Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
2. prosince 2023 10:00
Čas čtení 2:41
Ilona Hobzová

Olejování pupíku kvůli hubnutí? TikTok ovládá podivný trend, jeho přínos vidí expertka v jediné věci

Olejování pupíku kvůli hubnutí? TikTok ovládá podivný trend, jeho přínos vidí expertka v jediné věci
Zdroj: Freepik/freepik/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI TIKTOK ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Hashtag #naveloiling se k 1. prosinci dostal na TikToku k více než 25 milionům zobrazení. O co jde?

Na TikToku se čas od času objeví trendy, které vypadají podivně, zároveň ale mají obrovský dosah. Jedním z nich je takzvané navel oiling, v překladu olejování pupíku. Uživatelé a uživatelky si mažou do pupíku a jeho okolí esenciální oleje za jasným účelem – chtějí zhubnout a přinést svému tělu další zdravotní benefity. Odkazují se přitom na prastarou lékařskou praxi. Lidé z odborné sféry ale o účincích této metody pochybují.

Zázračný lék na hubnutí i nemoci. Akorát že vůbec

Zastánci a zastánkyně navel oilingu mají skutečně pravdu v tom, že tato praxe není ničím novým. Je součástí tradiční indické holistické praxe zvané ájurvéda, kde se tato metoda nazývá Pechoti, případně Nabhi Chikitsa.

„Pechoti je bod, který se nachází ve středu těla, přibližně nad oblastí pupíku. Jde o proces, při kterém lze přes pupek vstřebávat přírodní éterický olej pro úlevu od bolesti a uvolnění. Tradičně se tato metoda praktikovala tak, že se do ní zahrnula řada esenciálních olejů na základě jejich příslušných účinků a vlastností,“ vysvětlila pro indianexpress.com lékařka Smita Naram. 

@thekelseyfrazier Have yall tried this? Its now apart of my night routine 😅 Castor oil has SOOOOO many benefits for overall health, which includes reducing inflammation and tightening the skin ✨#castoroil #castoroilvenefits ♬ original sound - TheKelseyFrazier

„Obvykle se pupek namaže olejem před spaním a nechá se vstřebat přes noc,“ uvedla pro magazín Forbes Nishita Shah, ájurvédská praktička, vedoucí pracovnice a ředitelka přijímacího oddělení Ájurvédského institutu v Severní Karolíně.

Jak už to ale často na TikToku bývá, někteří lidé si princip této prastaré metody vyložili po svém a spolu s videi se na této sociální síti začaly šířit i pochybné zdravotnické teorie. Například jedno z videí, které zaznamenalo více než pět milionů zhlédnutí, tvrdí, že olejování pupíku léčí syndrom polycystických ovarií (PCOS). Objevila se také videa, podle nichž metoda pomohla vyléčit třeba kýlu, cysty, myomy nebo endometriózu. 

Doporučeno
 „Kdy bude mimčo?“ Nepokládejme ženám takové otázky. Z mnoha důvodů „Kdy bude mimčo?“ Nepokládejme ženám takové otázky. Z mnoha důvodů 24. října 2023 6:00

Specifickou oblastí používání navel oilingu je snaha zhubnout. Jedna tiktokerka uvedla, že díky aplikaci ricinového oleje do pupíku zhubla během sedmi týdnů téměř 6,5 kilogramu. 

Odborníci a odbornice ale před podobnými příspěvky varují. Odkazují přitom například na článek z roku 2014, který přinesl přehled výzkumů o ájurvédských metodách. Jeho autoři a autorky dospěli k závěru, že vědecké důkazy na podporu této praxe jsou „extrémně slabé“. Rovněž nebyla vědecky prokázána souvislost, že by metoda vedla k úbytku váhy.

„Naznačovat, že olej může tyto problémy vyléčit, je nezodpovědné a škodí lidem, kteří jimi trpí, protože neexistují žádné vědecké důkazy, které by to naznačovaly,“ říká Sarah Jenkins, praktická lékařka a odbornice na ženské zdraví.

břicho
Zdroj: Pexels/volně k užití

Jedním z důvodů, proč zastánci a zastánkyně označují olejování pupku za „zázračnou terapii“, je to, že pupek má podle nich více než 70 tisíc žil, které se rozprostírají po celém těle. To však ale podle odborné veřejnosti není pravda. 

„Pupek je v podstatě jizva, která zůstala po přestřižení pupeční šňůry, která plodu dodávala kyslík a živiny. Obsahuje krevní cévy, přičemž pupečník se obvykle skládá z jedné žíly a dvou tepen. To rozhodně neodpovídá uváděným 70 tisíci žilám,“ vysvětlila pro server Healthline doktorka Gabrielle McCauley. Jinými slovy: Nic nenasvědčuje tomu, že by mazání této oblasti mohlo ovlivnit jiné oblasti těla.

Výjimka: duševní zdraví

Pro hubnutí a léčbu fyzických zdravotních obtíží nevidí výše zmíněné expertky v metodě navel oiling žádný přínos. Varují před tím, že influenceři a influencerky propagující potřebné výrobky mohou být motivováni hlavně finančně a lidé by se měli spoléhat na spolehlivější zdravotnické zdroje.

Existuje však oblast, kde by se olejování pupíku mohlo ukázat jako prospěšné, a tou je duševní zdraví. Některým lidem totiž může chvilka věnovaná sobě samotným a vědomé vmasírování oleje do pokožky pomoci zmírnit stres.

Doporučeno
Zpocené ruce, tlak na hrudníku i potíže s dýcháním. Jak předejít vzteku a úzkosti? Zpocené ruce, tlak na hrudníku i potíže s dýcháním. Jak předejít vzteku a úzkosti? 23. října 2023 11:00

„Věda podporuje myšlenku, že snížení hladiny stresu je důležité pro celé zdraví, a to kvůli stresovým hormonům, které se mohou uvolňovat, jako je kortizol a adrenalin, a mají účinek na různé části těla a hladinu hormonů,“ uvedla Gabrielle McCauley.

Pokud je tedy pro člověka dominantním důvodem přibývání na váze stres a právě olejování pupíku přispívá k jeho zmírnění, může mu tato metoda svým způsobem pomoci zhubnout. Nejde ale o zázrak, který by fungoval samostatně například bez úpravy jídelníčku nebo většího pohybu. 

Domů
Sdílet
Diskuse