Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. března 2023 16:19
Čas čtení 0:48
Adéla Ježková

Itálie zakázala ChatGPT kvůli obavám ze shromažďování informací o uživatelích

Itálie zakázala ChatGPT kvůli obavám ze shromažďování informací o uživatelích
Zdroj: Unsplash/Levart_Photographer
TECH ITÁLIE UMĚLÁ INTELIGENCE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

S ChatGPT si už Italové a Italky nepokecají.

Služba bude podle místního Úřadu na ochranu osobních údajů zablokována a vyšetřována kvůli obavám o ochranu soukromí. Americká společnost OpenAI, která ChatGPT provozuje, totiž za účelem trénování algoritmu shromažďuje informace o lidech, kteří systém používají. Pro tuto praktiku ale dle úřadu nemá řádný právní základ, píše deník Independent.

Úřady také společnost obvinily, že nekontrolovala věk svých uživatelů a řádně neomezovala přístup osobám mladším 13 let. Právě tito mladí uživatelé a uživatelky mohli být vystaveni nevhodným odpovědím chatbota. Rozhodnutí přišlo několik dní poté, co řada odborníků a odbornic apelovala na pozastavení aktualizací ChatGPT. K obezřetnosti vyzval například i Elon Musk.

Doporučeno
Elon Musk a další osobnosti chtějí pozastavit vývoj umělé inteligence, vidí v ní hrozbu. Hlasuj v anketě, co si o AI myslíš ty Elon Musk a další osobnosti chtějí pozastavit vývoj umělé inteligence, vidí v ní hrozbu. Hlasuj v anketě, co si o AI myslíš ty 30. března 2023 8:24

Zákaz je dočasný

Podle deníku Politico je zákaz ChatGPT v Itálii dočasný, dokud společnost nebude respektovat zákon EU o ochraně osobních údajů, GDPR. OpenAI nemá v EU pobočku, má však určeného zástupce v Evropském hospodářském prostoru, který má nyní 20 dní na poskytnutí informací o přijatých opatřeních. V opačném případě by společnost čelila pokutě ve výši až 4 % svých celosvětových příjmů.

Nástroj ChatGPT byl spuštěn v listopadu roku 2022. Můžeš s ním vést filozofické i přátelské konverzace, dokáže ti pomoci s domácím úkolem i vygenerovat báseň. Co se ale týče ochrany osobních údajů a autorských práv, nachází se systémy umělé inteligence zatím v šedé zóně.

Domů
Sdílet
Diskuse