Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. března 2023 6:00
Čas čtení 3:48
Jakub Paulík

Bella Ramsey z The Last of Us bojovala s mentální anorexií, teď šíří osvětu

Bella Ramsey z The Last of Us bojovala s mentální anorexií, teď šíří osvětu
Zdroj: HBO Max
FILMY A SERIÁLY FILMOVÉ OSOBNOSTI THE LAST OF US
Uložit Uložené

I když hráli s Pedrem Pascalem v Game of Thrones, poprvé se viděli až při natáčení The Last of Us.

Miliony diváků z celého světa Bellu Ramsey poznali už v seriálu Game of Thrones. Během jeho natáčení jí byli největší oporou Kit Harington (Jon Snow) a Liam Cunningham (Davos). Hereckého průlomu se dočkala jako 14letá.

Ochrannou ruku nad ní aktuálně drží herec Pedro Pascal, se kterým se poznala na place The Last of Us. Mezi dvojicí údajně ihned vznikla fantastická chemie. Herec svou mladší kolegyni podpořil i po coming outu, když Ramsey prohlásila, že je nebinární.

Herci z Game of Thrones jí dali cenné rady

„I don’t care if he’s a bastard. Ned Stark’s blood runs through his veins. He is my king, from this day, until his last day.“ (Nezáleží mi na tom, jestli je bastard. V žilách mu koluje krev Neda Starka. Od tohoto dne až do svého posledního je mým králem.) Projev ze 6. série Game of Thrones, kterým se Bella Ramsey zapsala do srdcí fanoušků, vyvolal velkou odezvu navzdory tomu, že její postava byla na scéně jen velmi krátce.

Herectví se Ramsey věnuje od 4 let, ale průlom v její kariéře nastal v roce 2016, kdy jako 14letá nastoupila na plac světoznámého hitu od HBO a hned si získala pozornost diváků i kritiků. Pro magazín GQ si zavzpomínala na své herecké začátky a řekla, že se k ní štáb choval opravdu mile.

Doporučeno
KVÍZ: Kačer, úú. Jak dobře znáš kačera Donalda? KVÍZ: Kačer, úú. Jak dobře znáš kačera Donalda? 20. března 2024 10:00

Největší podporu však cítila od Liama ​​Cunninghama (postava Davose) a Kita Haringtona (Jon Snow). Cunningham společně s Haringtonem očekávali, že se Ramsey brzy stane hvězdou, a tak dali mladé herečce cenné rady týkající se rozhovorů s novináři, píše Metro. „Naučila jsem se od nich hodně o rozhovorech a o tom, jak je absolvovat a zůstat sama sebou,“ řekla. 

Otevřeně o potížích s anorexií

Z osobního života víme, že se Bella Ramsey vzdělává online na škole King's Interhigh. Jak sama tvrdí, běžná škola ji totiž nebavila a nebyla v ní šťastná. Dalším důvodem je, že se při online studiu stíhá více věnovat herectví.

Na natáčení Game of Thrones se podílela až do roku 2019. Kromě seriálového hitu od HBO ji mohli diváci vidět jako Mildred Hubble v The Worst Witch (2017) či v dobrodružném filmu Catherine Called Birdy (2022) od společnosti Amazon Prime. První tři série The Worst Witch byla v seriálu hlavní hrdinkou, ale následně z projektu odstoupila kvůli potížím s duševním zdravím.

Již v roce 2018 se jako 15letá fanouškům na Twitteru svěřila s tím, že se u ní rozvinula mentální anorexie. Lidem, které trápí duševní potíže, vzkázala, aby se nevzdávali, s tvrzením, že na konci tunelu je vždy světlo.

V Česku funguje jako pomoc v případě potíží s příjmem potravy bezplatná linka Anabell na čísle 774 467 293. Více se o mentální anorexii a poruchách příjmu potravy můžeš dočíst v našem rozhovoru zde.

