Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. května 2022 16:59
Čas čtení 1:19
Adéla Ježková

Charli D'Amelio zavalily požadavky na založení OnlyFans. Nevyžádaná sexualizace může mít na mladé ženy vážný dopad

Charli D'Amelio zavalily požadavky na založení OnlyFans. Nevyžádaná sexualizace může mít na mladé ženy vážný dopad
Zdroj: Getty Images/Jon Kopaloff
NEWS SEXISMUS SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ
Uložit Uložené

D'Amelio a další mladí influenceři a celebrity se setkávají s nechtěnou sexuální pozorností v podstatě od dětství.

Charli D'Amelio, která je známá především z TikToku, oslavila 1. května osmnácté narozeniny. Kromě gratulací ale její účty na sociálních sítích okamžitě zaplavily i komentáře, které požadovaly, aby si založila účet na platformě OnlyFans, kde uživatelé publikují obsah „pro dospělé“. D'Amelio po celá léta čelí sílící sexualizaci, píše server Insider.

Ačkoli se D'Amelio několikrát proti objektivizaci postavila, nadále zůstala terčem neutichajících sexualizovaných poznámek, které se zřejmě jen zhoršují. „Dospělí muži, kteří si myslí, že je vtipné říkat nevhodné věci a dělat si legraci z patnáctiletého dítěte, jsou neuctiví a ubozí. Většina z nich jsou DOSPĚLÍ MUŽI. Dospějte a přestaňte sexualizovat teenagery, není to vtipné, je to nechutné!“ napsala v roce 2020 D'Amelio na Twitteru.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by charli (@charlidamelio)

„Charli, vypadáš jako milá holka, ale je ti šestnáct. Staří chlapi se nad tebou ukájí. Mám pocit, že bys to měla vědět,“ napsal pod video tiktokerky jeden z uživatelů ve stejném roce, uvádí server Pop Buzz. Na to D'Amelio odpověděla: „Jestli uvažuješ nad tancem nezletilé jako o sexuálním, možná by sis měl přestat myslet, že děti jsou sexy.“

Důsledky sexualizace mohou být obrovské, varují odborníci

Podle odborníků může mít tento druh nevyžádané sexuální pozornosti na mladé ženy dalekosáhlé důsledky. Vede nejen k problémům s duševním zdravím, ale také k utvrzování genderových stereotypů a podpoře sexuálního násilí.

Doporučeno
Odmítla si vzít muže, který ji znásilnil. Jako první se vymezila proti tradici i zákonu a pomohla změnit Itálii Odmítla si vzít muže, který ji znásilnil. Jako první se vymezila proti tradici i zákonu a pomohla změnit Itálii 16. ledna 2024 8:00

Podle zprávy Americké psychologické asociace má sexualizace mladých dívek „negativní dopady v různých oblastech, včetně kognitivních funkcí, fyzického a duševního zdraví, sexuality a postojů a přesvědčení“. Není se čemu divit, dospívání ve světě, který zvažuje jejich hodnotu jen na základě sexuality, tomu přímo nahrává.

Důsledky sexualizace mohou být podle odborníků, které Insider oslovil, nízké sebevědomí, deprese, poruchy příjmu potravy a úzkosti. Může také ovlivnit budoucí partnerské vztahy. 

Mladí influenceři a influencerky, jako je D'Amelio, čelí obrovskému tlaku, aby vypadali atraktivně za všech okolností. Jak upozorňuje psychiatrička Lea Lis, jsou erotizováni od okamžiku, kdy vstoupí na sociální sítě, což v širším měřítku podporuje společenské přesvědčení, že hodnota žen spočívá v jejich vzhledu.

Domů
Sdílet
Diskuse