Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. června 2022 18:30
Čas čtení 0:52
Tereza Šnajdrová

Plodnost mužů snižují plasty, dioxiny i paracetamol, odhalila nová studie

Plodnost mužů snižují plasty, dioxiny i paracetamol, odhalila nová studie
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio/volně k použití
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vědci z univerzit v Londýně a Kodani zjistili, že kvalita spermatu klesá po požití látek, které jsou obsaženy v lécích proti bolesti.

Nová studie zveřejněná na webu ScienceDirect uvádí, že látky obsažené v lécích na bolest snižují kvalitu spermatu a mohou za pokles mužské plodnosti. Konkrétně se jedná o plasty, dioxiny či paracetamol, které se podle vědců z univerzit v Londýně a Kodani vyskytují ve velkém množství medikamentů, informuje zpravodaj Le Figaro.

Doporučeno
Průlom v léčbě rakoviny: Experimentální lék vyléčil všechny pacienty, kteří jej užívali Průlom v léčbě rakoviny: Experimentální lék vyléčil všechny pacienty, kteří jej užívali 9. června 2022 9:25

Vědci z celého světa na pokles mužské plodnosti upozorňují už desítky let. Na méně kvalitnější sperma by měly mít vliv strava, kouření, stres, ale také užívání některých běžných chemických látek. 

Studie, jež vznikla pod záštitou univerzit v Londýně a Kodani, odhalila, že za pokles mužské plodnosti mohou i látky obsažené v lécích na bolest. Z testování 29 chemikálií na mužské moči vzešlo, že kvalitu spermatu nejvíce ovlivňují plasty, dioxiny, parabeny i paracetamol. Takové látky přitom najdeš například v paralenu, panadolu nebo v běžných šamponech.

Největší problémy s neplodností u mužů se prý vyskytují především v ekonomicky vyspělých zemích. „Po dobu třiceti let byly po celém světě prováděny četné studie k měření vlastností lidských spermií,“ popisuje Pierre Jouannet, emeritní profesor na univerzitě v Paříži. 

Průměrná koncentrace spermií u mužů ze Západu prý v letech 1973 až 2011 klesla z 99 milionů na 47 milionů spermií na mililitr. To je pokles o 50 až 60 %. Odborníci navíc varují, že se problém i nadále stupňuje a neplodných mužů bude i nadále přibývat. 

Domů
Sdílet
Diskuse