Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
30. července 2023 2:26
Čas čtení 4:24
Ondřej Jarůšek

Oktagon se v Praze loučil epickým turnajem. Vémola se vrátil jako vítěz a podíval se do očí dalšímu soupeři

Oktagon se v Praze loučil epickým turnajem. Vémola se vrátil jako vítěz a podíval se do očí dalšímu soupeři
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT BOJOVÉ SPORTY KARLOS VÉMOLA MMA OKTAGON MMA
Uložit Uložené

Jedenáct zápasů, šampioni, legendy a vyprodaná aréna. Takto vypadalo loučení Oktagonu s pražskou Štvanicí.

Z turnajů na Štvanici se během let stala legendární událost. Ne náhodou bývaly zdejší akce označovány za nejkrásnější turnaj roku. A ani letošní rok nebyl výjimkou. Byl však ještě navíc speciální v tom, že se jednalo o vůbec poslední ročník této tradice. Oktagon oznámil, že znovu se sem již nepodívá. Fanoušci a fanynky se tak dočkali nezapomenutelného rozloučení s nejedním překvapením.

oktagon45oktagon45oktagon45oktagon45
Zobrazit galerii
(34)

Napínavé bitvy už od začátku

Celý galavečer otevřela Free Prelims bitva, v níž se proti sobě postavili ukrajinský zápasník Ivan Klevets a Niko Serbezis z Německa. Pro teprve 20letého Ukrajince se jednalo o premiéru v profesionálním MMA, desítky výher však předtím nastřádal mezi amatéry. Debut mu ale nevyšel dle představ. V druhém kole nasadil Serbezis svému soupeři armbar a po verbálním tap-outu Klevetse rozhodl rozhodčí o výhře německého zástupce. Ten se tak stal prvním vítězem večera a zároveň i autorem prvního ukončení.

Anglický zápasník James Lewis v druhém boji turnaje změřil síly s Vladislavem Kanchevem, bulharským bijcem a autorem 11 ukončení v prvním kole. I tentokrát hned první minuty nabídly řadu ostrých výměn, při kterých ve vzduchu visel knock-out, Angličan však tlak dokázal ustát. Tedy až do druhého kola, kdy se Bulhar po přenesení boje na zem dostal do výhodné pozice a soupeře zasypal salvou tvrdých úderů do hlavy, kterým se Lewis kvůli zaklíněným rukám nemohl bránit. Po krátké chvíli tak musel rozhodčí zápas ukončit a Bulhar slavil další výhru před limitem.

Doporučeno
Trenér Jiřího Procházky: Jdeme získat zpátky titul UFC. Na akcích Fusion se rodí nové hvězdy českého MMA Trenér Jiřího Procházky: Jdeme získat zpátky titul UFC. Na akcích Fusion se rodí nové hvězdy českého MMA 2. května 2024 11:00

Ve třetí bitvě večera se střetli slovenský talent Roman Paulus a Callum Mullen z Británie. Ti do boje nastoupili spíše takticky a ani jeden se nechtěl dopustit chyby, kterou by ten druhý mohl potrestat. Zejména pro Pauluse se jednalo o důležitý zápas, protože se vracel po dvou prohrách. První kolo bylo vyrovnané, ale Paulus svůj sobotní úkol nakonec přece jen zvládl. Tři kola sice vítěze před limitem nepřinesla, ale po jejich konci bylo jasno o vítězství Pauluse, který byl v postoji aktivnější a zejména efektivnější. Shodli se na tom i bodoví rozhodčí, od kterých si Paulus odnesl výhru 3:0 na body.

oktagon45
Zdroj: OKTAGON MMA

Premiéra ve velkém stylu. Tak by se dal popsat zápas Akonneho „The Jedi“ Wanlisse, který se v sobotu na půdě Oktagonu představil vůbec poprvé. Potvrdil pozici favorita a po dvou minutách prvního kola se mu podařilo svého soupeře Giorgiho Gogotchuriho složit k zemi, kde jej nekompromisně ukončil tvrdou sprškou úderů, a mohl se tak radovat z drtivého TKO. Po boji řekl, že by se chtěl postupně vypracovat až k boji o titul, a vyslal signál všem kolegům z lehké divize, kteří mezi sebou mají najednou vážného konkurenta.

oktagon45
Zdroj: OKTAGON MMA

Předzápasovou kartu uzavřel duel Němce Eduarda Kexela a domácího zástupce Michala Jančušky, který pouhých 55 hodin před turnajem nahradil zraněného Samuela Barka. I přesto, že 15 minut před limitem vítěze nepřineslo, bodoví rozhodčí o vítězi neměli pochyb. Od všech si výhru v poměru 30:27 odnesl Eduard Kexel, který po boji poděkoval soupeři za to, že doslova na poslední chvíli boj vzal a zachránil jej.

