Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. května 2022 11:49
Čas čtení 1:13
Ema Stanovská TASR

Německý zemědělec zažaloval Volkswagen, viní ho z klimatické změny. Farmáře podpořila i organizace Greenpeace

Německý zemědělec zažaloval Volkswagen, viní ho z klimatické změny. Farmáře podpořila i organizace Greenpeace
Zdroj: Greenpeace/pro média
NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA NĚMECKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Volkswagen jako druhá největší automobilka na světě výrazně přispívá ke klimatické změně, způsobuje vysoušení půdy a přívalové deště, tvrdí zemědělec.

Německý zemědělec zažaloval automobilku Volkswagen, kterou obviňuje z toho, že přispívá ke globálnímu oteplování a tím negativně ovlivňuje jeho zemědělské podnikání. TASR zprávu převzala z agentury AP.


Za farmáře Ulfa Allhoffa-Cramera se postavila i ochranářská organizace Greenpeace, německý soud však v pátek jeho žalobu zpochybnil.

Žádá stopnutí výroby aut se spalovacím motorem

Podle Allhoffa-Cramera právě Volkswagen jako druhá největší automobilka na světě výrazně přispívá ke klimatické změně, která způsobuje vysoušení půdy či přívalové deště. Tyto jevy negativně ovlivňují jeho pole, dobytek a hospodářské lesy, tvrdí zemědělec.


Žádá proto, aby Volkswagen přestal do roku 2030 vyrábět auta se spalovacím motorem. S takovou výzvou se na německé automobilky loni obrátilo několik environmentálních organizací, ale neuspěly.

 
Regionální soud v západoněmeckém městě Detmold však během pátečního prvního líčení žalobce vyzval, aby poskytl další důkazy o tom, že v důsledku globálního oteplování utrpěl reálné škody. Další líčení se uskuteční až 9. září.

Farmáře podporuje Greenpeace

Žalobu Allhoffa-Cramera podpořila i organizace Greenpeace, která se již v Německu angažovala v několika podobných případech. Několik z těchto žalob bylo zamítnuto, ale některé se dostaly až na německý Nejvyšší soud. Ten loni německé vládě přikázal, aby zintenzivnila své snahy o snížení emisí skleníkových plynů.


Společnost Volkswagen v prohlášení k žalobě podané farmářům uvedla, že hodlá omezovat produkci skleníkových plynů tak rychle, jak jen to bude možné. Sama si dala za cíl dosažení nulových emisí do roku 2050.


„Volkswagen podporuje ochranu klimatu a urychlenou dekarbonizaci dopravního sektoru, ale nedokáže toho dosáhnout sám,“ prohlásila automobilka. Dodala, že taková transformace rovněž závisí na rozhodnutí úřadů, technologickém vývoji a chování spotřebitelů. Volkswagen zároveň oznámil, že bude žádat zamítnutí zemědělské žaloby.

Zpět
Sdílet
Diskuse