Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
13. prosince 2023 15:00
Čas čtení 8:29
Barbora Volfová

Vánoční trhy v Praze 2023: Za klobásu zaplatíš 180 korun, cena svařáku výrazně nestoupla

Vánoční trhy v Praze 2023: Za klobásu zaplatíš 180 korun, cena svařáku výrazně nestoupla
Zdroj: REFRESHER/ Dávid Marcin
KULTURA VÁNOCE
Uložit Uložené

Navštívili jsme vánoční trhy v Praze, otestovali tradiční pochoutky a poradíme ti, kam vyrazit za nejlepší atmosférou.

K vánoční atmosféře, sněhové nadílce a klouzavým chodníkům neodmyslitelně patří také adventní trhy. Vyrazili jsme tedy do pražských ulic, abychom prozkoumali, které letos stojí za to. Porovnali jsme ceny produktů, ochutnali spoustu tradičních pochoutek a přinášíme ti tipy, kam vyrazit. Každé z níže uvedených míst je něčím výjimečné, takže neváhej a udělej si se svými blízkými tour de stánky jako my. Pokud tě ale zajímá, který z trhů nás zaujal nejvíce svou kouzelnou atmosférou, širokým výběrem delikates či nízkými cenami, čti až do konce.

vánoční trhy
Zdroj: REFRESHER/ Dávid Marcin

Námětem letošní výzdoby se stala oblíbená štědrovečerní pohádka Tři oříšky pro Popelku. Legendární snímek Václava Vorlíčka slaví tento rok padesát let od premiéry. Trhy odstartovaly druhého prosince a poslední svařák si zde koupíš na Tři krále, tedy šestého ledna. Prodejní domky jsou otevřeny každý den od 10 do 22 hodin.

Doporučeno
Vánoční trhy v Brně: Dražší, skromnější a tuctovější. Kde je nejlepší atmosféra a čemu se vyhnout? Vánoční trhy v Brně: Dražší, skromnější a tuctovější. Kde je nejlepší atmosféra a čemu se vyhnout? 7. prosince 2023 6:00

Vánoční trhy se jistě neobejdou bez stromečku. Staroměstské náměstí tento rok rozzářil padesátiletý smrk dlouhý 24 metrů z obce Pertoltice na Liberecku. Praha ho ozdobila obřími koulemi, vánočními hvězdami vytištěnými z recyklovaného plastu a osmikilometrovým světelným řetězem. „Po svátcích dostane strom nový život, jeho dřevo poslouží v rámci žákovské truhlářské výroby pro dobrou věc,“ uvedl pražský radní Michal Hroza (TOP 09).

vánoční trhy
Zdroj: REFRESHER/ Dávid Marcin

Pražské vánoční trhy patří mezi nejvyhlášenější v Evropě. Kouzelnou atmosféru adventního tržiště v centru Prahy ocenil před pěti lety americký týdeník US News & World Report. Ten je zařadil mezi deset nejhezčích na světě. A kolik tento rok zaplatíš za svařák, trdelník, horkou čokoládu či již zmiňované oříšky? Na všechny hádanky známe odpověď, jasný pane.

Na závěr přidáváme k trhům také naše hodnocení celkové atmosféry, občerstvení, rozmanitosti produktů a zalidnění. Hodnotíme jako ve škole: jednička je nejlepší,⁠ pětka nejhorší. Výběr jsme soustředili na ta nejpopulárnější místa v Praze: Staroměstské náměstí, náměstí Republiky, náměstí Míru, náměstí Jiřího z Poděbrad a Václavské náměstí.

Václavské náměstí

2. prosince 2023 – 6. ledna 2024

Provozní doba prodejních stánků od 10 do 22 hodin

Nabídka:

  • Klobása: 180 Kč
  • Párek v rohlíku: 75 Kč
  • Pečené kaštany: 120 Kč / 100 g
  • Langoš klasik: 160 Kč
  • Čerstvé ovoce v čokoládě: 180 Kč
  • Tradiční trdelník se skořicí a cukrem: 90 Kč, Nutella za příplatek 30 Kč
  • Tradiční lázeňské oplatky: 30 Kč / kus
  • Pražská šunka: 119 Kč
  • Pivo plzeň: 75 Kč
  • Káva: 50 Kč
  • Bombardino se šlehačkou: 120 Kč
  • Svařené víno: 90 Kč
  • Horká čokoláda: 90 Kč
  • Horký cider: 70/90 Kč (malý/velký)
  • Punč: 90 Kč
  • Medovina: 70/90 Kč
vánoční trhy
Zdroj: REFRESHER/ Dávid Marcin

