Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
11. prosince 2023 11:16
Čas čtení 1:36
Adéla Ježková

All I Want For Christmas Is You! Mariah Carey i po 29 letech dominuje vánočním hitparádám

All I Want For Christmas Is You! Mariah Carey i po 29 letech dominuje vánočním hitparádám
Zdroj: Wikimedia Commons / Raph_PH
HUDBA FILMOVÁ HUDBA HUDBA VÁNOCE
Uložit Uložené

„I don't want a lot for Christmas. There is just one thing I need.“ Kdo by to neznal – a hlavně, kdo by to nemiloval?

Pokud úvodní sloku neznáš, asi musíš žít pod kamenem. V období vánočních svátků se tomuto songu totiž nelze vyhnout. Slyšíš jej na nákupech, na sociálních sítích, v televizi, u mámy v autě. Prostě všude. V tento čas tak soucítíme se všemi prodavačkami a prodavači v nákupních centrech, kteří All I Want For Christmas Is You slyší za den nejméně dvacetkrát.

Doporučeno
Popeyes, Matthew Perry nebo prezidentské volby. Co všechno Češi vyhledávali na Googlu v roce 2023? Popeyes, Matthew Perry nebo prezidentské volby. Co všechno Češi vyhledávali na Googlu v roce 2023? 11. prosince 2023 9:00

Ať chceme, nebo ne, americká „koleda“ z roku 1994 zkrátka dominuje sváteční hudbě.

Poslední čtyři roky v řadě se nepřekvapivě dostala na první místo žebříčku Billboard Hot 100, který měří nejoblíbenější skladby každého týdne podle počtu přehrání, prodejů a streamování. Lze tak předpokládat, že letos tomu nebude jinak. 

Když jsem píseň psala, byla jsem na začátku své kariéry a pořád jsem myslela na dětství, kdy jsem si každý rok přála sníh... Začala jsem ji psát na malé klávesnici DX7 nebo Casio, která byla v malém pokoji v domě, kde jsem tehdy bydlela. Prostě jsem si zapisovala všechno, co mě napadlo. Všechny věci, které mi připomínaly Vánoce, které ve mně vyvolávaly sváteční pocity a které jsem chtěla, aby cítili i ostatní lidé.
Mariah Carey

Píseň hned od počátku znamenala jistý úspěch

Billboard sestavuje žebříčky nejlepších sezónních hitů od roku 2010 a píseň All I Want For Christmas Is You byla na prvním místě 57 ze 62 týdnů, kdy se objevila v žebříčku. V roce 2019, v den 25. výročí od svého vydání, dosáhla vrcholu 387 milionů streamů.

„Ta píseň je dnes už zapsaná v dějinách. Je zakořeněná ve Vánocích. Když si teď vzpomenete na Vánoce, vybaví se vám přesně tato píseň,“ řekl pro ABC News šestnáctinásobný držitel Grammy, skladatel a producent David Foster. Výdělky z tohoto oblíbeného kýče by brzy mohly překročit sto milionů dolarů (v přepočtu zhruba 2,2 miliardy korun).

Píseň je podle hudebních odborníků a odbornic prostě odsouzena k úspěchu. V zamilovaném textu se objevují konkrétní odkazy na svátky: vánoční stromek, dárky, Santa Claus, punčocha na krbu, sobi, zvonky na saních, zpěv dětí a samozřejmě jmelí.

Doporučeno
Mariah kdo? Letošní vánoční hitparády ovládla Brenda Lee a její 65 let starý hit Mariah kdo? Letošní vánoční hitparády ovládla Brenda Lee a její 65 let starý hit 7. prosince 2023 17:09

„Podle většiny objektivních měřítek je to nejúspěšnější vánoční píseň všech dob,“ dodal pro deník muzikolog a profesor na Berklee College of Music Joe Bennett.

Ne vše ale bylo v případě písně romanticky zasněžené. Jak upozorňuje deník The Guardian, zpěvačka Mariah Carey byla kvůli svátečnímu hitu zažalována kvůli údajnému porušení autorských práv. Jednalo se již o druhou žalobu od skladatele Andyho Stonea. Ten vydal v roce 1989 se svou skupinou Vince Vance & the Valiants stejnojmennou, podobně zamilovanou píseň.

Domů
Sdílet
Diskuse