Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. července 2023 19:00
Čas čtení 1:44
Dominik Vetrák

Hláškami nabitá komedie Karaoke Blues tě dostane ironií a cynismem obyčejných lidí

Hláškami nabitá komedie Karaoke Blues tě dostane ironií a cynismem obyčejných lidí
Zdroj: Sputnik
FILMY A SERIÁLY KVIFF 2023 TIP NA FILM
Uložit Uložené

Nezávislé finské komediální drama nejspíš v mainstreamu neprorazí, a to je škoda. Pobavili jsme se u něj totiž více než u hollywoodských komedií a očekávaných hitů, které jsou aktuálně v kinech. Snímek máš možnost zhlédnout v rámci přehlídky Šary Vary.

Doporučeno
Bod obnovy jde do kin: Odvážné české sci-fi píše důležitou kapitolu tuzemského filmu Bod obnovy jde do kin: Odvážné české sci-fi píše důležitou kapitolu tuzemského filmu 21. září 2023 11:00

Děj snímku se zaměřuje na Holappu, šarmantního dělníka, který se často uchýlí k láhvi alkoholu. Druhou hlavní postavou je zaměstnankyně supermarketu Ansa. Během páteční karaoke noci mezi těmito dvěma nešťastnými lidmi přeskočí jiskra. Režisér Aki Kaurismäki se následující hodinu snaží, aby jeho „hrdinové“ překonali úskalí a životní překážky, které jim nadělil osud, ale i oni sami.

Karaoke Blues jsme navštívili na MFF Karlovy Vary 2023. Naše další recenze a rozhovory z největší tuzemské filmové přehlídky najdeš přehledně v této rubrice. Pokud tě zajímá živé festivalové dění, nalaď si stream na webu KVIFF.TV.


Ansa touží být s Holappou, ale zdráhá se naplno se mu otevřít, protože je alkoholik, a on sám raději přijde o práci než o lahvinku zastrčenou v bundě. Holappa si totiž myslí, že jediné štěstí, které potřebuje, najde na dně sklenice.

Fallen Leaves/Karaoke Blues
Zdroj: Sputnik

Jedná se o velmi netradiční portrét zamilovaného příběhu a osudové lásky, ve kterém i několik klišé zvratů vlastně nepůsobí kýčovitě. V podání režiséra Kaurismäkiho je to spíše přirozená část životů jednotlivých charakterů, které mezi sebou mají skvěle fungující chemii.

Milým překvapením byl styl humoru, který režisér zvolil. Všechny postavy ve filmu vystupují až nepřirozeně pragmaticky, čímž vytvářejí unikátní obraz o společnosti lidí, kteří ke všemu přistupují po lopatě a bez zbytečných řečí. Dialogy působí nenuceně a humor udeří v nečekaných situacích, přičemž se vždy hodí do dané scény.

Doporučeno
Od třicátých let jsme se neposunuli. Český film Úsvit je sakra hořká pilulka Od třicátých let jsme se neposunuli. Český film Úsvit je sakra hořká pilulka 5. července 2023 13:00

Nejvíce funguje dobírání a hláškování mezi Holappou a jeho kamarádem, kteří nás vícekrát rozesmáli velmi trefnými poznámkami plnými ironie, sarkasmu a cynismu. Vždy si přitom ale zachovají maximálně seriózní tvář, což vytváří až surreální dojem, jaký by divák mohl nabýt například při sledování skečů, které se pevně drží scénáře.

Fallen Leaves/Karaoke Blues
Zdroj: Sputnik

Tady to ovšem na poli celovečerního filmu dramaturgicky funguje na jedničku. Primárně zaujmou dialogy a neočekávané situace mezi nimi. Vtipné scény občas přeruší hlas z rádia, který informuje finské občany o probíhající válce na Ukrajině a o ruských válečných zločinech.

Na jedné straně to narušuje komediální složku snímku, na straně druhé to funguje jako autentická připomínka toho, že zatímco život se od února 2022 pohnul všude ve světě, na Ukrajině se v mnoha případech zastavil.

Doporučeno
Deppa i Millie Bobby Brown porazil nečekaný hrdina. Ptali jsme se Čechů a Češek ve Varech, kdo je jejich filmový crush Deppa i Millie Bobby Brown porazil nečekaný hrdina. Ptali jsme se Čechů a Češek ve Varech, kdo je jejich filmový crush 4. července 2023 9:00

Karaoke Blues je skvělá komedie s dramatickými prvky, jejíž režisér skvěle přepíná mezi žánrovým zasazením příběhu a scén, což diváka donutí zamýšlet se nad aktuálním děním na plátně. 80minutový snímek funguje i jako nostalgický trip (filmové Helsinky se spíše podobají východnímu Německu či československým barům minulého století) vyžívající se ve svém minimalistickém příběhu a stylu vyprávění. 

Snímek máš možnost brzy zhlédnout v rámci přehlídky Šary Vary (v Praze a Brně od 10. do 16. července 2023), která nabízí výběr těch nejlepších filmů z karlovarského festivalu. Rozhodně si jej nenech ujít.

Fallen Leaves/Karaoke Blues
Zdroj: Sputnik
 
Domů
Sdílet
Diskuse