Připravili jsme si pro tebe recept na kapří velouté podle šéfkuchaře Jaroslava Sapíka.
Štědrý večer brzy nastane a na slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí kromě bramborového salátu chybět ani rybí polévka. Co ji letos vyzkoušet v krémovějším provedení?
Připravili jsme si pro tebe recept na kapří velouté, které je krásně jemné a skvěle se hodí na štědrovečerní večeři. Pokud neholduješ vnitřnostem a jikrám, je tato varianta rybí polévky přímo pro tebe.
Že polévka je grunt, ví i oblíbený šéfkuchař Jaroslav Sapík. Sapík je zarytým obhájcem poctivé české kuchyně a na jeho jídle si pochutnávají stovky hostů v restauraci U Sapíků, kde se vaří česká jídla s rakousko-uherským nádechem. Řadu let spolupracoval s Pražským hradem, kde pomáhal zajišťovat stravování na významných událostech, připravoval menu pro prezidenty, krále, monarchy i papeže. My si dnes podle jeho receptury uvaříme kapří krém. A až tenhle skvost dokončíš, můžeš po vzoru Sapíkovy hlášky slavnostně zvolat: „To je masakr, viď, poej se na to!“
Kapří krém podle Jaroslava Sapíka
Budeš potřebovat:
- 1,5 kg kapřích filetů nebo celého malého kapra,
- 500 g mrkve,
- 2 cibule nebo 4 šalotky (šalotka je aromatičtější),
- 1 fenykl,
- 6 stroužků česneku,
- 1 čerstvou chilli papričku,
- 50 g rajčat,
- 1 lžíci rajčatového protlaku,
- 200 ml 33% smetany,
- olivový olej,
- 1/2 čajové lžičky chilli pasty,
- bílý pepř,
- hrst petržele,
- sůl,
- vodu nebo zeleninový vývar,
- k podávání orestované krutonky na másle s petrželí.
Postup:
Na olivovém oleji zprudka orestuj na kostičky nakrájenou mrkev, rajčata, fenykl, česnek, cibuli a chilli papričky. K orestovanému základu přidej rajčatový protlak, chilli pastu, zalij vodou nebo zeleninovým vývarem a přiveď k varu. Jakmile se polévka začne vařit, přidej kapří maso a nechej na nízkém plameni vařit pod pokličkou zhruba čtyřicet minut.
LEGO, nebo tatranský čaj? Testujeme zajímavé adventní kalendáře pro muže
26. listopadu 2025 v 13:00
Mezitím si můžeš na másle orestovat krutonky ze staršího pečiva (skvěle se hodí bílé pečivo). Teď už je kapří krém skoro hotov. Vyjmi část masa z polévky, které poté použiješ na servírování. Polévku rozmixuj a propasíruj přes velmi jemné síto, tím se zbavíš nežádoucích kostiček z kapra.
Na závěr polévku přiveď opět k varu, dochuť solí, bílým pepřem a nakonec zjemni smetanou. Hotový krém podávej s kousky kapra (dej si pozor, aby v něm nebyly kosti), opečenými krutonky a dozdob petrželí kudrnkou. A nezapomeň dát pod talíř každému z hostů rybí šupinu. Dobrou chuť!