 

Naše první kroky vedly na Václavské náměstí. Vánoční trhy zde najdeš v dolní části. Kupodivu se na náměstí kolem třetí hodiny odpoledne netvořily takové davy, jak by se dalo čekat. U stánků s občerstvením nebyly žádné fronty, nikde jsme se nemuseli mačkat. Hned vedle trhů vyrostlo nově také historicky první kluziště, které hezky dokresluje vánoční atmosféru. Společně s kluzištěm je dostupná i půjčovna bruslí a vyhřívaný stan s občerstvením. Super nápad, jak strávit s přáteli pohodové odpoledne. Kluziště je otevřeno denně od devíti do devíti.

vánoční trhy
Zdroj: REFRESHER/ Dávid Marcin

Cena občerstvení se letos bohužel vymrštila opravdu vysoko, obzvlášť na Václavském náměstí, kde je sortiment ze všech zmiňovaných trhů nejdražší. Pokud si brousíš zuby třeba na vánoční klasiku –⁠ pečené kaštany –, budeš muset sáhnout hodně hluboko do kapsy. Za sto gramů, což je přibližně osm jedlých kaštanů, zaplatíš pekelných 120 korun. Překvapila nás také horská pochoutka z Itálie bombardino v panákovém kelímku se šlehačkou, která ti vybombarduje účet dřív, než ji stihneš vypít, stojí totiž taky 120 korun.

Cena svařeného vína se pohybuje okolo 90 korun. Na Václaváku najdeš i ryze moravský svařák z růžového, bílého a červeného vína a ten má opravdu grády. Nejvíce nás zaujala Pražská čokoláda, krásně hustá kvalitní čokoláda připomínající svou strukturou pudink. Příjemně zahřeje a opravdu skvěle chutná. Najdeš ji i na Staroměstském náměstí. Namoč si do tekutého štěstí ještě trdelník a máš co dělat, abys nekupoval*a další rundu. 

vánoční trhy
Zdroj: REFRESHER/ Dávid Marcin

Kromě stánků s občerstvením najdeš na Václavském náměstí také stánky s tradičními řemeslnými výrobky, jako jsou vánoční ozdoby, šperky i produkty od uměleckého kováře. Prodejních domků tu není mnoho, pokud plánuješ na trzích nakoupit nějaké drobnosti pod stromeček, doporučujeme navštívit ostatní trhy.

Vánočně nasvícené Václavské náměstí, kluziště a výhled na Národní muzeum mají určitě něco do sebe. Náměstí zdobí krásný vánoční strom z Trutnovska. Atmosféru trhů na Václaváku hodnotíme velmi pozitivně, obzvlášť když dorazíš okolo třetí hodiny odpoledne ve všední dny, kdy jsou trhy méně zalidněné. Pokud si chceš ale vyloženě pochutnat na více tradičních pochoutkách a popíjet svařené víno s kamarády, doporučujeme vyrazit na náměstí Míru nebo Jiřího z Poděbrad, kde mají rozhodně větší výběr jídla i pití za nižší ceny. 

vánoční trhyvánoční trhyvánoční trhyvánoční trhy
Zobrazit galerii
(12)

Hodnocení 

Atmosféra: 1

Občerstvení (cena, výběr): 4

Rozmanitost produktů: 3

Zalidnění: 1

Celkové hodnocení: ✭ ✭ ✭ ✩ ✩


Staroměstské náměstí

2. prosince 2023 – 6. ledna 2024

Provozní doba prodejních stánků od 10 do 22 hodin

Nabídka:

  • Klobása: 150 Kč
  • Kuřecí špíz v bagetě: 180 Kč
  • Pečené kaštany: 120 Kč / 100 g
  • Tradiční trdelník se skořicí a cukrem: 90 Kč, Nutella za příplatek 20 Kč
  • Plněné knedlíky: 99 Kč
  • Bramborová spirála: 100 Kč
  • Langoš klasik: 160 Kč
  • Vafle: 180 Kč
  • Pražská šunka: 119 Kč / 100 g
  • Bramborové halušky se zelím a uzeninou: 79 Kč / 100 g
  • Horké jablko: 70 Kč
  • Svařené víno: 90 Kč
  • Horká čokoláda: 90 Kč
  • Pivo plzeň: 75 Kč
  • Punč: 90 Kč
  • Medovina: 70/90 Kč
vánoční trhy
Zdroj: REFRESHER/ Dávid Marcin

