Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Restaurace Hell's Kitchen se nachází v luxusním resortu Caesars Palace Dubai na uměle vybudovaném ostrově Bluewaters. Text s vůní luxusního menu vyšel původně na webu Refresher.sk.
Na světě se najde asi jen málo lidí, kteří by neznali excentrického a krutého šéfkuchaře Gordona Ramsayho. 56letý Skot, který se proslavil zejména svým účinkováním v emočně nabitých kuchařských pořadech, získal za svá kontroverzní vyjádření a urážky vůči kuchařům označení jako „tyran“ či „narcis“.
V minulosti byl známý také svým odporem k vegetariánské kuchyni. V jednom pořadu řekl, že jeho největší noční můra je, že by mu jeho potomek oznámil, že se stal vegetariánem. „Posadil bych ho na plot a dal mu elektrický šok,“řekl tehdy známý šéfkuchař.
Na jeho charakter si může každý udělat názor sám. Ale to, co rozhodně nemůžeme zpochybnit, jsou jeho kulinářské schopnosti, které zhmotnil do desítek restaurací po celém světě – některé z nich byly oceněny i nejednou michelinskou hvězdou. Mně se podařilo najíst v jedné z jeho restaurací Hell's Kitchen, která se nachází v Dubaji. Co myslíš, stálo to za to?
V Refresheru objevujeme a navštěvujeme zajímavá místa a přinášíme ti výběr toho nejlepšího, co u nás a ve světě ochutnáš. Pro více podobného obsahu sleduj téma Gastronomie. Nezapomeň se stát členem klubu Refresher+, který ti odemkne všechny prémiové články.
Restaurace se nachází v luxusním resortu Caesars Palace Dubai na uměle vybudovaném ostrově Bluewaters. Tento ostrov, který byl dokončen v roce 2018, se skládá ze čtyř luxusních rezidenčních komplexů, nákupního centra a největšího vyhlídkového kola na světě Ain Dubai, které je vysoké 250 metrů, čímž převyšuje i ikonické London Eye.
Hvězdičky slzičky
Gordon Ramsay se proslavil zejména svými megaúspěšnými televizními pořady o vaření, například Ramsay's Kitchen Nightmares, Hell's Kitchen či MasterChef. Dnes vlastní 58 restaurací po celém světě, z toho 16 z nich v minulosti získalo alespoň jednu michelinskou hvězdu.
Od té doby však ztratil devět z nich. Jeho restaurace Gordon Ramsay je dokonce jedinou v historii, která ztratila dvě michelinské hvězdy najednou. Podle portálu Mashed Ramsay restauraci prodal hotelu a již nebyl součástí každodenního provozu. Tehdy klesla kvalita i konzistentnost, která je jedním z klíčových faktorů, podle kterých michelinští inspektoři posuzují úroveň gastroprovozů.
Ramsay tehdy přijal ztrátu velmi špatně a neubránil se ani slzám. „Když jsem přišel o své hvězdy, začal jsem plakat. Pro každého kuchaře je to velmi emotivní záležitost. Je to jako ztráta přítelkyně. Chcete ji zpátky,“ řekl tehdy.
Restaurace Hell's Kitchen, kterou jsme navštívili my, odkazuje na stejnojmennou kuchařskou soutěž. Od roku 2018 jich Gordon otevřel pět, přičemž většina se nachází ve Spojených státech. Ta dubajská byla otevřena v listopadu 2018 a samotný Ramsay tu prý byl jen jednou.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 25 Kč
Co se dozvíš po odemčení?
Jak nám chutnalo tříchodové menu.
Co nejlepšího si tu můžeš dát a kolik tu v průměru utratíš peněz.
Že když se pořádně rozšoupneš, můžeš si dát i předkrm za 4 000 Kč.
Pohledu nekompromisního celebritního šéfkuchaře jsme se nevyhnuli už při vstupu, a to hned dvakrát. Poprvé na obrazovce nad recepcí, podruhé na zdi v téměř životní velikosti. Restaurace nabízela očekávaný luxus a velkolepost, na první pohled nás také zaujalo osvětlení ve tvaru trojzubců, které se odráželo od lesklé podlahy.
Srdcem restaurace je otevřená kuchyně pod velkým nápisem HK, odkud se ozývají hlasy kuchařů a kde můžeš doslova od stolu sledovat finální servírování svého jídla. Klenotem Hell's Kitchen je rozsáhlá terasa obklopená rostlinami, která se nachází u bazénu. My jsme ocenili klimatizované prostory interiéru, ale pokud miluješ vedra okolo 30 až 40 stupňů, terasu si jistě užiješ.
Co najdeš v menu?
V jídelním lístku najdeš pokrmy, které můžeš znát i přímo z televizní show. Očekávat můžeš zejména syté pokrmy z ryb, kuřecího, hovězího a jehněčího masa, ale také kvalitní wagyu steaky. Z baru s mořskými plody si můžeš objednat i „věž“ složenou z mořských plodů za asi 4 000 korun. Jelikož cena hlavního jídla se pohybuje od 800 do 5 000 korun (pokud chceš nejdražší steak), za večeři zde jedna osoba zaplatí asi 2 500 korun.
Ramsayho restauraci jsme navštívili v době Dubaj food festivalu, kdy mnohé špičkové gastroprovozy nabízely speciální menu za nižší cenu. Na začátek jsme dostali ochutnávku tří předkrmů – Caesar salát, syrový oceánský pstruh s hráškovým pyré, okurkou a jikrami z lososa a parfait (něco mezi paštikou a krémovou pěnou) z kuřecích jater s hroznově-jablečným chutney a opečenou brioškou. Všechno bylo lahodné, ale parfait chuťově trochu zaostával.
Hlavní hvězdou Ramsayho kuchyně je beef Wellington – hovězí svíčková zabalená v tenkém listovém těstě. V Anglii se podává jako sváteční jídlo, ale my jsme vyzkoušeli lososa s křupavou kůží a teplým čočkovým salátem.
Losos byl neskutečně šťavnatý a jednotlivé kousky ryby se krásně oddělovaly. Přestože bychom to na první pohled neřekli, vynikající chuť měl i samotný salát. Jednoznačně šlo o jednoho z nejlépe připravených lososů ever.
Pokud máš rád*a karamelové či přeslazené dezerty, Gordonův sticky toffee pudding si zamiluješ. Klasický britský dezert (který miluje i Jamie Oliver) sestává z vláčného piškotového koláče z datlí, který se přelévá karamelovou omáčkou a podává se s vanilkovou zmrzlinou. I přes ohromné množství omáčky, které by porazilo možná i největšího mlsouna Homera Simpsona, byl dezert pekelně dobrý – jak se na Hell's Kitchen patří.
Ve většině Gordonových restaurací najdeš vlastně naprosto jednoduchá jídla. Některé z jeho nejpopulárnějších podniků nabízejí především burgery, které stojí i neskromných 600 korun. A lidé mu to doslova „žerou“. Stojí to za to? Po naší zkušenosti můžeme s čistým svědomím říci, že ano – na tenhle zážitek budeme určitě rádi vzpomínat.