně. Jak píše Looper, Forman několik klíčových věcí z knihy pozměnil, jelikož ale dokonale rozuměl hlavní myšlence díla a ctil ho, jeho transformace do nové podoby zůstala věrná původnímu odkazu.

One Flew over the Cuckoo's Nest
Zdroj: United Artists

Výsledkem je mimořádně zábavné, ale zároveň až hrozivě mrazivé drama pojednávající o stále zanedbávaném tématu duševního zdraví. Zatímco v knize je hlavním vypravěčem postava indiánského náčelníka, Forman z ní udělal ve filmu nenápadnou postavu, která sehrává největší roli až v závěru. U diváků, kteří nečetli předlohu, tak rafinovaně oddálil tajemství s ní spjaté a tím pádem také později vytvořil funkční moment překvapení.


Formanův snímek právem ovládl tehdejší udílení Oscarů. S pozlacenou soškou odcházel kromě režiséra domů i herec Jack Nicholson, který ztvárnil hlavní postavu vydávající se za blázna, a herečka Louise Fletcher, která hrála krutou a záludnou sestřičku v léčebně. Podle Looperu byl film byl natočen ve skutečné psychiatrické léčebně a k hercům a štábu se dokonce přidali i pacienti a zaměstnanci.

5. Trainspotting (režie: Danny Boyle, 1996)

Kde můžeš film vidět: VOYO

Délka filmu: 90 minut

Hodnocení na IMDb: 8,2 z 10


Absolutně sugestivní generační výpověď, která vznikla podle stejnojmenné předlohy Skota Irvina Welshe. Ten si dokonce ve filmu zahrál jednu z postav, konkrétně manipulativního drogového dealera Mikeyho Forrestera. Šlo o jeho první román, přičemž právě úspěch filmové adaptace pomohl dostat příběh party narkomanů daleko do světa.

Ewan McGregor  Trainspotting
Zdroj: Miramax

Režisér ve filmu ponechal černý humor z předlohy, Boyleovo zpracování je však výjimečné zejména díky maximálně důvěryhodnému provedení halucinací a drogových stavů jednotlivých postav.


Navíc z obrazu prosakuje špína, prach či zápach moči, výkalů nebo krve. Spolu se snímkem Requiem For a Dream jde nepochybně o jednu z nejzásadnějších výpovědí o drogové závislosti právě z pohledu závislých.

6. The Iron Giant (režie: Brad Bird, 1999)

Kde můžeš film vidět: Nemá ho žádná streamovací společnost, takže si ho můžeš koupit nebo půjčit přes Google Play, Apple TV či Amazon.

Délka filmu: 86 minut

Hodnocení na IMDb: 8,1 z 10

Tento animovaný debut Brada Birda není jen jednou z nejkrásnějších a nejemotivnějších pohádek, jaké kdy byly natočeny, ale také vícevrstvou studií paranoie během období studené války. Ukazuje, že přátelství, pomoc a porozumění byly vždy silnější než strach, šikana a hrubá síla.

Iron Giant
Zdroj: Warner Bros.


The Iron Giant je založen na románu The Iron Man od Teda Hughese z roku 1968 (ve Spojených státech ale vyšel pod názvem The Iron Giant) a vypráví příběh malého chlapce Hogartha Hughese, který se spřátelí s obrovským mimozemským robotem. Autor děj zasadil do roku 1957, tedy období nukleární hrozby, kdy panovalo obrovské napětí mezi USA a SSSR.

7. Little Women (režie: Greta Gerwig, 2019)

Kde můžeš film vidět: Nemá ho žádná streamovací společnost, takže si ho můžeš koupit nebo půjčit přes Google Play, Apple TV či Amazon.

Délka filmu: 135 minut

Hodnocení na IMDb: 7,8 z 10


Nezapomněli jsme na milovníky romance a melodramat. Tady je vidět, jak si Greta Gerwig hluboce váží předlohy z roku 1869, která patří mezi největší klasiky americké literatury 19. století. Její autorkou je Louise May Alcott. Srdcervoucí příběh jedné rodiny plné silných žen adaptovalo ještě před 38letou Američankou několik tvůrců od George Cukora až po Gillian Armstrong.

Little Women
Zdroj: Sony

Právě poslední verze je ale nejdůvěryhodnější, nejsilnější a nejlepší adaptací této klasiky. Greta Gerwig předvedla mimořádně precizní režii a neuvěřitelný scenáristický talent pro vyprávění příběhu, přičemž fantasticky buduje atmosféru a také bravurně představuje jednotlivé charaktery postav. Je až zarážející, jak dokázala trefně vyselektovat to nejpodstatnější z pořádně hrubé knihy.   


