Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. července 2022 11:30
Čas čtení 5:02
Tereza Šnajdrová

Whats Poppin nebo Industry Baby. Tyto tracky dostaly Jacka Harlowa na vrchol, ale vše není tak růžové, jak by se mohlo zdát

Whats Poppin nebo Industry Baby. Tyto tracky dostaly Jacka Harlowa na vrchol, ale vše není tak růžové, jak by se mohlo zdát
Zdroj: Getty Images/Joseph Okpako/WireImage
HUDBA RAP TIKTOK
Uložit Uložené

Jack Harlow koncertuje po celém světě a jeho songy mají i miliardy poslechů. Ještě před dvěma lety přitom málokdo znal jeho jméno. Toto je životní příběh talentovaného rappera, který zlomil srdce nejedné dívce.

First Class, Whats Poppin, I Wanna See Some Ass nebo feat s Lil Nas X Industry Baby. To jsou tracky, které jsi už určitě někdy slyšel. Ať už v rádiu, na instagramových reelsech, nebo na TikToku. Možná ale nevíš, že jejich tvůrcem je talentovaný muzikant a muž mnoha tváří, který hip hopu propadl už v útlém věku. Toto je Jack Harlow, rapper, lamač dívčích srdcí a bavič, kterému podlehly miliony lidí.

Doporučeno
Závislost na prášcích i promiskuitní způsob života. Travise Barkera změnila až letecká katastrofa, kdy jen o vlásek unikl smrti Závislost na prášcích i promiskuitní způsob života. Travise Barkera změnila až letecká katastrofa, kdy jen o vlásek unikl smrti 24. března 2022 8:30

Vychytralý obchodník prodával spolužákům na střední škole mixtapy za dva dolary

Jackman Thomas Harlow, jak se rapper jmenuje celým jménem, se narodil 13. března 1998 v Shelbyville. Jeho rodina byla dalo by se říci tradiční, matka podnikala, otec vedl koňskou farmu a vše se změnilo až v roce 2010, kdy se Harlowovi přestěhovali do Lousville.
 
K hip hopu Jacka přivedla jeho matka, která mu již od malička pouštěla A Tribe Called Quest či další legendy, a nikoho proto nepřekvapilo, když ve 12 letech začal rapovat i on sám. Se svým kamarádem Copelandem tehdy experimentovali se zvukem, na obyčejný notebook nahrávali různé rýmy, a když už si Jack začal věřit, ze své tvorby se rozhodl i něco vytěžit.

 
Na střední škole svoje mixtapy prodával spolužákům, kteří si kus za dva dolary rádi koupili (dnes jsou na tuto investici pravděpodobně velmi pyšní), a z utržených peněz si pak Jack v sedmé třídě pořídil první profesionální mikrofon. Pod pseudonymem Mr. Harlow natočil mixtape Extra Credit a do svého „labelu“ následně přizval i další přátele. Tak vznikl Moose Gang, díky kterému se rapper později setkal i s dalšími velkými hvězdami v oboru.
 
Už jako teenager se potkal se Scooterem Braunem (manažer Ariany Grande či Justina Biebera, pozn. redakce) a začal věřit, že i on by se jednou mohl stát slavným. V roce 2018 pak Jack Harlow přišel do Atlantic Records, ale žádný zázrak se nekonal. V srpnu téhož roku rapper vydal debut Loose, se kterým dokonce vyrazil i na severoamerické turné, avšak kromě nominace na cenu BET Hip Hop Awards 2019 v kategorii Nejlepší mixtape z toho pro mladého muzikanta nic nevzešlo. Komunita jeho hudbu sice dokázala ocenit, ale pokud umělec neosloví veřejnost, pravděpodobně nemá větší šanci na úspěch…

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílel uživatel @jackharlow

Na vrchol jej dostal banger na TikToku i podpora LGBTQ+

Jack Harlow se neúspěchem nenechal zastrašit a dál pracoval na své tvorbě, ale také na sobě samém. V lednu roku 2020 pak vypustil do světa track Whats Poppin, hlavní singl nadcházejícího EP Sweet Action, a bylo to, jako by odpálil bombu. Whats Poppin má k dnešnímu dni na Spotify více než miliardu poslechů a na YouTube si jej přehrálo téměř 250 milionů lidí. Píseň se stala virální na TikToku, slyšet jsi ji mohl v každém druhém videu a všem bylo ihned jasné, že právě toto Jacka dostane na vrchol.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00


Na své 22. narozeniny pak rapper vydal debutové EP Sweet Action, které se ihned těšilo velké oblibě, a Jack se rozhodl servírovat svým fanouškům jeden track za druhým. Snad aby neodešli jinam. Moana s G-Eazym, remix Whats Poppin s DaBabym, Torym Lanezem a Lil Waynem nebo singl Tyler Herro.


Právě zmiňovaný remix Whats Poppin se mimochodem dlouhou dobu držel na druhém místě v žebříčku Hot 100 od Billboardu a Jackova fanouškovská základna jenom rostla. Mladého rappera najednou mnozí zvali do talk shows, ostatní umělci toužili po kolaboraci s ním a Jack jedinečnou příležitost chopil za pačesy.
 