Z Václavského náměstí se krásnou procházkou vyzdobenými uličkami dostaneš na snad nejpopulárnější místo v Praze –⁠ Staroměstské náměstí. Vánoční trhy na Staromáku opakovaně řadí cestovatelský portál americké televizní stanice CNN Travel mezi ty nejkrásnější na světě. Tržišti dominuje vánoční stromeček, který se pravidelně rozsvítí s animací na melodii ze Tří oříšků pro Popelku, jejímž autorem je Karel Svoboda. Nám se rozsvícení za nostalgické melodie moc líbilo. Chceš-li tuhle krásu zažít na vlastní oči, připrav se na opravdu velké davy turistů i místních. Stromek se denně rozsvítí vždy v půl –⁠ od půl páté do půl desáté.

Po celou dobu trhů probíhá program na velkém pódiu, na kterém se odehrávají divadelní představení, koncerty či vystoupení dětských a folklórní souborů. Děti určitě potěší betlém, ukázky tradičních lidových řemesel, minizoo, dílny či silvestrovský program.

vánoční trhy
Zdroj: REFRESHER/ Dávid Marcin

Obří davy lidí bohužel trochu kazí atmosféru jinak kouzelným trhům. Museli jsme se doslova prodírat tlačenicí, abychom se vůbec dostali ke stánkům a něco si objednali. Pokud tě zaujaly například skleněné ozdoby, připrav si ostré lokty, protože jen pouhé nahlédnutí k řemeslným výrobkům tě bude stát hodně sil. Upřednostňuješ spíše klidnější prostředí? Doporučujeme navštívit tržiště, které není tolik frekventované: na náměstí Jiřího z Poděbrad či náměstí Republiky.

Prodejních stánku je tu opravdu mnoho, nejdeš zde nejen široký výběr jídla a pití, ale i řemeslných výrobků: slaměné a skleněné ozdoby, keramiku, krajky a prostírání, přírodní kosmetiku, umělecké předměty z kovářské dílny a kožené výrobky. Nejvíce nás zaujaly perličkové ozdoby ve všech velikostech, které se krásně třpytily ve stánku a lákaly desítky okouzlených návštěvníků. Tradiční výroba vánočních ozdob z foukaných skleněných perliček původem z Krkonoš byla zařazena mezi světové nejvýznamnější lidové tradice kulturního dědictví UNESCO. Jedinečný kousek ze skla, který se bude krásně vyjímat na vánočním stromečku, pořídíš od 120 korun.

vánoční trhy
Zdroj: REFRESHER/ Dávid Marcin

Máš chuť na něco jiného než trdelník, ale honí tě mlsná na sladké? Doporučujeme navštívit stánek s luxusními plněnými knedlíky z populárního bistra Knedlín, které sídlí na Národní třídě. A jeho motto? „Zažijte život na plný knedlík.“ V nabídce se na nás usmály například borůvkové či švestkové a za jeden opravdu obří zaplatíš sto korun.

vánoční trhyvánoční trhyvánoční trhyvánoční trhy
Zobrazit galerii
(17)

Hodnocení 

Atmosféra: 1

Občerstvení (cena, výběr): 2

Rozmanitost produktů: 1

Zalidnění: 4

Celkové hodnocení: ✭ ✭ ✭ ✭ ✩ 


Náměstí republiky

25. listopadu – 24. prosince 2023 

Provozní doba prodejních stánků od 10 do 19 hodin

Nabídka:

  • Bramborové spirály: 99 Kč
  • Horký vaječný koňak: 50/100 Kč (malý, velký)
  • Horká medovina: 50/100 Kč (malá, velká)
  • XXL palačinka: 100 Kč
  • Tradiční trdelník s cukrem a skořicí: 80 Kč
  • Langoš klasik: 70 Kč
  • Bramborák se zelím: 70 Kč
  • Americký burger vánoční: od 169 Kč
  • Punč: 60 Kč
  • CBD espresso: 69 Kč
  • Pivní punč: 80 Kč
  • Svařené víno: 50 Kč
  • Bombardino se šlehačkou: 50/100 Kč 
  • Svařené víno s čokoládou: 80 Kč
  • Horký jablečný mošt: 55 Kč
  • Horká bílá čokoláda: 80 Kč

