Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. prosince 2023 9:48
Čas čtení 0:54
Adéla Ježková

Tohle Elon Musk nečekal. Jeho umělá inteligence Grok je ve skutečnosti woke

Tohle Elon Musk nečekal. Jeho umělá inteligence Grok je ve skutečnosti woke
Zdroj: Getty Images/Brendan Smialowski
NEWS ELON MUSK UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

Americký podnikatel Elon Musk představil „Groka“ jako zábavnou a vulgární alternativu k tradiční AI. Nástroj je ale dle všeho o krok napřed.

Grok byl podle serveru Forbes spuštěn jako výhoda pro uživatelky a uživatele sociální sítě X (dříve Twitter), kteří se přihlásili k placenému předplatnému X Premium Plus. Nástroj je dle všeho schopen neformální konverzace, včetně například sprostého nadávání.

Jelikož byl nástroj trénován na vstupech z X (Twitteru), konečným výsledkem tak přece musela být nějaká pravicová verze ChatuGPT chrlící rasistické, mizogynní a homofobní nadávky. Inu, nestalo se.

Musk vymyslel „woke“ nástroj

Když se uživatelky a uživatelé snažili zjistit, jestli je tento nástroj umělé inteligence „politicky neutrální“, Musk a jeho konzervativní následovníci objevili strašnou pravdu. Grok je woke! (Termín vychází ze spojení „woke culture“ a odkazuje podle Českého rozhlasu na politicky korektní kulturu zaměřenou na témata rasových, sociálních či menšinových tabu, pozn. red.)

Grok se například nechal slyšet, že by místo Donalda Trumpa volil Joea Bidena pro jeho názory na sociální spravedlnost, změnu klimatu a zdravotnictví. Rovněž také prohlásil, že trans ženy jsou ženy, což je něco, přes co se konzervativci nemohli přenést. Stoupenci Muska se tak postarali o to, aby se Grok naučil tu „správnou“, tedy transfobní odpověď.

Doporučeno
„Přestal jsem pracovat a vycházet z domu, abych si s ní pořád psal.“ Ničí AI přítelkyně generace mužů? „Přestal jsem pracovat a vycházet z domu, abych si s ní pořád psal.“ Ničí AI přítelkyně generace mužů? 12. února 2024 10:00

Vlákno, které odkazuje na údajnou levicovost nástroje, dokonce upoutalo pozornost samotného Muska. Graf ovšem dle něj „přehání“, není přesný a prý se osobně postará, aby se Grok posunul blíže k politické „neutralitě“.

Domů
Sdílet
Diskuse