Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. června 2022 8:20
Čas čtení 1:04
Vojtěch Vanda

Olešnici na Blanensku zasypaly kroupy. Vázla průjezdnost silnic

Olešnici na Blanensku zasypaly kroupy. Vázla průjezdnost silnic
Zdroj: HZS Jihomoravského kraje
NEWS EXTRÉMY POČASÍ
Uložit Uložené

Hasiči museli ve čtvrtek večer řešit velký úhrn krup, které obec v Jihomoravském kraji prakticky zasypaly. Následkem prudké bouře byla špatná průjezdnost silnic.

Hasiči museli v Jihomoravském kraji řešit velký úhrn krup. Největší problémy nadělala prudká bouře v obci Olešnice kousek od Kunštátu. Souvislá vrstva krup zapříčinila, že zde hasiči museli zasahovat až do pozdních nočních hodin a odstraňovat následky supercely, které znemožnily hladký průjezd komunikací. 

Doporučeno
ČHMÚ varuje před silnými bouřkami a požáry. Očekávají se i nárazy větru kolem 70 km/h a kroupy ČHMÚ varuje před silnými bouřkami a požáry. Očekávají se i nárazy větru kolem 70 km/h a kroupy 15. června 2022 19:31

Potvrdila se předpověď, o které jsme tě informovali ve středu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) předjímal, že se v jihovýchodní polovině Čech, na Moravě a ve Slezsku vytvoří odpolední bouřky s nárazy větru kolem 70 km/h, kroupami a v menší míře také přívalovými srážkami.

V Jihomoravském kraji se to nejvíce projevilo zejména v obci Olešnice, kterou kroupy prakticky zasypaly. „Velmi silná bouřka – pravděpodobně supercela – se aktuálně vyskytuje na Svitavsku, odkud postupuje na Boskovicko a dále jižním směrem,“ informoval posléze ve čtvrtek večer ústav.

„V jejím rámci očekáváme výskyt krup s průměrem i přes 3 cm, nárazy větru kolem 80 km/h a intenzivní srážky. Z tohoto důvodu zvyšujeme stupeň výstrahy pro vybrané oblasti. Vzhledem k její předpokládané dlouhé životnosti budeme patrně informace dále aktualizovat,“ dodal.

Neprůjezdná obec

Hasiči zveřejnili snímky z místa ještě ve čtvrtek večer. Místní se obávali, že by se mohla opakovat událost z před dvaceti lety, kdy zde při bleskové povodni zemřeli dva lidé. 

„Musím říct, že to vypadalo hodně dramaticky, podobně jako před dvaceti lety. Začalo pršet, padaly kroupy, setmělo se. Tehdy to trvalo asi 40 minut, dneska to mohlo být tak pět až sedm minut,“ uvedl pro Právo starosta města Zdeněk Peša. Kroupy měly podle hasičů vytvořit místy vrstvu až 40 centimetrů.

Domů
Sdílet
Diskuse