Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. listopadu 2023 13:40
Čas čtení 0:51
Lucie Kotvalová

Scarlett Johansson hrála v reklamě. Až na to, že to vůbec nebyla ona

Scarlett Johansson hrála v reklamě. Až na to, že to vůbec nebyla ona
Zdroj: Cindy Ord/Getty Images
OSOBNOSTI UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

Americká herečka Scarlett Johansson učinila právní kroky proti AI aplikaci. Bez svolení totiž použila její jméno a podobiznu v reklamě generované umělou inteligencí.

Scarlett Johansson figurovala ve 22sekundové reklamě, kterou na sociální síti X zveřejnila AI aplikace pro generování nových obrazů Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar. Jenže se nejednalo o skutečnou Johansson – aplikace využila její uměle vytvořenou podobiznu. Reklama byla na síti spatřena 28. října.

Zástupci herečky pro magazín Variety potvrdili, že Johansson není oficiální tváří nebo mluvčí zmíněné aplikace. Právník herečky Kevin Yorn tak začal situaci řešil právně. Od té doby, zdá se, reklama z internetu zmizela.

Doporučeno
Policie zadržela narkomana, který bil ženy v ulicích Prahy. Jde o slavného českého rappera (Aktualizováno) Policie zadržela narkomana, který bil ženy v ulicích Prahy. Jde o slavného českého rappera (Aktualizováno) 3. listopadu 2023 11:47

Reklama, kterou časopis Variety viděl a popsal, nejdříve využila starý záznam, na kterém je Johansson v zákulisí během natáčení filmu Black Widow od Marvelu. Johansson na záběru říká: „Jak je, lidi? Tady Scarlett. Chci, abyste šli se mnou.“ Následně jí byla graficky zakryta ústa a reklama navázala fotografiemi, které vygenerovala umělá inteligence. 

Aplikace následně k propagaci využila falešný hlas imitující Johansson. „Herečku“ tak lidé mohli slyšet, jak říká: „Neomezuje se pouze na avatary. Také můžete vytvářet obrázky s texty, a dokonce i AI videa. Myslím, že byste si to neměli nechat ujít.“ Pod reklamou pak bylo malým písmem uvedeno: „Obrázky vytvořila Lisa AI. S touto osobou nemá nic společného.“ 

Zástupci herečky se ovšem proti zneužití její podobizny a hlasu (a tím pádem proti monetizaci jejího těla bez jejího souhlasu) rozhodli vymezit. 

„Tyto věci nebereme na lehkou váhu,“ uvedl pro Variety Yorn.

Domů
Sdílet
Diskuse