Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. září 2023 v 7:30
Čas čtení 1:28
Vojtěch Vanda

Rád*a se vykecáváš po telefonu? Hrozí ti vyšší riziko infarktu, stačí k tomu i 30 minut týdně

Rád*a se vykecáváš po telefonu? Hrozí ti vyšší riziko infarktu, stačí k tomu i 30 minut týdně
Zdroj: Srdce v hlavě
ZDRAVÍ ČESKO ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Voláš často a alespoň půl hodiny? Tak dej pozor. Jak zjistili britští vědci ve studii, která probíhala 12 let, dlouhé telefonní hovory zvyšují riziko vysokého krevního tlaku až o 12 procent.

Stačí telefonovat jednou týdně déle než 30 minut a zvýšení rizika vysokého krevního tlaku je na světě. Hypertenze má zase vliv na vznik mozkové mrtvice nebo srdečního infarktu, což jsou jedny z nejčastějších příčin úmrtí v Česku. Tvrdí to studie, kterou nedávno uveřejnil časopis European Heart Journal, jejž vydává Evropská kardiologická společnost (ESC).

Doporučeno
Bojuješ s váhou? BMI se netrap, je zavádějící, ukazuje nová studie Bojuješ s váhou? BMI se netrap, je zavádějící, ukazuje nová studie 11. srpna 2023 v 14:37

Telefon mají u sebe skoro tři čtvrtiny světové populace starší deseti let, na druhou stranu skoro 1,3 miliardy dospělých mezi 30 a 79 lety má problém s vysokým krevním tlakem. Toto spojení dohromady s novým zjištěním nezní moc dobře. Proč? Mobily totiž vyzařují nízkou úroveň radiofrekvenční energie, která byla nyní spojena se zvýšením tlaku. Dvanáct let trvající studie, jíž se zúčastnilo na 212 tisíc dospělých mezi 37 a 73 lety, u nichž nebyl dříve vysoký tlak naměřen, to jen potvrzuje. 

Práce brala v potaz věk účastníků, jejich pohlaví, index tělesné hmotnosti, deprivace, rodinnou anamnézu, vzdělání, kuřácký status, krevní tlak, záněty, glykémii, funkci ledvin a užívání léků na snížení hladiny cholesterolu nebo glukózy v krvi.

„Výsledky ukázaly, že ti, kteří užívali mobilní telefon, měli o sedm procent vyšší riziko vzniku hypertenze ve srovnání s těmi, kteří mobilní telefony nepoužívali. A u těch, kteří telefonovali nebo přijímali hovory více než půl hodiny týdně, byla pravděpodobnost nově vzniklého vysokého krevního tlaku dokonce o dvanáct procent vyšší než u těch, kteří telefonovali kratší dobu,“ uvedla v tiskové zprávě garantka projektu Srdce v hlavě Eva Kociánová.

Kratší doba telefonování chrání srdce

Čím kratší dobu člověk telefonuje, tím lépe. Lidé, kteří volali méně než pět minut týdně, měli výrazně jiné riziko zvýšení hypertenze než ti, kteří volali od 30 minut po šest hodin. 

Doporučeno
Která muchomůrka zabíjí a kterou houbu nesmíš kombinovat s alkoholem? Tohle se ti stane, když sníš jedovatou houbu Která muchomůrka zabíjí a kterou houbu nesmíš kombinovat s alkoholem? Tohle se ti stane, když sníš jedovatou houbu 13. července 2023 v 6:00

„Samozřejmě by lidé neměli úplně přestat telefonovat, ale stejně jako u stravovacích návyků je důležité si říkat: všeho s mírou. Dobré je nehovořit déle než hodinu týdně a dodržovat celkovou prevenci proti vysokému krevnímu tlaku a cholesterolu,“ dodala Kociánová a přihodila pár rad:

  • Jez více ovoce, zeleniny, ryb a vlákniny.
  • Udržuj optimální tělesnou hmotnost.
  • Buď fyzicky aktivní, nemusí jít o sportovní výkony, stačí chůze a každý krok navíc se počítá.
  • Nekuř.
  • Nechávej si pravidelně vyšetřovat hladiny celkového HDL a LDL cholesterolu i krevního tlaku. Pokud máš hladiny zvýšené, léčba musí být vždy komplexní a patří do rukou odborníka.
Domů
Sdílet
Diskuse