Ještě v roce 2020 vydal první plnohodnotné album Thats What They All Say, na němž uslyšíš také Lil Babyho, Chrise Browna, Adama Levina nebo Big Seana. O pár měsíců později se Jack Harlow dostal také ke spolupráci s Eminemem, avšak ta zásadní kolaborace přišla až později v roce 2021.
 
Industry Baby. To je track, který Jack Harlow nazpíval spolu s Lil Nas X a který si na Spotify vysloužil na 1,5 miliardy poslechů i nominaci na cenu Grammy. Talentovaný rapper sklízel ovace, ale z části populace se na něj strhla i vlna kritiky. Někteří umělci se za sexuální orientaci kontroverzního Lil Nas X styděli, nechtěli s ním spolupracovat, ale právě Jack Harlow byl tím, kdo tyto bariéry prolomil. „Toto rozhodnutí mi šlo z duše. Nemyslel jsem na to, jak to bude vypadat, že někteří naši kolaboraci budou politizovat. Myslel jsem jen na to, že Lil Nas X představuje něco důležitého a jsem na to opravdu hrdý,“ řekl Jack pro Teen Vogue.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílel uživatel @jackharlow


Od roku 2021 se tedy Harlow drží na výsluní a svým fanouškům stále servíruje jeden hit za druhým. Naposledy to třeba bylo album Come Home The Kids Miss You, které někteří milují, avšak jiné nechává chladným. Hudební kritici z plátku Rolling Stone o něm napsali, že „Harlowa nezajímá nic jiného než první příčky v hitparádách“ a Pitchfork desku zase ohodnotil známkou 2,9.
 
Podle rappera je však právě i kritika důležitá. „V posledním roce mě svět postavil na piedestal. I kritika je však pro můj růst důležitá,“ řekl Jack Harlow.

jack harlow
Zdroj: Getty Images/Paras Griffin

Běloch tvořící hip hop a propracované groovy beaty? „Obrovskou součástí mojí kariéry jsou černošky,“ říká Jack Harlow

Někteří Harlowa kritizují i proto, že jako běloch vytváří černošské propracované groovy beaty, od kterých by se prý měl držet dál a neměl by zabírat místo v žánru vytvořeném pro černochy. Jak však rapper již několikrát zmínil, svůj vliv se snaží využít právě i proto, aby mohl podpořit černošské rappery. „V zimě jsem v Louisville odehrál pět koncertů a na každém z nich jsem dal prostor dvěma či třem rapperům z města. Cítím se zodpovědný za to, aby si lidé při zmínce Louisville nevybavili jen jednoho bílého rappera,“ uvedl Harlow.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílel uživatel @jackharlow


 
Rapper navíc zdůrazňuje, že k hudbě jej přivedly právě černošské ženy. „Černošky jsou obrovskou součástí mojí kariéry,“ zdůrazňuje.
 
Svá slova pak potvrdil i během jednoho ze svých koncertů, na kterém černošskou ženu obtěžoval policista. Zpěvák jej ihned veřejně napomenul, s obětí se soukromě spojil a nabídl jí podporu. Svým fanouškům pak na Instagramu vzkázal: „Chci, aby tato žena a všechny černošské ženy věděly, že je mi to moc líto. Chci, abyste byly chráněny.“

Mladý rapper baví internet. Jeho faux pas na Met Gala se stalo virálním

Jack Harlow nedělá jen báječnou hudbu, ale je i velký sympaťák a bavič. To ostatně ukázal i v pořadu Chicken Shop Date pod taktovkou Amelie Dimoldenberg, která umělce ze všech koutů světa zpovídá jako na rande. Toto video zhlédlo téměř 12 milionů lidí a s úsměvem na něj vzpomíná i Amelia či fanoušci v komentářích. „Tento týpek mě přiměl sedět a přiblble se usmívat, jako bych s ním na rande byla já,“ píše se pod videem.
 
Na setkání s Jackem Harlowem bude pravděpodobně dlouho vzpomínat i influencerka a moderátorka Emma Chamberlain. Když s rapperem dělala krátké interview na Met Gala, dočkala se faux pas, kvůli kterému zůstala v oněmění. „Na co ses nejvíce těšil na Met Gala?“ zeptala se Emma Jacka. „Na jídlo,“ odpověděl jí rapper. „Já vím,“ přitakala mu Emma. „Ty víš, o co jde. Nemusím ti to vysvětlovat. Nemůžu se dočkat, až tě uvidím uvnitř. Miluju tě, pá,“ dodal Jack a ponechal zaskočenou influencerku před kamerou.

Doporučeno
Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul 15. dubna 2024 14:00


Podobně se pak po rozhovoru s Jackem cítila i redaktorka Teen Vogue, kterou rapper pozval na večeři. Do kůlny jednoho z luxusních podniků. „Mám pocit, že jsem do školy chodil s holkou, jako jsi ty,“ řekl jí. „Byla to taková ta poctivá holka, co dělala všechny úkoly,“ dodal.
 
Jack Harlow to s ženami umí, a jak sám o sobě rád říká, je to „dívčí boss“. Většina lidí však ví, že rapper je jen velký bavič, často užívá ironii, a tak mu toto přidrzlé chování prochází.

Zpět
Sdílet
Diskuse