Vánoční trhy se každoročně konají také na náměstí Republiky v prostoru u celnice od deseti ráno do sedmé hodiny večer. Tržiště je sice menší, ale musíme ocenit méně lidí a oproti výše uvedeným trhům také nižší ceny. Například za klasický langoš tu dáš 70 korun. Svařené víno je zde také o poznání levnější a nalijí ti ho i do zálohovaného kelímku.

vánoční trhy
Zdroj: REFRESHER/ Dávid Marcin

Na náměstí Republiky najdeš rovněž zboží s vánoční tematikou, adventní věnce, jmelí, smrkové větve i tradiční pokrmy, jako jsou pražská šunka, pečené kaštany či vánoční cukroví. Nás nejvíce zaujala rybí polévka, která skvěle zahřeje v mrazivém počasí. Atmosféra je zde poklidná, pokud chceš ušetřit a užít si trochu klidu s přáteli, trhy na náměstí Republiky tě rozhodně nezklamou.

vánoční trhyvánoční trhyvánoční trhyvánoční trhy
Zobrazit galerii
(9)

Hodnocení

Atmosféra: 2–

Občerstvení (cena, výběr): 2

Rozmanitost produktů: 4

Zalidnění: 1


Celkové hodnocení: ✭ ✭ ✭ ✩ ✩


Náměstí Jiřího z Poděbrad

 29. listopadu – 23. prosince 2023

Provozní doba prodejních stánků od 10 do 20 hodin 

Nabídka:

  • Nakládané speciality: utopenec 120 Kč
  • Tradiční trdelník se skořicí a cukrem: 100 Kč
  • Langoš: 120 Kč
  • Buřty na pivu: 69 Kč
  • Halušky: 69 Kč
  • Farmářské brambory: 69 Kč
  • Maxi klobása: 120 Kč
  • Buuuček: 45 Kč
  • Marocká polévka: 70 Kč
  • Celozrnné pečivo z bio mouky: chléb 85 Kč, houska 19 Kč
  • Maďarská kapustnica: 125 Kč
  • Grilované kuře 1/2: 100 Kč
  • Svařené víno: 65 Kč
  • Hot aperol: 80 Kč
  • Baileys Treat Bar nápoj: 139 Kč
  • Medovina: 80 Kč

Královské Vinohrady a obzvlášť náměstí Jiřího z Poděbrad jsou rájem pro milovníky dobrého jídla a pití. Na Jiřáku se každoročně konají kromě farmářských trhů i ty vánoční, které díky kostelu Nejsvětějšího Srdce Páně získávají kouzelnou atmosféru. Trhy nás mile překvapily, mají totiž stále nádech těch farmářských.

vánoční trhy
Zdroj: REFRESHER/ Dávid Marcin

Na tržišti najdeš okolo 15 stánků s opravdu rozmanitým výběrem jídla a pití: farmářské pochoutky, jako jsou ovčí či kozí sýry, čerstvé pečivo, klobásy všech druhů a velikostí, maďarské speciality, koření, lokše, nakládanou zeleninu, čerstvé ovoce a zeleninu, oříšky a sušené ovoce, grilované kuře, vánoční klasiku jako jablka máčená v čokoládě, svařené víno. Prodejní stánky nabízejí také zajímavé výrobky, které se skvěle hodí jako dárek pod stromeček: šperky z minerálů, svíčky, dřevěné předměty s gravírováním, vánoční lucerničky, ozdoby, výrobky ze stoprocentní vlny, keramiky a mnoho dalšího.

Nejvíce nás zaujala místní specialita, kterou jinde neochutnáš: Baileys Treat Bar. Nejprve si vybereš základ – kávu, horkou čokoládu nebo zmrzlinu –, přidáš Baileys a vybereš topping v podobě šlehačky, posypky nebo polevy. Stánek je rozkošně vyzdobený a lze vybrat i nealkoholickou variantu.

vánoční trhy
Zdroj: REFRESHER/ Dávid Marcin

Pokud si chceš užít trhy po gastronomické stránce, neváhej navštívit ty na Jiřáku. Ceny za občerstvení jsou zde přívětivé. Výhodou je také menší zalidnění, takže můžeš v klidu mlsat bez davového šílenství. Pro milovníky hudby máme tip: Na tržišti najdeš také stánek Vinylová pohotovost, cena elpíček se pohybuje okolo stovky.

