Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
26. června 2023 14:21
Čas čtení 4:15
Denisa Šútorová

Elemental: Mezi živly od Pixaru je ambiciózní, ale pro dětského diváka náročný film. V kině ho udrží výborná animace a dialogy

Elemental: Mezi živly od Pixaru je ambiciózní, ale pro dětského diváka náročný film. V kině ho udrží výborná animace a dialogy
Zdroj: Pixar
FILMY A SERIÁLY FILM
Uložit Uložené

Přestože studio Pixar obhájilo své mistrovství v CGI animaci, dějová linie filmu se zabývá náročnými společenskými tématy. Hlavní postavy Jiskra a Vlhoš se potýkají s problémy rasismu i společenských tříd. Článek vyšel původně na slovenském Refresher.sk.

Žhavou animovanou novinku od studia Pixar a režiséra Petra Sohna Mezi živly (v originále Elemental) promítají v kinech od 15. června. Historicky první romantická pixarovka, jež nás zavede do Města živlů, se soustředí na poutavé a vskutku rozmanité životy čtyř elementů: vody, ohně, vzduchu a země. Snímek nabízí dokonalý vizuální zážitek, který potěší i náročné diváky. V případě dějové linie si toho známé animační studio ale vzalo na ramena jaksi příliš, a proto se mu bohužel nedaří překonat hity „V hlavě“ nebo „Duše“.

Kromě toho, že nový animák přináší na scénu velmi odvážné prezentování sexuality, a v určitém momentě se dokonce vytasí s přímo zarážející replikou, na diváka chrlí příliš mnoho vážných společenských témat.

Doporučeno
Kvíz: Jaký film si pustit? Odpověz na otázky a ihned můžeš koukat Kvíz: Jaký film si pustit? Odpověz na otázky a ihned můžeš koukat 23. června 2023 16:30
pixar
Zdroj: Pixar

Protagonisté Jiskra a Vlhoš se kromě vlastních existenčních problémů musí popasovat s tématy rasové nerovnosti, xenofobie, migrace či s do očí bijícími rozdíly ve společenských vrstvách. Dětský divák, na kterého může být tato výchovná facka příliš silná, může mít tak problém udržet pozornost a v kině vydržet. Pokud však setrvá do konce, neprohloupí. Film zachraňuje výborná CGI animace a poutavé postavy (především oheň a voda, které se do sebe zamilují).

Film, u kterého si neodpočineš

Ačkoli je v animovaném filmu Mezi živly ústředním tématem přírodní koloběh elementů, tvůrci v dějové linii představují i několik závažných společenských problémů. Už v úvodu vidíme, jak rodiče hlavní postavy Jiskry, Bernie a Cinder, migrují z ohnivého ostrova do Města živlů. Protože jsou ohniví a jiní než ostatní, zpočátku se setkávají s xenofobií a nedokážou si najít domov ani přátele. Přestože se postupem času ohni podaří ve Městě živlů vybudovat silnou menšinu, mezi vodou, vzduchem a zemí jsou i nadále vnímáni jako imigranti.

pixar
Zdroj: Pixar

V kontrastu k ohni je představen živel vody, který reprezentuje sociálně privilegované, v tomto případě vyšší bílou vrstvu. Když prostřednictvím Jiskry navštívíme Vlhošovu rodinu, obraz zcela mění svoji estetiku. Sídlo rodiny vodního živlu se rafinovaně odlišuje od scény, ve které se dosud nacházela Jiskra, ale i ostatní postavy. Divákovi je okamžitě jasné, kdo má v tomto světě moc a peníze. Daný kontrast by se dal klidně přirovnat k rozdílům mezi newyorským Brooklynem a Manhattanem (vždyť Město živlů samo o sobě působí jako animované Velké jablko).

Doporučeno
Ve světě úspěch, u nás trezor: Zakázané české filmy, které musíš vidět Ve světě úspěch, u nás trezor: Zakázané české filmy, které musíš vidět 22. června 2023 13:00

Vyjma vyobrazení různých sociálních skupin si však film pohrává také s tématem rasové nerovnosti. Již od začátku je jasné, že Jiskra, která je ztělesněním ohně, a Vlhoš, element vody, by mimo animovaný svět představovaly různá etnika. Předsudky, se kterými se setkávají multikulturní páry, zde ovšem nejsou vyobrazeny pouze prostřednictvím výborného vizuálu, ale i skrze skvělé dialogy. Nejenže mnohokrát zazní, že „živly se nemíchají“, ale oba elementy se coby dvě odlišné kultury potýkají s klasickými stereotypy.

Například samotný otec Jiskry až téměř do úplného konce bere vodu jako úhlavního nepřítele a řídí se názorem, že voda vždy všechno zničí. Při náhodném setkání s Vlhošem se proto zamilovaná Jiskra snaží otci vysvětlit, že „ne všichni z vody jsou stejní“.

pixar
Zdroj: Pixar

Film vhodný pro děti?

