Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. června 2022 9:06
Čas čtení 1:05
Ilona Hobzová

Platy některých státních zaměstnanců mají od září růst až o 10 procent

Platy některých státních zaměstnanců mají od září růst až o 10 procent
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Uvedl to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), s odbory se ale vláda ještě nedohodla.

Někteří státní zaměstnanci ve veřejném sektoru si od září polepší, jejich platy by měly vzrůst o deset procent. Podle ministra práce a sociálních věcí se bude jednat o více než 300 tisíc lidí. O růstu platů i pro jiné skupiny chce vláda dále jednat se zástupci odborů, se kterými se zatím nedohodla.

Středula: Ministři žijí mimo realitu

„Vláda jedná s odbory a chceme nalézt dohodu, v hledání kompromisu jsme se dnes opět posunuli,“ uvedl na Twitteru Jurečka. Celkovou dohodu o růstu platů i pro rok 2023 by chtěl uzavřít do 19. července. 

Šéf odborů Josef Středula tak optimistický není, dohoda s koalicí na výši platů podle něj dosud není a situace je velmi vážná. „Inflace vyřazuje lidi z normálního života, stejně tak firmy. Nové návrhy svědčí o tom, že ministři žijí mimo realitu,“ uvedl a dodal, že 19. července budou odbory čekat pro ně akceptovatelné řešení.

Ještě před jednáním odbory uváděly, že se chtějí dohodnout na navýšení o 15 procent lidem se zmrazeným výdělkem a o 7,6 procenta ostatním.

Domů
Sdílet
Diskuse