Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento článek je PR zpráva společnosti CK Blue Style.
2. června 2023 10:00
Čas čtení 3:30
Sponzorovaný obsah

Kam na dovolenou: V Bulharsku zažiješ plážové párty jako na Ibize, ale vyjde tě levněji

Kam na dovolenou: V Bulharsku zažiješ plážové párty jako na Ibize, ale vyjde tě levněji
Zdroj: Shutterstock
ZAJÍMAVOSTI BULHARSKO CESTOVÁNÍ DOVOLENÁ
Uložit Uložené

Víme, kde mají nejlepší drinky i nejdivočejší mejdany.

Párty na pláži, beach bary se vstupem zdarma, ale i elitní kluby, kde musíš dodržet dresscode. Jestli chceš zažít opravdový noční život, dovolená v Bulharsku je pro tebe to pravé. Pociť místní atmosféru v podání veselých Bulharů a užij si dny plné tance, hudby, slunce a zábavy. Poradíme ti, co navštívit, jaké aktivity bys neměl*a vynechat i jaká jídla stojí za ochutnání. 

Nejlepší letoviska na dovolenou v Bulharsku

Bulharsko je destinací s poměrně nízkou cenovou hladinou. To je však jen jeden z důvodů, proč je mezi českými dovolenkáři stále oblíbenější. „Zájem o Bulharsko v posledních letech stoupá. Letoviska u Černého moře totiž procházejí postupně rekonstrukcí a s tím se zvyšuje i úroveň poskytovaných služeb. Bulharsko tedy již není zdaleka takové, jaké ho znali naši rodiče nebo prarodiče, ale stává se z něj moderní evropská destinace,“ říká Lenka Pátek, obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style. Vysoké popularitě se pak těší především tato letoviska:

Slunečné pobřeží

Slunečné pobřeží je místo, které nikdy nespí. Přezdívá se mu „Bulharská Ibiza“ a navzdory přívalům turistů si stále drží příznivé ceny. Pokud chceš zažít opravdovou přímořskou párty, určitě zavítej do klubu Cacao Beach Club. Jestli upřednostňuješ elegantní kluby pro náročnější, bude se ti líbit Bedroom Beach. A dobrý drink si dáš nejlevněji v klubu Bar Iglika, který dokonce funguje nonstop.

Bulharsko, Slunečné pobřeží, dovolená, cestování
Zdroj: Shutterstock

Sozopol

Od elegantních piano barů přes obyčejné hospody a hospůdky až po hlučné rockové kluby a živé diskotéky. To vše najdeš v krásném prostředí historického města Sozopol. Umělecké duše si přijdou na své při jazzovém či bluesovém koncertu a sklence vína v Art Club Mishel. Divočejší večírky se pak konají v campingu Gradina, který se nachází hned za městem.

Zlaté písky

Do populárního letoviska jezdí zejména mladší lidé, čemuž odpovídá zdejší uvolněná atmosféra. Přímo v srdci Zlatých písků se nachází párty ulice s nespočtem barů, klubů i restaurací. Nezapomeň zajít do střešního baru Skyfall Terrace Beach, odkud můžeš pozorovat západ slunce s drinkem v ruce, nebo do Bonkers Disco Club, ve kterém mají vynikající zvukovou aparaturu.

Nesebar

Nesebar je klidnější, ale stále poměrně živá lokalita. Určitě tam nevynechej ochutnávku místního vína. Poté můžeš pokračovat třeba do Michael's eco bar, umělé jeskyně, která je otevřená až do ranních hodin.

chci do bulharska
Bulharsko, Nesebar, dovolená, cestování
Zdroj: Shutterstock

Čím si zpestřit dovolenou?

Dovolená v Bulharsku nejsou jen párty a noční život. Země má co nabídnout také svým kulturně-historickým dědictvím, nespoutanou přírodou a místní atmosférou. Díky těmto výletům z nabídky CK Blue Style ji poznáš ještě blíže.

