Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. června 2022 9:48
Čas čtení 0:57
Adéla Ježková

V rámci „boje“ proti LGBT zabavují saúdské úřady duhové hračky

V rámci „boje“ proti LGBT zabavují saúdské úřady duhové hračky
Zdroj: Saúdskoarabské ministerstvo obchodu
NEWS LGBTQ+ LIDÉ SAÚDSKÁ ARÁBIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Duhové hračky jsou údajně v rozporu s „islámskou vírou a veřejnou morálkou“.

Saúdští úředníci zabavují v obchodech v hlavním městě hračky a oblečení v duhových barvách v rámci boje proti homosexualitě, informoval deník The Guardian s odkazem na státní média. Mezi předměty, na které se razie v Rijádu zaměřily, patří mašle, sukně, klobouky a penály, většinou vyrobené pro děti, uvádí se v reportáži, kterou v úterý večer odvysílal státní zpravodajský kanál Al Ekhbariya. 

Homosexualita je v Saúdské Arábii, která je známá přísným výkladem islámského práva šaría, jež je základem celého tamního soudního systému, potenciálně trestným činem. „Provádíme kontrolu předmětů, které jsou v rozporu s islámskou vírou a veřejnou morálkou a propagují homosexuální barvy zaměřené na mladou generaci,“ uvedl v reportáži úředník z ministerstva obchodu, které se na kampani podílí. 

Novinář ukazuje na duhovou vlajku a dodává: „Barvy vlajky homosexuality vysílají dětem otrávené poselství.“ Není jasné, kolik obchodů bylo cílem razie ani kolik zboží bylo zabaveno.

„Duhové zátahy“ přicházejí podle serveru ABC v době, kdy se Saúdská Arábie dostává na titulní stránky novin kvůli omezením týkajícím se filmů, které zobrazují sexuální menšiny nebo se o nich jen zmiňují. Stát například v dubnu požádal společnost Disney, aby z marvelovského filmu Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství vystřihla „odkazy na LGBTQ“, ale ta to odmítla. 

Doporučeno
„Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy 18. března 2024 14:01

Saúdským regulátorům se nelíbila 12sekundová scéna, v níž jedna z postav mluví o svých dvou maminkách. Jeden z úředníků tehdy uvedl, že se vláda snažila se společností Disney najít řešení, ale nakonec se film v saúdských kinech nepromítal.

Domů
Sdílet
Diskuse