Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. května 2023 16:10
Čas čtení 2:42
Vojtěch Vanda

Kam vyrazit o prodloužených víkendech: Vybrali jsme pět zoologických zahrad v Česku

Kam vyrazit o prodloužených víkendech: Vybrali jsme pět zoologických zahrad v Česku
Zdroj: Zoo Praha/Petr Hamerník
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Rozkvetlá flora láká na jaře k procházce do přírody. Ta se však dá velmi jednoduše říznout exotikou. Vybrali jsme 5 zoologických zahrad, které jsou vhodné jak pro první rande, tak na procházku s rodinou.

Pokud ti nevadí občasný závan zvířeny, delší procházky řízené navigačními panely a větší počet dětí v jednom areálu, tento výběr bude pro tebe. Zoologická zahrada je místo, kde si můžeš doslova vychutnat exotiku z pohodlí domova. A když už je toho moc, můžeš se rodině ztratit někde v pavilonu nebo se zatoulat k občerstvení.

V České republice máme mnoho zoologických zahrad, tudíž neber náš výběr jako TOP 5. Každý má své preference, tyto jsou naše.

1. Zoo Praha

Asi nikoho nepřekvapíme, když vybereme zahradu, která je nám nejblíž. Rozlehlá kopcovitá a lesnatá Troja je místem jedné z nejlepších zahrad na světě. Je to tak, server TripAdvisor ji zařadil v roce 2020 na 4. místo, časopis Forbes zase na místo 7. Proč? Tak například proto, že v ní najdeme 12 pavilonů, jako jsou Indonéská džungle, Africký dům, Pavilon koček, Údolí slonů, Pavilon hrochů a další. Dohromady čítá 670 druhů zvířat a 5 tisíc jedinců.

Najdeš zde ale také vláček či lanovku, a hlavně slavný Pavilon goril. Momentálně (duben, květen) je zoo otevřená od 9 do 18 hodin. Dospělí za vstupenku zaplatí 300 korun, děti do 15 let a studenti 250 korun a rodina (2 dospělí + 4 děti od 3 do 15 let) rovnou tisícovku. Pokud si ale koupíš e-vstupenku, máš vstupy levnější. Detaily najdeš zde

2. Zoo Zlín

Na východě republiky se nachází zahrada, která se honosí titulem nejnavštěvovanějších turistických míst na Moravě. Expozice je unikátní, zvířata jsou chována a vystavována v přírodním bioparku s volným výběhem. Dohromady zde najdeme 222 druhů zvířat. Jednou z největších atrakcí je tropická hala Yucatan, která kopíruje životní prostředí mayské civilizace, africké pavilony a další. Kromě toho si člověk může koupit prohlídku zámku Lešná. 

Mezi dubnem až zářím je možné zoo navštívit denně od 8:30 do 18:00. Cena je taktéž přívětivá, dá se koupit dohromady se vstupem do zámku nebo bez. Samostatná vstupenka placená v hotovosti stojí dospělého (od 13 let) 225 korun, děti do 13 let 165 korun a důchodce 195. Se zámkem je to ve stejném pořadí 260, 180, popřípadě 230 korun. Při platbě kartou si člověk připlatí 2 koruny navíc. Je však možné, podobně jako v Praze, zakoupit i elektronickou vstupenku, jejíž detaily najdeš zde

3. Zoo Liberec

Chceš-li zažít atmosféru nejstarší zoologické zahrady u nás, musíš do Liberce. Výběh pro zvířata tu existuje již od roku 1904 a jeho největším lákadlem jsou proslulí bílí tygři. Navíc zde podle Travelkingu najdeme i několik rarit. Pouze zde jsou ke spatření vzácní kopytníci urialové bucharští, primáti mangabejové žlutobřiší a paviáni pláštíkoví.

Liberecká zoo je v květnu otevřena od 9:00 do 17:00 a platí pro ni letní ceník. Vstupné je tedy základní a zlevněné, základní je za 160 korun a zlevněné za 120. Pokud si ale člověk koupí elektronickou vstupenku, má to o deset korun levnější.

4. Zoo Dvůr Králové

Z našeho výběru nemůžeme vynechat ani proslulou zahradu s pravým africkým safari. Zoo ve Dvoře Králové nabízí největší kolekci afrických zvířat v Evropě včetně volně se pasoucích antilop a zeber. Ocení ji zejména lidé, kteří se neradi tlačí v řadách, jelikož je safari opravdu rozlehlé. No, a ty, které to omrzí, může potěšit třeba vernisáž obrazů Zdeňka Buriana.

Hlavní sezóna ale začíná v zoo až tento víkend, proto je možné ji dnes navštívit pouze od 9:00 do 16:00. Výhodou je však zlevněné vstupné – dospělí zaplatí 225 a děti do 15 let 145 korun. Do safari parku může dokonce i váš mazlíček za 100 korun, musí se ale řídit pevně stanovenými pravidly, která jsou uvedena tady. 

5. Zoo Ostrava

A i třetí největší město v republice má svou exotiku. Specialitou ostravské zahrady se 435 druhy zvířat s více než 4000 jedinci jsou zejména mokřady a průvodní stezka mokřadními ekosystémy. Disponuje však také botanickou zahradou s naučnými stezkami. Letos ji již stihl navštívit i stotisící návštěvník, což je důkaz, že o procházku v divočině mají Ostraváci velký zájem.

Zoologická zahrada a botanický park Ostrava jsou otevřeny každý den v roce, aktuálně od 9 do 19 hodin. Dospělí momentálně zaplatí 160 korun za jednorázovou vstupenku, děti od 3 do 15 let a studenti 100 korun.

Domů
Sdílet
Diskuse