„Pro mě byl tím světlem Ježíš. V mém uzdravení sehrála obrovskou roli víra a stejně tak i moje rodina. Neznám vaše příběhy, ale cítila jsem nutkání podělit se o můj. Mluvte o tom, nemlčte. Pokračujme v boření tabu kolem duševního zdraví,“ napsala na sociální síti.

Pedro Pascal podpořil její coming out

I když si Bella Ramsey v Game of Thrones zahrála postavu Lyanny Mormont a Pedro Pascal ztvárnil Oberyna Martella, cesty herců se tehdy nesetkaly. Seznámili se až na natáčení The Last of Us, a tak se jejich vztah začal vyvíjet od začátku, podobně jako v případě postav Joela a Ellie.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš letošní oscarové filmy? Otestuj své filmové znalosti KVÍZ: Jak dobře znáš letošní oscarové filmy? Otestuj své filmové znalosti 11. března 2024 15:42

Tvůrci Craig Mazin a Neil Druckman jim přitom podle Belly Ramsey možná záměrně nedovolili, aby se poznali předtím. „Myslím si, že to byla pěkná paralela a možná to Neil a Craig udělali záměrně. Nedali nám tak prostor k tomu, abychom se setkali a vytvořili si pouto,“ řekla Ramsey v rozhovoru pro Gamerant.

Mezi dvojicí herců však údajně velmi rychle vznikla skvělá chemie, přičemž se nebáli spolu rozebírat i intimní témata. Bella Ramsey v lednu udělala svůj coming out a veřejnost informovala o tom, že je nebinární, v čemž ji její herecký kolega podpořil.

Pedro Pascal je známý tím, že vůči LGBT+ komunitě nemá žádné předsudky. Když jeho sestra Lux, která je transgender osobou, udělala coming out, Pascal o ní na Instagramu napsal: „Moje sestra, moje srdce, naše Lux.“ Podobně přistupoval i k představitelce Ellie.

Bella Ramsey v rozhovoru pro GQ řekla, že ji Pedro Pascal velmi podporoval a vedli společně množství debat o genderu a sexualitě. „Byli jsme k sobě velice upřímní a otevření,“ řekla herečka. Kromě toho se reportérům svěřila, že během natáčení nosila 90 procent času na prsou stahovací bandáž, díky čemuž se uměla lépe soustředit na práci.

Některé nebinární osoby od svého okolí vyžadují, aby je lidé oslovovali zájmenem „ono/oni“. Ramsey ale uvedla, že jí na tom nezáleží, ale neidentifikuje se jako žena ani jako muž, píší The New York Times.

Doporučeno
Chuck Norris: V osmnácti narukoval do armády, ve Vietnamu přišel o bratra a dnes je hrdý republikán podporující Trumpa Chuck Norris: V osmnácti narukoval do armády, ve Vietnamu přišel o bratra a dnes je hrdý republikán podporující Trumpa 15. února 2024 14:00

Herečku za její otevřenost pochválili mnozí LGBT+ aktivisté, kteří poukázali na to, že coming outy slavných osobností jsou skvělým způsobem, jak bojovat proti stigmatizaci. Důležitým je přitom v kontextu The Last of Us i fakt, že seriál vychází ze hry, ve které se nachází několik členů LGBT+ komunity.

A jak už jsme viděli ve 3. části, kde se objevil homosexuální pár, výjimkou v tomto bodě nebude ani seriál. Divákům, kterým tato skutečnost vadí, Bella Ramsey posílá krátký vzkaz: „Vím, že si lidé budou myslet, co si myslet chtějí. Budou si ale na to muset zvyknout. Pokud se nechtějí dívat na seriál kvůli homosexuálním vztahům nebo proto, že je v něm transgenderová postava, je to jejich věc, ale přicházejí tím o hodně.“

Doporučeno
Kdo jsou nebinární lidé, za které se označují i Demi Lovato? Je to výmysl moderní doby, nebo jejich skutečná identita? Kdo jsou nebinární lidé, za které se označují i Demi Lovato? Je to výmysl moderní doby, nebo jejich skutečná identita? 21. října 2021 16:30
Domů
Sdílet
Diskuse