vánoční trhyvánoční trhyvánoční trhyvánoční trhy
Zobrazit galerii
(17)

Hodnocení

Atmosféra: 2

Občerstvení (cena, výběr): 1

Rozmanitost produktů: 3

Zalidnění: 1


Celkové hodnocení: ✭ ✭ ✭ ✭ ✩


Náměstí Míru

20. listopadu – 24. prosince 2023

Provozní doba prodejních stánků od 10 do 19 hodin

Nabídka

  • Sekaná v housce: 75 Kč
  • Pražská šunka: 85 Kč
  • Klobása: 150 Kč
  • Rybí polévka: 65 Kč
  • Jablko v čokoládě: 70 Kč
  • Palačinky: 120 Kč
  • Koblížky: 89 Kč
  • Churros s dipem: 170 Kč
  • Langoš klasik: 130 Kč
  • Guláš: 150 Kč
  • Tradiční trdelník se skořicí a cukrem: 80 Kč
  • Mandle v cukru: 89 Kč
  • Uzený oštěpek s chlebem a marmeládou: 70 Kč
  • Medovina: 60 Kč
  • Levandulový švihák: 79 Kč
  • Pivo plzeň: 75 Kč
  • Vaječný likér: 65 Kč
  • Káva: 50 Kč
  • Horká čokoláda: 70 Kč
  • Grog: 70 Kč
  • Svařené víno: 75 Kč
  • Horký cider: 80 Kč

Poslední zastávkou naší stánkové tour bylo náměstí Míru. Tržiště se nachází před kostelem svaté Ludmily v městské části Vinohrady. Vánoční trhy na Míráku nás okouzlily nejvíce. Mají totiž všechno. Úžasnou atmosféru, krásný vánoční strom s ručně malovaným betlémem, přijatelné ceny, opravdu široký výběr občerstvení a řemeslných výrobků. Svařené víno či jiné teplé nápoje ti zde naservírují v zálohovaných kelímcích s vánočním motivem.

vánoční trhy
Zdroj: REFRESHER/ Dávid Marcin

Hitem místních trhů se stal svařák Levandulový švihák, na který se stojí opravdu dlouhé fronty, ale určitě stojí za ochutnání. Příjemné levandulové aroma hezky ozvláštní jinak obyčejné svařené víno. V nabídce nechybí klasické pochoutky, jako je trdelník, pražská šunka, francouzské tenké palačinky crêpes, italské speciality, klobásy, šťavnatá jablka v čokoládě, langoše či koblížky. Nejvíce nás zlákaly kapří hranolky s domácí slaninovou majonézou, které určitě doporučujeme vyzkoušet. Křupavé kousky kapra zakápnuté citronem naladí tvoje chuťové pohárky na štědrovečerní večeři, která je už skoro za dveřmi. 

vánoční trhy
Zdroj: REFRESHER/ Dávid Marcin

Potřebuješ dokoupit ještě pár drobností pod stromeček? Na náměstí Míru je určitě z čeho vybírat. Na trhu najdeš voňavé výrobky ze včelího vosku, pletené rukavice a šály z vlny, batikované tašky a peněženky, proutěné zboží, umělecké výrobky z kůže a kovu, krajky, výrobky z levandulí, přírodní kosmetiku, šperky, krásné výrobky s modrotiskem a výtvarné práce. Chybí ti doma pořádná vánoční výzdoba? Na tržišti koupíš přírodní i zlaté jmelí, věnce všech velikostí, skleněné a keramické ozdoby, purpuru, františky i andělské zvonění. 

vánoční trhyvánoční trhyvánoční trhyvánoční trhy
Zobrazit galerii
(18)

Hodnocení


Atmosféra: 1

Občerstvení (cena, výběr): 1

Rozmanitost produktů: 1

Zalidnění: 2


Celkové hodnocení: ✭ ✭ ✭ ✭ ✭


Anketa:
Který z trhů tě zaujal nejvíce?
Staroměstské náměstí
Václavské náměstí
Náměstí Republiky
Náměstí Jiřího z Poděbrad
Náměstí Míru
Zajdu na všechny!
Staroměstské náměstí
8 %
Václavské náměstí
1 %
Náměstí Republiky
11 %
Náměstí Jiřího z Poděbrad
19 %
Náměstí Míru
52 %
Zajdu na všechny!
9 %
Domů
Sdílet
Diskuse