Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. května 2022 20:00
Čas čtení 1:19
Tereza Patočková

Srbsko si vyjednalo tříletou dohodu o dodávkách plynu z Ruska. Válku na Ukrajině země odmítá odsoudit

Srbsko si vyjednalo tříletou dohodu o dodávkách plynu z Ruska. Válku na Ukrajině země odmítá odsoudit
Zdroj: TASR/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool
NEWS RUSKO SRBSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Během desetileté autokratické vlády prezidenta Vučiče a jeho prokremelské propagandy Srbsko postupně sklouzlo k adoraci Ruska. Průzkumy ukazují, že většina lidí v zemi by raději vstoupila do nějaké jednotné unie s Moskvou než do Evropské unie.

Srbský prezident Aleksandar Vučič během nedělního telefonického rozhovoru s prezidentem Vladimirem Putinem oznámil, že zajistil „mimořádně výhodnou“ dohodu k zemnímu plynu s Ruskem. Uvádí to stanice ABC News či US News

Srbsko je téměř zcela závislé na ruském plynu a jeho hlavní energetické společnosti jsou pod většinovým ruským vlastnictvím. „Mohu vám říci, že jsme se během vyjednávání shodli na hlavních bodech, které jsou pro Srbsko velmi příznivé,“ řekl Vučič novinářům. „Dohodli jsme se na podpisu tříleté smlouvy, což je prvním bodem smlouvy, který srbské straně velmi vyhovuje,“ dodal.

Doporučeno
Rusové a Bělorusové si nezahrají ani na MS v hokeji 2023: Situace se nezlepšuje, vzkázali Lukašenkovi a Putinovi z IIHF Rusové a Bělorusové si nezahrají ani na MS v hokeji 2023: Situace se nezlepšuje, vzkázali Lukašenkovi a Putinovi z IIHF 29. května 2022 15:53

V tuto chvíli není jasné, jak by Srbsko ruský plyn získalo v případě, že by se Evropská unie rozhodla zastavit dodávky, které jdou přes její členské země. Rusko v minulých týdnech již zastavilo vývoz plynu členským státům Finsku, Polsku a Bulharsku. EU tak jako celek od invaze na Ukrajinu velmi rychle snižuje svou závislost na ruské energii.

Putin, Rusko, vojna, Ukrajina
Zdroj: TASR/AP/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Aleksandar Vučič odmítl odsoudit ruskou invazi na Ukrajinu, a Srbsko se tak nepřipojilo k západním sankcím vůči Moskvě. Vučič, jenž je bývalým proruským ultranacionalistou, tvrdí, že chce Srbsko připojit do Evropské unie, poslední roky však strávil upevňováním vztahů s Ruskem jakožto dlouholetým spojencem.

Navzdory zprávám o zvěrstvech, které se na Ukrajině dějí, si Vučič a další srbští vůdci stěžují na tlak Západu, aby se k sankcím proti Rusku připojili. Srbští představitelé tvrdí, že balkánská země musí takovému tlaku odolat, i kdyby to mělo znamenat opuštění jejich úsilí a cíle vstoupit do EU.

Doporučeno
FOTO: Podívej se na fotografie Kubiše a Gabčíka ze cvičení Anthropoidu FOTO: Podívej se na fotografie Kubiše a Gabčíka ze cvičení Anthropoidu 27. května 2022 9:00

„Dohoda, které dosáhl prezident Vučič s prezidentem Putinem, je důkazem toho, jak moc je respektováno rozhodnutí Srbska neúčastnit se protiruské hysterie,“ řekl ministr vnitra Aleksandar Vulin.

Za Vučičovy 10leté autokratické vlády a přetrvávající prokremelské propagandy Srbsko postupně sklouzlo k adoraci Ruska. Průzkumy ukazují, že většina lidí v zemi by raději vstoupila do nějaké jednotné unie s Moskvou než do Evropské unie.

Mohlo by tě zajímat:
10 nejlepších filmů Dwayna Johnsona
– V naší filmové databázi najdeš spoustu tipů na rúzne dobrodružné a jiné filmy z celého světa. Objevuj, hodnoť, recenzuj své oblíbené filmy.
10 nejlepších filmů Toma Cruise

Domů
Sdílet
Diskuse