Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
26. října 2023 v 12:30
Čas čtení 1:02
Radim Šlechta

Influencerka plakala, že pracuje od 9 do 17, je z toho vyřízená. „Opravdu musíme dřít tak dlouho?“ ptá se gen Z

Influencerka plakala, že pracuje od 9 do 17, je z toho vyřízená. „Opravdu musíme dřít tak dlouho?“ ptá se gen Z
Zdroj: Brielle / TikTok
NEWS
Uložit Uložené

Tiktokerka vyvolala debatu okolo 40hodinového pracovního týdne. Generace Z volá v komentářích po změně!

Tiktokerka po škole zjistila, co obnáší chodit do práce od 9 do 17 hodin, a na internetu vyvolala diskusi o 40hodinovém pracovním týdnu. Dlouho dojíždí a nic nestíhá. Lidé se ptají, jestli v roce 2023 stále potřebujeme tolik pracovat.

„Možná jsem jen dramatická a otravná. Ale tohle je moje první práce, kde pracuji od devíti do pěti. Každý den vstávám v sedm ráno, v práci musím být fyzicky a každá cesta mi zabere hodinu,“ popsala influencerka Brielle svoje pocity.

Anketa:
Je 40 hodin práce týdně příliš?
Ano, nemám na nic čas ani energii.
Ani náhodou, zavedl*a bych i pracovní víkendy!
Ano, nemám na nic čas ani energii.
63 %
140 Hlasů
Ani náhodou, zavedl*a bych i pracovní víkendy!
37 %
82 Hlasů

Postěžovala si, že kromě práce momentálně nemá vůbec na nic čas ani energii. Po návratu domů se stihne akorát osprchovat, rychle se najíst a lehnout si, nemá prý prostor ani připravit si pořádnou večeři. Její příspěvek vyvolal v komentářích vášnivou debatu o tom, jestli není 40hodinový pracovní týden tak trochu přežitý.

Doporučeno
Proč musíme pracovat 40 hodin týdně? Za všechno může Henry Ford Proč musíme pracovat 40 hodin týdně? Za všechno může Henry Ford 12. října 2023 v 6:00

„Dříve jsme potřebovali pracovat 40 hodin týdně, protože ženy nechodily tak často do práce a staraly se o domácnost. Dnes ale potřebují rodiny dva příjmy a takto dlouhá pracovní doba nedává smysl,“ napsal jeden z účtů.

@brielleybelly123

im also getting sick leave me alone im emotional ok i feel 12 and im scared of not having time to live

♬ original sound - BRIELLE

Podle lidí v komentářích by se měla generace Z zvednout a prosadit si čtyřdenní pracovní týden. „Všichni to cítí stejně, ale nikdo s tím nic nedělá,“ zaznělo v komentářích.

V současnosti převažuje model osmihodinového pracovního dne, který na začátku minulého století zavedl Henry Ford tak, aby lidé měli čas relaxovat (a utrácet). Zároveň tím docílil rozdělení dne na tři střídající se směny, které mu umožňovaly nepřerušovat výrobu a pracovat téměř nonstop.

Domů
Sdílet
Diskuse