Mezi živly je první film od Pixaru, jehož děj se soustředí na romantickou zápletku. Přestože ve většině fantasy formátech se polibku dvojice dočkáme až na konci, novinka od Pixaru přináší mnohem odvážnější formu reprezentace vztahu i sexuálního napětí mezi páry. Přestože jsou v převážné části filmu mírné, stále jsou patrné.

Doporučeno
Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu 24. dubna 2024 13:30

Snímek kromě nevinných zamilovaných pohledů a vášnivých polibků ukazuje, co metaforicky znamená „mít motýlky v břiše“. Ve scéně prvního doteku ústřední dvojice začne například Vlhoš doslova vřít a Jiskru naopak obklopí zvláštní pára. Intenzivní emoce jsou nicméně vyobrazeny citlivě a pro děti v tomto případě docela akceptovatelně, stejně jako verbální diskuse o tom, co znamená někoho milovat.

pixar
Zdroj: Pixar

Vztah Jiskry a Vlhoše dokazuje, že láska je opravdu nesmrtelná a vždy stojí za to o ni bojovat. Dějové zvraty, kterých je ve filmu nepočítaně, s sebou nicméně přinášejí i pořádnou nálož emocí, a to zejména v druhé polovině pohádky. 

pixar, elemental
Zdroj: Pixar

O něco těžší na zpracování ovšem může být pro dětského diváka osobní příběh Jiskry, která se ze všeho nejvíc snaží přizpůsobit rodinným tradicím a být vzornou dcerou. Jakkoli chce naplnit otcovu vůli a převzít obchod, hluboko v srdci ví, že to není její cesta. Až tedy díky postavě Vlhoše si Jiskra uvědomí, že by raději měla rozvíjet svůj umělecký talent, a otci řekne, jak se opravdu cítí.

Doporučeno
„Z kina odchází zdrcení, nemohou mluvit,“ toto jsou první reakce na Oppenheimera „Z kina odchází zdrcení, nemohou mluvit,“ toto jsou první reakce na Oppenheimera 22. června 2023 15:16

Vše zachraňuje animace a výborně napsané postavy

Pokud máš pocit, že jsme mluvili o filmu pro dospělé, nebudeš daleko od pravdy. Témata i dějové linie snímku Mezi živly jsou vskutku náročné. Rozhodně ho proto doporučujeme spíše těm dětem, se kterými rodiče rádi diskutují a nebojí se otevírat vážnější společenská témata. Přestože diváci ve věkové kategorii 8 let a méně nemají šanci vysledovat a pochopit vše, co se na scéně děje, díky geniálním animacím dost možná zůstanou v kině až do úplného konce i tak.

pixar
Zdroj: Pixar

Pohádce Mezi živly, která nás již od prvního traileru láká do fascinujícího světa animovaných hlavních postav, se výborně daří vysvětlit, jak funguje koloběh jednotlivých elementů. Kromě toho, že se díky němu dětský divák naučí, proč jsou živly důležité pro naši planetu, pochopí také to, jak na sebe vzájemně reagují. Během filmu tedy několikrát zaznívá, že voda dokáže uhasit oheň, vidíme vznikat páru, bouři, vzdušný vír nebo také vzkvétat zem. A přestože se příběh nejvíce soustředí na oheň a vodu, Pixar nezanedbal ani ostatní živly. Ty si coby vedlejší postavy oblíbíš hned v prvních vteřinách filmu.

elemental
Zdroj: Pixar

Jedním z nejsilnějších charakterů pohádky je element vzduchu Gale Cumulus, šéfka Jiskry, která si tě svým smyslem pro humor a temperamentem získá natolik, že se s ní budeš chtít skamarádit. Neméně povedená je však i postava „lamače dívčích srdcí“ Cloda, který je do Jiskry zamilovaný. Postavy, ale i samotné lokace Města živlů jsou obrazově na té nejvyšší úrovni.

Pokud totiž Pixar v něčem opravdu nezklamal, je to práce se CGI digitální technologií. Film nabízí širokou paletu barev, která je přenesena do detailních rekvizit i do kostýmů. Od dechberoucích vizuálů tekoucí vody či ohňové show zkrátka nebudeš moci odtrhnout oči.

Doporučeno
Flash má být nejlepším DC filmem. Prohlídka muzea voskových figurín nás ale bude ještě dlouho budit ze snů Flash má být nejlepším DC filmem. Prohlídka muzea voskových figurín nás ale bude ještě dlouho budit ze snů 13. června 2023 16:10

Podívat se, či nepodívat na Mezi živly?

I když není novinka od Pixaru to nejlepší, co jsme od známého animačního studia viděli, rozhodně ti ji doporučujeme zhlédnout.

Navzdory dějové náročnosti má film rovněž i velké množství odlehčenějších momentů, díky kterým bychom si film klidně pustili znovu. Povedená animace, kreativně napsané postavy a chytlavá hudba se ti bezpochyby postarají o nezapomenutelný zážitek a zaplaví tě emocemi. Když pomineme, že je první část trochu monotónní, druhá polovina tě nabudí natolik, že si s chutí řekneš o přídavek. Od nás proto snímek Mezi živly získává sedm bodů z deseti.

Domů
Sdílet
Diskuse