Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. dubna 2022 17:56
Čas čtení 1:25
Tereza Šnajdrová

Mladík na internet vyvěsil falešný QR kód, aby se přiživil na obětech tornáda. U soudu ukazoval vulgární gesta

Mladík na internet vyvěsil falešný QR kód, aby se přiživil na obětech tornáda. U soudu ukazoval vulgární gesta
Zdroj: ČTK/Popela Libor
NEWS TORNÁDO NA JIŽNÍ MORAVĚ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Čtyřiadvacetiletý Jakub Hodaň z Brna využil katastrofy, která se stala v minulém roce na Moravě a okradl oběti tornáda. Nyní stanul před soudem, odkud odešel s podmínkou a směrem k přítomným nešetřil s vulgárními gesty.

Ve čtvrtek 24. června 2021 postihla Moravu katastrofa. Několika obcemi se prohnalo ničivé tornádo, které lidem bralo domy, majetek a několik osob dokonce připravilo o život. Na katastrofě, která zasáhla celé Česko, se rozhodl přiživit Jakub Hodaň z Brna, který na sociálních sítích vyvěsil QR kód s logem Diecézní charity Brno, a to vše doplnil o text, že každá koruna pomůže.

Peníze, které měly putovat obětem ničivého tornáda, však skončily v mladíkově kapse, za což nyní stanul před soudem. Od něj odešel s podmínkou a u soudu přítomné šokoval vulgárními gesty, informuje Právo.

Doporučeno
Policie dopadla mladíka, který si zfalšovaným QR kódem chtěl vydělat na veřejné sbírce pro oběti tornáda Policie dopadla mladíka, který si zfalšovaným QR kódem chtěl vydělat na veřejné sbírce pro oběti tornáda 28. června 2021 15:53

Den poté, co Moravou proletělo ničivé tornádo, zveřejnil Jakub Hodaň na svém Instagramu video, v němž veřejnost vybízel, aby na pomoc obětem živelné katastrofy zaslala finanční dar.

Ačkoliv není jisté, kolik lidí Hodaňovi peníze opravdu poslalo, jeho chování způsobilo komplikace Diecézní charitě v Brně, jejíž logo mladík zneužil do svého videa. Ta pak musela lidem vysvětlovat, že není žádnou falešnou organizací, ale charitou, která se obětem tornáda opravdu snaží pomoci.

Státní zástupce Petr Bejšovec požadoval, aby mladík od soudu odešel s tříletým trestem s podmíněným odkladem na pět let a podmínkou, že musí charitě zaplatit odškodné ve výši 250 tisíc korun. „Byla totiž nucena vysvětlovat veřejnosti, jaký podvod s jejím jménem se obžalovaný pokusil udělat, musela také ujišťovat velký počet dárců, že přispěli na ten správný účet,“ okomentoval svůj návrh Bejšovec.

Před soud mladík dorazil plný elánu a neustále dělal opičky, pitvořil se, choval obscénně a na přítomné dokonce ukazoval vulgární gesta. Během soudního procesu namítal, že nechce být natáčen novináři, což žalobce zamítl a podotkl, že ostudu si mladík způsobil sám a nyní musí nést následky. 

Nejsem si vědom, že by se na můj účet vybraly nějaké peníze. S charitou jsem se ale po činu nijak nespojil,“ prohlásil Jakub Hodaň u soudu. 

Od soudu obžalovaný nakonec odešel s tříletou podmínkou, původně mu hrozilo až 10 let za mřížemi. „Mohl způsobit škodu velkého rozsahu a čin spáchal v době živelní pohromy. Způsobil i značnou škodu na pověsti Diecézní charity,“ uvedl soudce. „Doznal se, pokusil se vysvětlil, jak ho to celé napadlo. Soud přihlédl k tomu, že pak sám aktivně pomáhal přímo na místě katastrofy,“ doplnil. 

Domů
Sdílet
Diskuse