Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. listopadu 2022 6:00
Čas čtení 5:48
Adéla Švehlíková

Jan Černý: Dělám věci, které mě baví, a ne, které by se měly dělat

Jan Černý: Dělám věci, které mě baví, a ne, které by se měly dělat
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin
MÓDA
Uložit Uložené

V sobotu 26. listopadu se prostory Staroměstské tržnice přeměnily na přehlídkové molo, přičemž český návrhář Jan Černý představil svou 10. jubilejní kolekci s názvem A BOY WHO PLAYS WITH FIRE.

V sobotu 26. listopadu se prostory Staroměstské tržnice přeměnily na přehlídkové molo, po němž se procházeli modelové prezentující novou kolekci návrháře Jana Černého. Název kolekce zní A BOY WHO PLAYS WITH FIRE a jedná se o 10. kolekci tohoto designéra, což přidávalo na výjimečnosti celého eventu.
 
Při té příležitosti jsme se Jana Černého zeptali na jeho prezentovanou kolekci, budoucnost brandu Jan nebo možnosti stáže v jeho studiu. Reportáž z přehlídky včetně fotodokumentace najdeš zde.

Jan Černý.
Jan Černý. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

 
Jaký je koncept této kolekce a v čem si myslíš, že je silnější než tvé předchozí?Ta kolekce se jmenuje A Boy Who Plays With Fire. Je to vlastně o mně. Když jsem byl malý, tak mě hrozně bavilo hrát si s ohněm a rodiče mi to vždycky zakazovali. Byla to pro mě taková ta zakázaná tajná věc, a tak nějak převzatě jsem si s tím ohněm nepřestal hrát doteď. Vybral jsem si práci, která není úplně konvenční. Dělám věci, které mě baví, a ne, které by se měly dělat. Je to taková oslava tady toho, přičemž současně slavíme 10. kolekci. Má to i podporovat mladé lidi, aby dělali to, k čemu je to táhne.


Ten koncept je určitě celkově víc dotažený. Jak z hlediska oblečení, veškeré grafiky na oblečení i komunikace, kterou kolem toho děláme. Pro mě ta show není jen o oblečení, ale je i o set designu, o světlech nebo zvuku. Máme hudbu od NobodyListena úplně na míru. Ta hudba neexistovala předtím, nejsou to písničky, které bychom jenom stáhli. Současně byl set design vytvořen na míru tomuto prostoru, který je už sám o sobě jedinečný tím, že tady nikdy žádný event nebyl. Jsme úplně v centru Prahy, ale hosté, kteří přichází, tu nikdy nebyli. Tento celek, to, jak se nám to podařilo celé zasadit do sebe a udržet koncept, je pro mě obrovský úspěch. Jsem na všechny v týmu extrémně pyšný, protože to zdaleka není už jen moje práce. 
 
Pracoval jsi s novými technikami a materiály, které jsi dříve nevyužíval? Se kterými bys rád pracoval v budoucnu?Tentokrát je v tom ta kolekce rovněž výjimečná. Pracovali jsme s největším počtem materiálů a technik, se kterými jsme kdy snad dělali. Jsou tam umělé kožešiny, jsou tam samozřejmě moje typické zrcadlené bleache, ale současně tam představuji i nový bleach. Ten není zrcadlený, ale otiskuje podlahu mého studia. Dále se uvádí velké shopper bags (JAN SHOPPER BAG) a PRESTIGE X JAN v nových barevných variantách, takže je tam spousta nových věcí. 
 
Mě vždycky baví barvení a bleachování látek. Takže já to chci do příště určitě opět vylepšit a hledat nové techniky.

A BOY WHO PLAYS WITH FIRE.
A BOY WHO PLAYS WITH FIRE. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin


Jaká jsou klíčová slova této kolekce, kterými ses řídil i během procesu tvorby? Ta slova tu i trošku jedou na screenech, které tu máme. I mimo samotný název se jedná o slova, která jsou spojená s ohněm a tím, co oheň dělá. Kolekce je o ohni, ale není o ohni v negativním nebo pesimistickém smyslu. Naopak je to myšleno tak, že oheň přetváří, mění a je velkou energií. Jsou tam slova jako pálení mostů nebo zažehnutá sirka, což představuje stadia života. Zapálení zápalky je pro mě dětství. Pálení mostů pro mě představuje dospívání, kdy zjišťuješ, co chceš dělat. Konec show se obrazně řečeno přesouvá do sálajících uhlíků, které už jsou sice nenápadné, ale vydávají nejvíc tepla. 

Screeny se slovy symbolizujícími kolekci.
Screeny se slovy symbolizujícími kolekci. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin


V jakém moodu se kolekce nese a jakou emoci by měla symbolizovat? Co bys touto kolekcí chtěl na diváka přenést?Tohle strašně nechávám na divácích. Na tohle ani nechci odpovídat, protože opravdu na každého působí show vždycky jinak. Mě samotného překvapilo, jak to tady dneska všechno zapadlo do sebe. Má ještě úplně jinou emoci, než jsem od toho očekával. Je to podle mě překvapení a radost těch, kteří sem mohli přijít, aby si to sami zažili. 
 

Domů
Sdílet
Diskuse