Nemluvě o hereckém koncertu všech hlavních představitelů od Saoirse Ronan, Emmy Watson, Florence Pugh, Elizy Scanlen, Laury Dern až po Timothéeho Chalameta. Mistrovské dílo, které získalo šest nominací na Oscara, přičemž bohužel proměnilo jen tu za kostýmy. Funguje zde ovšem naprosto každá složka filmu.

8. No Country For Old Men (režie: Joel Coen, Ethan Coen, 2007)

Kde můžeš film vidět: Nemá ho žádná streamovací společnost, takže si ho můžeš koupit nebo půjčit přes Google Play, Apple TV či Amazon.

Délka filmu: 122 minut

Hodnocení na IMDb: 8,2 z 10

Javier Bardem ostříhaný „podle hrnce“, chodící se zvláštní plynovou zbraní a chladným výrazem prvotřídního psychopata po ulicích, jako kdyby to bylo úplně normální, a kopec krvavých a šokujících scén, ze kterých tě zamrazí. No Country For Old Men je jeden z vůbec nejlepších filmů režijní bratrské dvojice.

Doporučeno
Když mladí musí řešit problémy dospělých. Do kin přichází nový film Bohdana Slámy Když mladí musí řešit problémy dospělých. Do kin přichází nový film Bohdana Slámy 7. února 2024 9:02

Jako předloha jim sloužila kniha Cormaca McCarthyho z roku 2005, pojednávající o chamtivosti, spravedlnosti, pomstě či odvaze. Z jeho řádků přenesli ukázkově na plátno depresivní atmosféru a krutost lidí, kteří neznají slitování. 


Kombinace McCarthy a bratři Coenovi je záruka kvality. Spolu odkrývají temnou tvář Ameriky. Na jejím konci neslyší žádný potlesk ani fanfáry. Navíc postava vraha, kterou zde Javier Bardem ztvárňuje, tě bude děsit ve snech ještě dlouho po projekci.

9. The Shawshank Redemption (režie: Frank Darabont, 1994)

Kde můžeš film vidět: Nemá ho žádná streamovací společnost, takže si ho můžeš koupit nebo půjčit přes Google Play, Apple TV či Amazon.

Délka filmu: 142 minut

Hodnocení na IMDb: 9,3 z 10

Film, na který se dá dívat dokola a nikdy neztratí své magické kouzlo. Pochmurná balada, která však postupně odhaluje, že naděje je sice nebezpečná věc, ale někdy může být tou nejsilnější zbraní vůči neprávu a agresi. I když adaptací mistra hororů Stephena Kinga vzniklo opravdu mnoho, právě tato je nejpamátnější. Možná i proto, že vlastně nejde o horor, ale drama.

The Shawshank Redemption
Zdroj: Columbia/Sony

Povídka s názvem Rita Hayworth and Shawshank Redemption, kterou Darabont zfilmoval, se objevila ve sbírce s názvem Different Seasons (1982) a její autor nešetřil talentovaného režiséra chválou. 


„Když jsem to poprvé viděl, uvědomil jsem si, že z mé práce nenatočil jen jeden z nejlepších filmů, jaké kdy byly natočeny, ale potenciální filmovou klasiku,“ řekl o Darabontově filmu autor předlohy Stephen King. Režisér v roce 2007 zadaptoval i jeho další dílo The Mist.

10. Blade Runner (režie: Ridley Scott, 1982)

Kde můžeš film vidět: Nemá ho žádná streamovací společnost, takže si ho můžeš koupit nebo půjčit přes Google Play, Apple TV či Amazon.

Délka filmu: 117 minut

Hodnocení na IMDb: 8,1 z 10


Strhující sci-fi Ridleyho Scotta jsme nemohli opomenout. Předloha Philipa K. Dicka Do Androids Dream of Electric Sheep? z roku 1968 patří mezi nejzásadnější vědecko–fantastická díla. Jeho další kousky jako Total Recall nebo Minority Report později převedli do filmové podoby Paul Verhoeven či Steven Spielberg.

Blade Runner Harrison Ford
Zdroj: Warner Bros.


Blade Runner je výjimečný tím, jak věrohodně, originálně a vizuálně podmanivě zobrazuje dystopický svět popsaný v knize, ve kterém je obtížné rozeznat člověka od replikanta. Scott tě už od prvních minut vtáhne do děje a ty se necháš s radostí unášet vzrušující cestou plnou nepoznaných zážitků. Na jejím konci tě navíc čeká jeden z nejpamátnějších závěrů v historii kinematografie.

Domů
Sdílet
Diskuse