Plavba jachtou při západu slunce

Dvouhodinová večerní plavba, při které budeš sledovat západ slunce, je zárukou romantiky. Během kouzelné vyjížďky tě čeká vítr ve vlasech a sklenka šampaňského.

Bulharský večer

V útulné restauraci ukryté v panenské přírodě strávíš nezapomenutelný večer plný srdečné atmosféry. Ochutnáš speciality tradiční bulharské kuchyně a užiješ si doprovodný program plný hudby, tance i kulinářských překvapení. Čeká tě také ochutnávka bulharské brandy a vína. Vrcholem večera bude pověstný bulharský tanec s ohněm.

pivo, párty, posezení, večer, restaurace, víno
Zdroj: Shutterstock

Adrenalin do žil

Možná by tě nenapadlo, že si z Bulharska odvezeš také adrenalinový zážitek, ale opak je pravdou. Můžeš například projet divokou bulharskou přírodu na čtyřkolkách nebo zdolat vrcholky kopců v terénním jeepu. Pokud preferuješ vodní radovánky, nabízí se přelet nad mořem v padáku nebo jízda na vodním skútru.

Sozopol a projížďka po řece Ropotamo

Zmíněné město Sozpol nenadchne pouze milovníky párty. Má také bohatou historii a skrývá spoustu zajímavostí, se kterými tě seznámí průvodce. Po prohlídce města je připravený oběd a volný čas na individuální prohlídku či nákup suvenýrů. Následuje výlet do přírodní rezervace a vyjížďka lodí po řece Ropotamo, během které se můžeš kochat místní faunou a flórou.

Bulharsko, Nesebar, dovolená, moře, cestování
Zdroj: Shutterstock

Ochutnávka bulharské gastronomie

K cestování samozřejmě patří dobré jídlo. Proto najdeš níže tipy, co během dovolené ochutnat: 

  • Slaný koláč banitsa: Vzniká vrstvením směsi šlehaných vajec, bílého jogurtu a kousků balkánského sýra mezi plátky filo těsta a následným pečením v troubě. Tuto dobrotu si můžeš vychutnat v mnoha sladkých i slaných variantách. Přidává se do ní například dýně nebo špenát.
  • Šopský salát: Kromě syrových paprik, okurek, rajčat a bílého sýra do něj Bulhaři přidávají také pečené paprikové lusky a cibuli. Celý salát se před podáváním zaleje zálivkou z octa, oleje a soli.
  • Keftě a kebabče: Bochánky, karbanátky nebo válečky pomletého masa připravené na roštu. Podává se k nim zeleninový salát či hranolky.
  • Kaškaval: Ovčí, kraví nebo smíšený sýr, který se podává jako dezert na konci jídla a k vínu.
  • Škembe čorba: Hustá dršťková polévka, která se servíruje s chlebem.

A co si objednat k pití?

  • Bulharská rakije (vinná pálenka)
  • Pivo Zagorka
  • Bulharská vína: Vinařství má v Bulharsku velkou tradici a některá zdejší červená vína hodnotí znalci jako jedna z nejlepších v Evropě. Skvěle se zde daří proslulým odrůdám Merlot a Cabernet Sauvignon. Za ochutnání stojí také červená vína odrůd Gamza (či Kadarka), Mavrud a Melnik. Z bílých pak Misket, Dimjat, Tamjanka, Chemus nebo Sofie.
jídlo, víno, kuchyně, placky, zelenina, grilování
Zdroj: Shutterstock

Nejlepší ubytování pro mladé

„Doporučuji hotel Cook's Club Sunny Beach v Burgasu, který ubytovává pouze hosty starší 16 let. V jeho blízkosti se navíc nachází populární plážové bary,“ říká obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek.

Co dalšího bys měl*a o Bulharsku vědět? 

  • Úředním jazykem je bulharština, ale bez problémů se domluvíš anglicky, německy, rusky i česky.
  • Měnou je lev, který se dělí na 100 stotinek. Bankomaty najdeš téměř všude a běžně se tu přijímají i platební karty.
  • K cestování do Bulharska stačí občanský průkaz.
Domů
Sdílet
Diskuse