Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
29. června 2023 17:29
Čas čtení 0:37
Tereza Patočková

V Londýně padl rekord za nejdražší prodané dílo v Evropě. Klimtův obraz se prodal za astronomickou částku

V Londýně padl rekord za nejdražší prodané dílo v Evropě. Klimtův obraz se prodal za astronomickou částku
Zdroj: Gustav Klimt
KULTURA
Uložit Uložené

Prodej Klimtova obrazu Dáma s vějířem překonal dosavadní evropský rekord, co se ceny vydraženého díla týče.

Mistrovské dílo rakouského malíře Gustava Klimta z pozdního života se v úterý prodalo za 85,3 milionu liber (2 miliardy 340 milionů korun), což z něj činí nejdražší umělecké dílo, které kdy bylo v Evropě vydraženo. Informoval o tom server CNN


Obraz „Dame mit Fächer“ – Dáma s vějířem – se prodal kupci v sále londýnské aukční síně Sotheby's po desetiminutové dražební válce za kladívkovou cenu 74 milionů liber (2 miliardy korun). Vyšší konečná částka zahrnuje příplatek k prodejní ceně známý jako prémie kupujícího.


Prodej o pár milionů korun překonal předchozí evropský rekord 104,3 milionu dolarů včetně prémie kupujícího zaplacené za sochu Alberta Giacomettiho Kráčející muž I. Předtím byl nejdražším obrazem vydraženým v Evropě obraz Clauda Moneta Le basin aux nymphéas, který v roce 2008 na aukci Christie's vynesl 80,4 milionu dolarů.


V úterý prodané dílo bylo posledním portrétem, který Klimt dokončil před svou smrtí v roce 1918. Obraz zobrazuje neidentifikovanou ženu na pozadí nádherných, Čínou ovlivněných draků a lotosových květů.

Domů
Sdílet
Diskuse