Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. května 2022 16:53
Čas čtení 1:24
Vojtěch Vanda

Na pohřbu novinářky zastřelené v Izraeli zasahovali policisté. Osoby v procesí bili obušky

Na pohřbu novinářky zastřelené v Izraeli zasahovali policisté. Osoby v procesí bili obušky
Zdroj: TASR/AP
NEWS IZRAEL ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Novinářka televize Al-Džazíra Širín abú Aklah byla zastřelena ve středu v uprchlickém táboře Džanín v Západním břehu Jordánu během razie, kterou zde prováděli izraelští vojáci. V pátek se konal její pohřeb, který se znovu neobešel bez pozornosti policie.

Na pohřební procesí, které neslo rakev zastřelené novinářky televize Al-Džazíra Širín abú Aklah, provedli razii izraelští policisté. O pátečním zásahu informovalo CNN. Stovky truchlících, kteří se přišli s novinářkou rozloučit, chtěli odnést rakev pěšky do řeckého ortodoxního kostela, kde měl proběhnout obřad. To se ale nelíbilo policii, která na ně zaútočila obušky i slzným plynem.

Doporučeno
Zavraždili íránského šéfa výzkumu jaderných zbraní. Írán se chce mstít a ukazuje na Izrael Zavraždili íránského šéfa výzkumu jaderných zbraní. Írán se chce mstít a ukazuje na Izrael 30. listopadu 2020 15:46

Širín abú Aklah byla novinářkou, jež světu ukazovala poměry, které vládly v arabském světě. Jak uvádí CNN, mělo se o ní říkat, že dostává na povrch „hlas palestinského utrpení“ a jejich „aspiraci ke svobodě“.

Nejspíš i z toho důvodu jednapadesátiletá zkušená zaměstnankyně katarské televize Al-Džazíra pracovala na příběhu z uprchlického tábora Džanín v Západním břehu Jordánu, kde izraelská policie prováděla razii. Během této akce přišla o život. Jak se to stalo, zatím není jasné. 

Palestinská samospráva odmítla ve čtvrtek izraelskou nabídku na společné vyšetřování. Místo toho trvala na nezávislém procesu a zařekla se, že obžalované z její vraždy postaví před Mezinárodní trestní soud.

Pohřeb se neobešel bez policejní pozornosti

Tělo novinářky bylo po její smrti odneseno ve spolupráci s palestinskými militanty a uloženo v Nemocnici sv. Josefa ve východním Jeruzalémě, odkud mělo být v pátek převezeno do řeckého ortodoxního kostela k pohřebnímu obřadu. Stovky členů smutečního průvodu chtěly, aby se její rakev odnesla pěšky a vytvořilo se procesí. Izraelská policie nicméně trvala na tom, aby bylo její tělo převezeno autem.

Když se dalo procesí do pohybu, policie na něj zaútočila obušky. Dle informací CNN měla do davu vystřelit i slzný plyn a zábleskový granát. Tělo bylo proto vráceno zpět do nemocnice a odvezeno vozidlem.

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 15:42

O tom, kdo může za zavraždění Širín abú Aklah, se bude vědět více po delším vyšetřování, kterému může pomoci i výsledek pitvy. Podle čtvrteční zprávy deníku Washington Post zabavili izraelští vojenští vyšetřovatelé zbraně některých jednotek izraelských vojenských sil (IDF) kvůli balistickým testům.

Domů
Sdílet
Diskuse