Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. června 2022 18:08
Čas čtení 0:44
Radim Šlechta

Hrobka starší než Inkové. Archeologové ji objevili v centru hlavního města Peru

Hrobka starší než Inkové. Archeologové ji objevili v centru hlavního města Peru
Zdroj: Northern Archaeological Associates
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Přímo v centru hlavního města našli archeologové hrobku z období před Inckou říší. Měla by patřit elitám společenství Ruricancho.

Vědci našli ve středu Limy, hlavního města Peru, hrobku z období Inků. Hrobku našli přímo pod jedním z domů v centru peruánské metropole. Pravděpodobně se v ní budou nacházet i ostatky lidských těl společně se starou keramikou a zbytky. Informoval o tom The Guardian. Podle archeologů se bude pravděpodobně jednat o výše postaveného člověka tehdejší společnosti.

Hrobka pravděpodobně pochází z období před pěti sty lety. Tehdy na území hlavního města žila společnost Ruricancho. To bylo ještě před vybudováním velké Incké říše, která existovala až do 30. let následujícího století, kdy ji zlikvidovali španělští dobyvatelé.

Fakt, že se hrobka společenství nacházela přímo pod domem v centru Limy, překvapil i jeho vlastníka Hipolita Tica. Ten nález popsal jako úžasné překvapení. Je podle něj důležité, aby měly budoucí generace pracující třídy vhled do toho, jak bohatou historii místo, kde žijí, má. Podle vlastních slov doufá, že ji budou schopny ocenit.

V oblasti hlavního města se objevuje mnoho archeologických nálezu, ať už z doby před Inckou říší, nebo z doby její největší slávy. Samotné bádání pod Hipolitovým domem začalo v květnu. Tico chtěl udělat určité renovace, které vyžadovaly zásah do podzemních prostor.

Domů
Sdílet
Diskuse