Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. září 2023 v 12:36
Čas čtení 0:54
Ilona Hobzová

Muž chtěl překonat oceán v obřím kole pro křečky. Jak dopadl?

Muž chtěl překonat oceán v obřím kole pro křečky. Jak dopadl?
Zdroj: Wiki Commons/volně
ZAJÍMAVOSTI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Není to poprvé, co se muž k podobnému činu odhodlal.

Íránský sportovec a aktivista žijící na Floridě Reza Ray Baluchi zvládl v předmětu, který podle soudních dokumentů připomínal „kolo pro křečky poháněné lidskou silou“, překonat několik desítek kilometrů. Pobřežní stráž ho našla asi sto dvanáct kilometrů od Georgie. Jeho plavbu vyhodnotila jako nebezpečnou, k oblasti se navíc blížil hurikán Franklin. 

Vyhrožoval, že si ublíží

Jednapadesátiletý Baluchi prý ale několik dnů příkazy úřadů neposlouchal. Odmítal své „plavidlo“ opustit a tvrdil, že chce pokračovat na cestě do Londýna. V jednu chvíli dokonce ukázal přítomným strážníkům nože a tvrdil, že se zraní. Kromě toho také vyhrožoval, že pokud ho nenechají plout dál, vyhodí se do povětří. Později ale přiznal, že bomba není pravá. Zatčený byl 28. srpna, po třech dnech bizarního střetu s pobřežní stráží.

Podle serveru NBC byl muž obviněn z odmítání nalodit se na plavidlo pobřežní stráže. Podepsal kauci ve výši 250 tisíc dolarů. Baluchi ani jeho obhájce na žádost o komentář k situaci nereagovali. 

Není to přitom poprvé, co se o něco podobného sportovec a aktivista pokusil. Například v roce 2014 ho nalezli v nafukovací kouli několik desítek kilometrů od Floridy. Pokoušel se tehdy prý obeplout takzvaný bermudský trojúhelník –⁠ oblast ležící mezi Miami, Portorikem a Bermudami na pomezí Mexického zálivu a západního Atlantiku. V roce 2021 se zase pokoušel dostat z Floridy do New Yorku. Tehdy se ale vrátil na břeh sám, protože si zapomněl GPS navigaci. 

Domů
Sdílet
Diskuse