Tvrdá ukončení

Hlavní kartu po halftime show Elizabeth Kopecké, která přednesla několik slavných hitů, odstartoval střet Ondřeje Petráška a Jana Širokého. Ti se prakticky hned od začátku pustili do ostrých výměn a celá aréna hnala oba borce dopředu bouřlivým povzbuzováním. Bojovníci v tempu nepolevili ani v kole druhém, kde otěže zápasu nakonec převzal Široký, který trefil stoupajícího Petráška tvrdou pravačkou, a od té doby se bratr „Melouna“ do boje moc nedostal. Široký své tažení dovedl do vítězného cíle, když svého soupeře v průběhu druhého kola ubil na zemi tvrdými lokty a kladivy, po kterých rozhodčí zápas ukončil.

Doporučeno
Black Panther: „Vyrůstal jsem v drsné čtvrti, pouliční rvačky mě dostaly do vězení.“ K drastické změně Keitu přinutil sestřin pláč Black Panther: „Vyrůstal jsem v drsné čtvrti, pouliční rvačky mě dostaly do vězení.“ K drastické změně Keitu přinutil sestřin pláč 1. května 2024 11:30

Na galavečeru nechyběly ani těžké váhy, jmenovitě Wallyson Carvalho a Lazar Todev. Mezi těmi vřela před bojem zlá krev, a dokonce si ani nepodali ruku. V boji stačila jedna přesná rána, která by mohla celý boj rozhodnout. Možná trochu překvapivě jsme se ale místo knock-outu dočkali ukončení na submisi. O tu se na úplném konci kola, doslova poslední sekundy před koncem, postaral Lazar, který na zemi svému soupeři nasadil Achilles choke a Brazilce prakticky okamžitě přinutil odklepat. Navzdory předchozí nevraživosti si oba po boji prokázali respekt.

Prvotřídní český postojář Daniel Škvor si pěsti tentokrát nabrousil na švédského bijce Nermina Hajdarpašiće. A jednalo se o opravdu rychlý proces. Škvor během jednoho z prvních úderů otevřel svému soupeři ránu na čele, nebyly to ale tvrdé údery, čím Švéda ukončil. Otřesenému soupeři Škvor u pletiva po chvíli nasadil pevnou gilotinu, ze které nebylo úniku, a Hajdarpašićovi nezbylo nic jiného než boj vzdát. Škvor se tak vrátil na vítěznou vlnu opravdu ve velkém stylu.

Po více než roce se do klece vrátila slovenská legenda Ivan Buchinger. Toho při návratu do akce přivítal Francouz Abdu Tounkara. Buchinger nastupoval v roli jasného favorita a očekávání fanoušků naplnil v druhém kole, kdy dostal svého soupeře na zem a tam jej tvrdě ubil. Francouzský zápasník však předtím udatně vzdoroval a v prvním kole se zdálo, že v postoji otřásl Buchingerem svými přesnými údery. I přesto však Buchinger nezaváhal a vrátil se vítězně. Po boji řekl, že znovu se hodlá představit v říjnu v Bratislavě, a zmínil jméno Jakuba Dohnala, který jej před několika měsíci vyzval. Zda se tohoto zápasu dočkáme, v tuto chvíli není potvrzeno.

OKTAGON45
Zdroj: OKTAGON MMA

Vémola v problémech? 

Hlavní předzápas patřil Karlosi Vémolovi a jeho argentinskému soupeři Lucasi Alsinovi. Úvod se odvíjel dle očekávaného scénáře. Během první minuty vzal Vémola svého soupeře na zem, kde jej do konce kola trápil. Podobně se začalo odvíjet i druhé kolo, v jehož půlce pak ale přišlo překvapení. Alsina se dokázal přetočit a dostat Vémolu pod sebe. I když jej vyloženě neohrozil, ukázal se být daleko těžším soupeřem pro Vémolu, než si mnozí původně mysleli.

Doporučeno
Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky 21. dubna 2024 7:47

Ve třetím kole už ale Vémola nenechal nic náhodě. Argentince dostal znovu na zem, kde jej dokázal až do konce zápasu udržet, a díky tomu si Vémola pojistil jednohlasnou výhru na body. Po zápase se Vémola jakožto šampion polotěžké váhy střetl tváří v tvář s prozatímním šampionem Pavolem Langerem, se kterým se pobije na říjnovém turnaji v Bratislavě.

OKTAGON45
Zdroj: OKTAGON MMA

Hlavní zápas ukončilo zranění

Pak už ale přišel čas na hlavní zápas večera. Řeč není samozřejmě o ničem jiném než o titulovém zápase Mate Sanikidze vs. Losene Keita. Očekávaný boj však dostal nešťastné završení. V úvodu se sice podařilo Keitovi dostat Sanikidzeho na zem, ovšem při vstávání si pravděpodobně zlomil nohu a zápas musel ukončit. Jak ke zranění došlo, nebylo v danou chvíli jasné.

Promotér Ondřej Novotný situaci okomentoval slovy, že i takové věci se ve světě MMA bohužel dějí a některé příběhy zůstanou (alespoň prozatím) nedokončeny. Sanikidze tak i nadále zůstává šampionem pérové váhy. Keita si nicméně připsal vítězství v osobním životě. Po zápase požádal svou přítelkyni přímo v kleci o ruku a ona mu řekla ano.

OKTAGON45
Zdroj: OKTAGON MMA
Domů
Sdílet
Diskuse