Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. února 2023 8:50
Čas čtení 1:28
Ilona Hobzová

Ceny české filmové kritiky: Filmem roku je Arvéd, uspěl i Banger

Ceny české filmové kritiky: Filmem roku je Arvéd, uspěl i Banger
Zdroj: Cinemart
ČESKO ČESKÉ FILMY ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Arvéd bodoval ve třech kategoriích.

V sobotu byly rozdány Ceny české filmové kritiky za rok 2022. Nejlepším filmem se stalo mysteriózní drama Arvéd. Představitel titulního hrdiny Michal Kern si odnesl sošku za nejlepšího herce letošního roku. V ženské kategorii bodovala Vita Smačeljuk za drama Oběť

Il Boemo skončil s prázdnou

Drama Vojtěcha Maška Arvéd o Jiřím Arvédu Smíchovském, charismatickém okultistovi a udavači, je filmem roku. Česká kritika o něm referovala jako o „fascinující výpravě do svůdné přitažlivosti zla“ nebo ho vyzdvihla coby „uhrančivý životopisný debut, jaký tu ještě nebyl“. Čeští filmoví kritici a kritičky ocenili faustovsky laděného Arvéda také za scénář a herecký výkon Michala Kerna v titulní úloze.

Nejlepším režisérem je Adam Sedlák za rapem rytmizovaný příběh mladého drogového dealera BANGER. Sedlák ho natočil spolu se svým štábem na iPhone a premiéroval na karlovarském filmovém festivalu. Refresher ti přinesl jeho recenzi.

Mezi dokumenty bodoval KaprKód, dokumentární opera Lucie Králové o skladateli Janu Kaprovi. Jeho konkurent mezi dokumenty Good Old Czechs o válečné zkušenosti dvou českých letců RAF bodoval díky střihu v kategorii Audiovizuální počin. Několik cen posbíral také Michal Blaško –⁠ společně s Michalem Hulíkem ovládl s televizní minisérií Podezření kategorii Mimo kino, ukrajinská herečka Vita Smačeljuk se stala nejlepší herečkou roku 2022 za svůj výkon v Blaškově celovečerním debutu Oběť. Blaško díky oběma počinům získal dohromady Cenu innogy pro objev roku.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš slavné osobnosti podle fotek z dětství? KVÍZ: Poznáš slavné osobnosti podle fotek z dětství? 4. února 2023 11:00

S prázdnou naopak odešlo hudební drama Il Boemo, které spolu se snímky Arvéd a BANGER obdrželo nejvíce nominací. Životopisný snímek, ve kterém se režisér Petr Václav rozhodl zmapovat život skladatele Josefa Myslivečka, měl i oscarové ambice, nedostal se ale do užší nominace. I tento snímek Refresher zhodnotil.

České filmy za rok 2022 budou oceněné ještě na Českém lvu, který se koná 4. března. Nejvíce nominací mají Arvéd a Il Boemo.

Kompletní výsledky Cen české filmové kritiky za rok 2022

Kategorie Vítězný film / vítěz*ka
Nejlepší film Arvéd (Tomáš Michálek, Kristýna Michálek Květová, Ivan Ostrochovský)
Nejlepší dokument KaprKód (Lucie Králová)
Nejlepší režie Banger (Adam Sedlák)
Nejlepší scénář Arvéd (Jan Poláček, Vojtěch Mašek)
Audiovizuální počin Good Old Czechs (Šimon Špidla)
Nejlepší mužský herecký výkon Michal Kern (Arvéd)
Nejlepší ženský herecký výkon  Vita Smačeljuk (Oběť)
Cena innogy pro objev roku  Michal Blaško (Oběť, Podezření)
Mimo kino Podezření (Michal Blaško, Štěpán Hulík)
Nejlepší krátký film Ostrov svobody (Petr Januschka)
 
Domů
Sdílet
Diskuse