Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. února 2023 v 9:30
Čas čtení 3:23
Ondřej Jarůšek

Nejočekávanější hra začátku roku je tady! Je Hogwarts Legacy nejlepší hrou ze světa Harryho Pottera?

Nejočekávanější hra začátku roku je tady! Je Hogwarts Legacy nejlepší hrou ze světa Harryho Pottera?
Zdroj: Avalanche Software/propagační materiál
TECH GAMING HOGWARTS LEGACY
Uložit Uložené

Fanoušci a fanynky knih a filmů o kouzelníkovi s jizvou na čele se dočkali. Vychází hra Hogwarts Legacy, která v recenzích sklízí skoro samé ovace.

Čekání je u konce. V pátek 10. února vychází jedna z nejočekávanějších her roku Hogwarts Legacy, která nás zavede do světa čar a kouzel Harryho Pottera. V rámci digitální deluxe verze dostali hráči možnost si hru přednostně stáhnout už o 72 hodin dříve, a tak pokud mezi ně patříš i ty, možná ses do hry již ponořil*a. Ostatní si ještě pár dní musí počkat.

Z dosavadních ohlasů a recenzí si však už nyní můžeme udělat obrázek o tom, jak moc se hra povedla a zda se vývojářům podařilo naplnit vysoká očekávání, která do nich hráči vkládali. Jak se tvůrcům jejich dosud nejambicióznější titul vydařil?

Anketa:
Předobjednal*a sis hru i ty?
Jasně!
Koupím si až ve slevě.
Vůbec mě to nezajímá.
Jasně!
57 %
Koupím si až ve slevě.
29 %
Vůbec mě to nezajímá.
14 %

Nejlepší hra ze světa Harryho Pottera?

V době psaní článku si Hogwarts Legacy podle agregátoru recenzí Metacritic drží průměrné skóre od recenzentů mezi 80 a 90 body ze 100 (PS verze 85, PC verze 82 a Xbox Series X verze 89). Jedná se tedy o velice pozitivní recenze, podle mnohých však hře k dokonalosti něco chybí. Těmi nejčastěji skloňovanými nedostatky jsou technické problémy a slabší děj. Recenzenti naopak vyzdvihují mimo jiné úchvatný otevřený svět, který nás pohltí na desítky hodin.

hogwarts legacy
Zdroj: Avalanche Software/propagační materiál

Známý herní server IGN udělil hře 9 bodů z 10. „Hogwarts Legacy je v mnoha ohledech RPG hrou ze světa Harryho Pottera, kterou jsme vždycky chtěli hrát,“ píše autor recenze Travis Northup. Chválí zejména podmanivý otevřený svět, postavy a soubojový systém. Celkové hodnocení však podle autora recenze sráží technické problémy, méně výrazný příběh a nízká rozmanitost nepřátel.

Doporučeno
Rok 2023 bude plný velkolepých her! Toto je 20 nejočekávanějších herních pecek Rok 2023 bude plný velkolepých her! Toto je 20 nejočekávanějších herních pecek 18. prosince 2022 v 6:00

Další z předních herních serverů Gamespot udělil hře 4,5 hvězdičky z 5. Autor recenze Dalton Cooper píše, že tvůrcům z Avalanche Software se podařilo vytvořit pořádnou hru, o které fanoušci této slavné série dlouhé roky snili. Hra dle něj vytvořila solidní základ, na kterém bude možné do budoucna dále stavět.

Soubojový systém je dle recenzenta povětšinou zábavný, ale zdaleka ne dokonalý. Souboje s bossy označuje za repetitivní a střety s trolly za vyloženě otravné. I přesto ale Hogwarts Legacy podle něj dostálo obrovskému hypu, kterému se hra před vydáním těšila.

hogwarts legacy
Zdroj: Avalanche Software/propagační materiál

Kladně je hra hodnocena i v našich končinách. Český server Vortex udělil hře devítku, přičemž recenzent Zdeněk Princ vyzdvihuje mimo jiné ohromné množství obsahu, detailně zpracovaný hrad, dialogy nebo v neposlední řadě vedlejší mise. Hodnocení táhnou dolů například již zmíněné technické nedostatky nebo to, že se „hra možná až na sílu snaží vlichotit do přízně fanoušků Harryho Pottera“.

