Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. prosince 2023 14:00
Čas čtení 3:26
Ondřej Mrázek

Progresivní detektivka i retro drama o hermafroditech. Tohle jsou nejlepší české filmy roku 2023

Progresivní detektivka i retro drama o hermafroditech. Tohle jsou nejlepší české filmy roku 2023
Zdroj: Aerofilms
FILMY A SERIÁLY ČESKÉ FILMY ÚSVIT
Uložit Uložené

Které nejlepší filmy se za posledních 12 měsíců urodily na domácí půdě?

Není to tak dávno, co sestavit žebříček pěti a více nejlepších českých filmů byl celkem problém. Teda alespoň pro někoho, kdo většinou kouká na ty kvalitní a nehodlá se za každou cenu probírat kupou otravných romantických komedií nebo křečovitých dramat z období socialismu. Tyhle časy ale jsou, zdá se, konečně pryč a už i u nás každý rok vznikne hned několik zajímavých a především ambiciózních kousků. Někdy se povedou více, jindy méně, rozhodně ale stojí za to je zkoušet.

V letošním roce to možná platí dokonce dvojnásob, kdy jenom festival v Karlových Varech přinesl řadu skvělých kandidátů – což nakonec potvrzuje i náš výběr, protože v konečné pětici nejlepších českých filmů roku skončily hned tři snímky z Varů a další pak zmiňujeme jako bonusový šestý za extra snahu vymanit se z pomyslných mantinelů české produkce. Jak to tedy dopadlo?

5. místo – Tancuj, Matyldo

Psychicky náročný snímek o tom, jaké je to žít s blízkou osobou, u níž propuká jedna z nejkrutějších nemocí vůbec – Alzheimer. Film v lecčems připomíná nedávné oscarové drama Otec s Anthonym Hopkinsem. Zatímco to si ale více hrálo s divákovou představivostí, uzavřeným prostorem a interpretací, Matylda je oproti tomu doslovnější a příběhově možná ne až tak dotažená. Přesto je to skvěle zahraný a především velice důležitý film, který oplývá sebevědomou režií, vynikajícími hereckými výkony Karla Rodena a Reginy Rázlové a neuvěřitelně silnými emocemi.

Režie: Petr Slavík
Hrají: Karel Roden, Regina Rázlová, Antonio Šoposki, Zuzana Kanócz, Simona Postlerová
Stopáž: 113 minut

4. místo – Electra

Krátkometrážní Electra málem (a v budoucnu jistě někdy) oscarové režisérky Darii Kashcheevy popisuje známý Elektřin komplex spojený s jedním těžkým traumatem v dost možná nejprogresivnějším českém snímku za poslední roky. Minimálně tedy po formální stránce. To, co totiž tvůrci za skromných podmínek zvládli v tomto 27minutovém mistrovském díle vytvořit a odvyprávět, se jen těžko popisuje slovy. Jestliže máš ale rád*a lehký mindfuck, dokážeš se kochat výtvarnou stránkou filmu a nevadí ti těžší témata, případně je dokonce vyhledáváš, nabízí letošní Electra naprosto zničující zážitek.

Režie: Daria Kascheeva
Hrají: Zuzana Částková, Zuzana Stivínová, Robert Jašków
Stopáž: 27 minut
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse