Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. září 2022 19:39
Čas čtení 0:58
Radim Šlechta

Tetování bezbolestně a rychle? Vědci vyvinuli novou technologii

Tetování bezbolestně a rychle? Vědci vyvinuli novou technologii
Zdroj: Georgie Institute of Technology
NEWS MODERNÍ TECHNOLOGIE VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Náplasti by mohly pomoci především lékařským účelům.

Tetování může být bolestivé, ale dost možná už ne na dlouho. Nová technologie mikrojehel by měla umožnit tetování pomocí náplastí. Barva se dostane pod kůži tak jako pomocí strojku, ale bez bolesti. Technologie ale primárně nemá pomoci lidem, kteří se bojí tetovacích strojků, informuje o tom The Guardian.

Vědci z Georgijského technologického institutu pod vedením chemického inženýra Marka Prausnitze přišli na způsob, jak dostat tetovací barvu pod kůži rychle a bezbolestně. Náplasti jsou osázené mikrojehlami, z nichž každá představuje jeden „pixel“. Pomoci ale primárně nemají lidem se zájmem o umělecké motivy, ale těm, kterým se hodí lékařské tetování.

Tetování, mikrojehly
Zdroj: Georgie Institute of Technology

„Viděli jsme v tom příležitost, jak využít naši práci na technologii mikrojehel k tomu, aby bylo tetování dostupnější,“ řekl Prausnitz v článku na stránkách institutu. „Zatímco někteří lidé jsou ochotni akceptovat bolest a čas potřebný k tetování, mysleli jsme si, že jiní by mohli dát přednost tetování, které se jednoduše přitiskne na kůži a nebolí.“

Studie ukázala, že tetování může vydržet nejméně rok a pravděpodobně bude trvalé, což z něj také učinilo životaschopnou kosmetickou možnost. Mikrojehly mohou být alternativně naplněny dočasným tetovacím inkoustem.

Doporučeno
Každé desáté dítě v Česku se poškozuje. Sociální sítě tvoří mezi dospívajícími kult krásy Každé desáté dítě v Česku se poškozuje. Sociální sítě tvoří mezi dospívajícími kult krásy 4. srpna 2022 6:00

Tetování může zakrýt například jizvy nebo může pomoci k optické náhradě bradavek po rakovině prsu. Mikrojehly ale mohu také monitorovat stav pacientů s diabetem, epilepsií nebo alergií. Hodí se také ke značkování domácích zvířat. Tatéři by ale kvůli těmto tetováním o práci přijít neměli. Primárně budou na náplastech malé a jednoduché vzory. Umělecké výkony tedy stále zůstanou na lidech a jejich jehlách či strojcích.

Domů
Sdílet
Diskuse