Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Fixed.
11. srpna 2023 12:30
Čas čtení 3:30
Sponzorovaný obsah

Aplikace a tipy, které se ti hodí na roadtripu, ať jsi řidič, nebo passenger princess

Aplikace a tipy, které se ti hodí na roadtripu, ať jsi řidič, nebo passenger princess
Zdroj: Pexels/RDNE Stock project
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ DOVOLENÁ ROADTRIP
Uložit Uložené

Víš, že v Itálii se dává přednost na kruhovém objezdu jinak než u nás?

Chceš letos vyzkoušet něco jiného, než je pohodlí hotelového resortu? Vyraz na roadtrip. Navštívíš spoustu zajímavých míst, zažiješ dobrodružství a hromadu zábavy se svou oblíbenou partou. Možná máš pocit, že budeš na několikadenní cestu autem potřebovat minimálně náklaďák, abys naložil*a všechny věci. Ale velmi rychle zjistíš, že vlastně nepotřebuješ nic kromě nepromokavé bundy, cool playlistu a dobré nálady. A také následujících tipů, které ti cestování zpříjemní a zjednoduší. 

1. Zkontroluj stav auta a povinnou výbavu

Roadtrip znamená stovky najetých kilometrů. Proto by za volantem měl sedět zkušený řidič a šoférovat bezpečný vůz v dobrém stavu. Než vyrazíš, nech raději auto zkontrolovat v servisu a nezapomeň doplnit všechny kapaliny, jako je voda do ostřikovačů, brzdová kapalina, chladicí kapalina a motorový olej. Také si zkontroluj, že máš v autě povinnou výbavu. Patří do ní autolékárnička, výstražný trojúhelník, reflexní vesta, rezervní kolo nebo sada na opravu pneumatik, klíč na kola a zvedák na auto. V neposlední řadě měj připravený technický průkaz, zelenou kartu a samozřejmě řidičák.

roadtrip, auto, cestování
Zdroj: Pexels/cottonbro studio

2. Pojisti sebe i auto

Na dlouhých cestách, zvlášť do zahraničí, se nevyplatí na pojištění šetřit. Ujisti se, že máš sjednané kvalitní havarijní pojištění a asistenční službu, díky které ti pojišťovna zajistí opravu vozidla, náhradní vůz nebo odtah do servisu v případě poruchy či nehody. Pokud si půjčuješ auto z půjčovny, pečlivě si prostuduj všechny podmínky. Podrobnější rady, jak postupovat při půjčení auta, najdeš v našem článku. Jestli se chystáš mimo Českou republiku, nezapomeň také na cestovní pojištění. 

3. Seznam se s pravidly silničního provozu v cizí zemi

V každé zemi platí trochu jiná pravidla silničního provozu. Liší se nejen povolená rychlost, ale také způsob jízdy na kruhových objezdech či křižovatkách. Například ve Francii musíš po dobu jízdy na kruhovém objezdu dávat blinkr vlevo a v Itálii mají přednost řidiči, kteří na něj vjíždí, před těmi, kteří už na kruhovém objezdu jsou. Což je přesně opačně, než je tomu v Česku. Musíš se také připravit na jiný systém mýtného a další odlišnosti.

roadtrip, auto, řidič, cestování
Zdroj: Pexels/PNW Production

4. Měj navigaci na očích

Možná to znáš. Soustředíš se na řízení, máš puštěnou navigaci a najednou se ti mobil zřítí pod nohy nebo se vybije baterka a ty nevíš, kam máš jet. Taková situace potkala nejednoho řidiče a nikdy nepotěší. Proto je lepší a rozhodně i bezpečnější jí předejít. Pořiď si kvalitní držák na mobil, který upevníš na palubní desku nebo do ventilace.

Širokou nabídku najdeš u značky FIXED. Její součástí je i bezdrátové nabíjení, takže nemusíš řešit kabel, když se ti během cesty vybije telefon. Jestli chceš do auta něco minimalistického a stylového, koukni na MagClick. Pokud upřednostňuješ starou dobrou klasiku s úchytkami, mohl by ti vyhovovat Roll 2. A mají i samotné držáky bez nabíjení. Icon Flex Mini ti bude díky magnetům pevně držet na palubovce a nedáš za něj ani tři stovky.

nakupuj produkty fixed
fixed, držák na mobil, řidič, auto
Zdroj: Fixed

Co dalšího se ti bude na cestě hodit?

  • Cestovní polštář. Ve chvílích odpočinku nebo když budeš passenger princess, oceníš pohodlí.
  • Mince v cizí měně, protože ne všude jsou toalety zdarma.
  • Základní nádobí, pokud tedy neplánuješ jíst jen v restauracích. Připiš si na seznam ešusy, otvírák, příbory, plecháček, talíř, nožík a prkénko.
  • Spolujezdci by si měli vzít čtečku knih nebo tablet. Po pár hodinách v autě se totiž pravděpodobně začneš nudit. Když si tablet připevníš do chytrého držáku FIXED Passenger Tab 2, který lze uchytit do opěrky hlavy, proměníš zadní sedačky auta na provizorní kino. Držák má teleskopické rameno a otočný kloub, takže si můžeš zařízení libovolně natočit.

5. Stáhni si užitečné apky

Roadtrip je super dobrodružství, ale vícedenní cestování v autě je také poměrně náročné. Uleví se ti, když si co nejvíce věcí zařídíš už doma nebo je za sebe necháš vyřešit chytré aplikace. Tyto apky ti pomohou ušetřit čas, peníze i starosti s hledáním místa na nocleh.

Park4Night

Aplikace Park4Night ti pomůže najít místo na přenocování. Najdeš tam tipy na kempy i odstavná parkoviště. Stačí si otevřít mapu a zobrazí se ti možnosti v okolí. Až si vybereš konkrétní místo, aplikace se automaticky propojí s navigací ve tvém mobilu, aby ti našla trasu. Než ale vyrazíš, zkontroluj si, že je na daném místě opravdu legální parkovat, ať se vyhneš pokutě. Lokace totiž přidávají uživatelé, takže nejsou ověřené.

Bez kempu

Láká tě probouzet se s výhledem na krásnou krajinu a chceš se za každou cenu vyhnout kempům? Pak si stáhni aplikaci Bez kempu. Majitelé pozemků v zajímavých lokalitách pronajímají své louky i lesy a nabízí kempařům možnost tam přespat. Nejvíce lokalit na přespání je zatím k dispozici na území Česka a Slovenska.

Waze

Waze je aplikace podobná Google Maps. Podobně tam zadáš trasu a můžeš si zvolit, jestli chceš jet po dálnicích, nebo se jim vyhnout. Její výhodou je, že ukazuje také aktuální nehody, překážky a měření rychlosti na trase. Problém spočívá v tom, že v západních zemích Evropy jsou aplikace upozorňující na rychlostní měření zakázané. V České republice je to dovolené, ale například v Německu můžeš za jejich použití dostat pokutu. Ujisti se tedy, že je v zemi, kterou projíždíš, můžeš používat.

GasBuddy a Via Michelin

Benzín a nafta patří na roadtripu k největším výdajům. Proto potřebuješ aplikaci, která ti najde nejlevnější tankování tam, kde se právě nacházíš. A přesně to zvládá GasBuddy. Ještě na vyšší level to dostali vývojáři aplikace Via Michelin, v níž si dokonce spočítáš cenu trasy včetně dálničních poplatků. 

roadtrip, cestování
Zdroj: Pexels/KoolShooters
Domů
Sdílet
Diskuse