O něco přísnější recenzentkou byla Šárka Tmějová ze serveru Games.cz, od které si hra vysloužila sedmičku. Autorka ocenila krásný bradavický hrad a kouzelnický systém, ale celkový dojem podle ní kazí „hloupoučký“ příběh, slabší technická stránka a „výplňový“ obsah.

Na recenzi Hogwarts Legacy usilovně pracuje i redakce Refresheru, náš soud nad hrou vyřkneme již brzy.

Doporučeno
10 nejlepších her podle slavných filmů 10 nejlepších her podle slavných filmů 30. listopadu 2022 v 6:00

100 let před Harrym Potterem

Hra Hogwarts Legacy se odehrává na konci 18. století, tedy ještě dávno před narozením slavného kouzelníka s jizvou na čele. Titul tím pádem nezpracovává nic z toho, co jsme četli v knihách nebo viděli ve filmech, a sledujeme novou dějovou linku. Čelit budeme nové hrozbě, která může zničit celý svět čar a kouzel.

Odpoutání od děje z knih však neznamená, že bychom se zde nedočkali pomrknutí či odkazů, které budou fanoušci a fanynky této slavné ságy jistě důvěrně znát. Nechybí zde ani postavy jako Skoro bezhlavý Nick nebo Buclatá dáma. 

hogwarts legacy
Zdroj: Avalanche Software/propagační materiál

Za hrou stojí vývojáři Avalanche Software (neplést si s Avalanche Studios, jež stojí za sérií Just Cause), pro které se rozhodně jedná o dosud největší projekt. Studio se v posledních letech zaměřovalo zejména na herní adaptace slavných animáků, akční RPG tohoto rozsahu tak pro ně bylo novou velkou výzvou. S tou se ale, jak se podle dosavadních recenzí zdá, popasovali více než obstojně a nezklamali vysoce nastavená očekávání fanoušků a fanynek.

Doporučeno
Videohry mohou prospívat duševnímu zdraví, v terapii se využívá i Roblox a Fortnite. Jak nám hry pomáhají? Videohry mohou prospívat duševnímu zdraví, v terapii se využívá i Roblox a Fortnite. Jak nám hry pomáhají? 26. listopadu 2022 v 17:00

Nutno však připomenout, že her zpracovávajících svět Harryho Pottera zde v minulosti už bylo více. Některé herní adaptace, které vycházely primárně z filmů, byly i docela povedené. Žádná z nich ale nebyla tak velká a ambiciózní jako právě Hogwarts Legacy. Ta má navíc potenciál do tohoto světa vtáhnout nejen dlouholeté milovníky a milovnice knižní a filmové série, ale i další hráče, kteří třeba až tak silný vztah ke knihám a filmům nemají.

První transgender postava

Hráč si ve hře může svého hrdinu či hrdinku upravit k obrazu svému a zvolí si, ke které ze čtyř kolejí se přidá. Učit se bude nová kouzla, odhalovat zapomenutá tajemství a prozkoumávat obrovský svět plný míst k objevování. To je ostatně i jedna z věcí, které mnozí recenzenti řadí mezi nejpovedenější stránky hry. 

Zajímavostí také je, že hra obsahuje vůbec první transgender postavu v historii tohoto světa, uvádí Variety. Jedná se o majitelku hostince U Tří košťat Sironu Ryan. 

Vývojáři se začleněním transgender postavy pravděpodobně chtěli jasně distancovat od výroků spisovatelky J. K. Rowling, která se v minulosti kvůli svým slovům na adresu trans lidí stala terčem kritiky. Od jejích slov se distancovalo i hlavní herecké trio z filmů.

Doporučeno
Daniel Radcliffe vysvětlil, proč se postavil proti slovům J. K. Rowling o queer a trans lidech Daniel Radcliffe vysvětlil, proč se postavil proti slovům J. K. Rowling o queer a trans lidech 2. listopadu 2022 v 11:10

Hra na PC a konzole PS5 a Xbox Series X oficiálně vychází 10. února. Později dorazí i verze pro starší generaci konzolí PS4 a Xbox One, majitelé těchto platforem si však budou muset počkat do 4. dubna. Verze pro hybridní konzoli Nintendo Switch vyjde 25. července.

Domů
Sdílet
Diskuse