Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
27. října 2023 16:48
Čas čtení 0:54
Tereza Šnajdrová

Senioři a seniorky by měli mít sex! Je prospěšný pro jejich zdraví, ukazuje nová studie

Senioři a seniorky by měli mít sex! Je prospěšný pro jejich zdraví, ukazuje nová studie
Zdroj: Freepik / volně k použití
ZAJÍMAVOSTI SEX SEXUALITA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Podle nové studie je sexuální aktivita starších lidí spojena s lepšími kognitivními funkcemi v pozdějším věku. Tahle představa tě sice může děsit, ale tvým babičkám a dědečkům může pomoci.

Socioložky Shannon Sheny a Hui Liub publikovaly v časopise The Journal of Sex Research novou studii, v níž se zabývaly pozorností, pamětí, mluvou a myšlením seniorů a seniorek. Zjistily, že sex má blahodárný účinek pro zdraví mozku, a to u všech věkových skupin. Pošli tenhle článek svým babičkám a dědečkům a popros Willa Smithe, aby ti vymazal paměť.

Doporučeno
Rytmus o OnlyFans: Kdybych měl dceru, která fotí svoji p**u, tak bych si řekl, že jsem selhal ve výchově Rytmus o OnlyFans: Kdybych měl dceru, která fotí svoji p**u, tak bych si řekl, že jsem selhal ve výchově 27. října 2023 9:55

Ze studie vyplývá, že osoby ve věku 75 až 90 let, které alespoň jednou týdně provozovaly sex, měly po pěti letech výrazně lepší kognitivní funkce. Podobné výsledky pak vzešly z pozorování lidí ve věku 62 až 74 let. I pro lepší kondici jejich mozku byl důležitý sex, ale v jejich případě hodně záleželo také na jeho kvalitě, a to jak z hlediska fyzického, tak i emocionálního.

„U mladších seniorů a seniorek byla stěžejní kvalita jejich sexu. Právě ta se promítla do zdraví jejich mozku,“ uvedly Shena a Luib.

Doporučeno
„Miluju, když mluví o jiných chlapech, se kterýma spala.“ Takto na dirty talk nahlíží mladí Češi a Češky „Miluju, když mluví o jiných chlapech, se kterýma spala.“ Takto na dirty talk nahlíží mladí Češi a Češky 27. října 2023 11:00

Důvody, proč má sex tak blahodárný účinek, jsou zřejmé. Sex je totiž fyzická aktivita, což znamená, že posiluje kardiovaskulární funkce ovlivňující naše kognitivní zdraví. Díky sexu tak můžeš zvýšit průtok krve do mozku a snížit potenciální vznik zánětu. Sex také pomáhá snižovat stres a uvolňovat dopamin, který souvisí se zlepšením paměti. 

„Studie nám pomáhá ponořit se do zdravého stárnutí. Konečně můžeme studovat to, jak kognitivní zdraví souvisí se sexem seniorů a seniorek, což je oblast, která bývá velmi často přehlížena,“ dodaly autorky studie.

Doporučeno
KVÍZ: Poluce nebo ovulace? Otestuj své znalosti pohlavního ústrojí a sexuální výchovy KVÍZ: Poluce nebo ovulace? Otestuj své znalosti pohlavního ústrojí a sexuální výchovy 19. října 2023 13:00
Domů
Sdílet
Diskuse