Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej předplatné Refresher+ již od 25 Kč 🤩
23. prosince 2023 v 14:00
Čas čtení 1:26
Barbora Volfová

Kapří krém podle oblíbeného šéfkuchaře z Hradu. Se Sapíkovou rybí polévkou zazáříš na Štědrý den

Kapří krém podle oblíbeného šéfkuchaře z Hradu. Se Sapíkovou rybí polévkou zazáříš na Štědrý den
Zdroj: TASR/Miroslav Košírer
GASTRO RECEPTY VÁNOCE
Uložit Uložené

Připravili jsme si pro tebe recept na kapří velouté podle šéfkuchaře Jaroslava Sapíka.

Štědrý večer brzy nastane a na slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí kromě bramborového salátu chybět ani rybí polévka. Co ji letos vyzkoušet v krémovějším provedení?

Připravili jsme si pro tebe recept na kapří velouté, které je krásně jemné a skvěle se hodí na štědrovečerní večeři. Pokud neholduješ vnitřnostem a jikrám, je tato varianta rybí polévky přímo pro tebe. 

Doporučeno
Otestovali jsme recepty na bramborové saláty s hráškem i uzeninou: Který je nejlepší? Otestovali jsme recepty na bramborové saláty s hráškem i uzeninou: Který je nejlepší? 22. prosince 2023 v 6:00

Že polévka je grunt, ví i oblíbený šéfkuchař Jaroslav Sapík. Sapík je zarytým obhájcem poctivé české kuchyně a na jeho jídle si pochutnávají stovky hostů v restauraci U Sapíků, kde se vaří česká jídla s rakousko-uherským nádechem. Řadu let spolupracoval s Pražským hradem, kde pomáhal zajišťovat stravování na významných událostech, připravoval menu pro prezidenty, krále, monarchy i papeže. My si dnes podle jeho receptury uvaříme kapří krém. A až tenhle skvost dokončíš, můžeš po vzoru Sapíkovy hlášky slavnostně zvolat: „To je masakr, viď, poej se na to!“

kapří krém
Zdroj: Pexels/ Monica Tururui

Kapří krém podle Jaroslava Sapíka

Budeš potřebovat:

  • 1,5 kg kapřích filetů nebo celého malého kapra,
  • 500 g mrkve,
  • 2 cibule nebo 4 šalotky (šalotka je aromatičtější),
  • 1 fenykl,
  • 6 stroužků česneku,
  • 1 čerstvou chilli papričku,
  • 50 g rajčat,
  • 1 lžíci rajčatového protlaku,
  • 200 ml 33% smetany,
  • olivový olej,
  • 1/2 čajové lžičky chilli pasty,
  • bílý pepř,
  • hrst petržele,
  • sůl,
  • vodu nebo zeleninový vývar,
  • k podávání orestované krutonky na másle s petrželí.

Postup:

Na olivovém oleji zprudka orestuj na kostičky nakrájenou mrkev, rajčata, fenykl, česnek, cibuli a chilli papričky. K orestovanému základu přidej rajčatový protlak, chilli pastu, zalij vodou nebo zeleninovým vývarem a přiveď k varu. Jakmile se polévka začne vařit, přidej kapří maso a nechej na nízkém plameni vařit pod pokličkou zhruba čtyřicet minut.

Doporučeno
Nejpodivnější vánoční tradice na světě: kde potkáš pochod s mrtvým koněm a kde ti usmaží housenku? Nejpodivnější vánoční tradice na světě: kde potkáš pochod s mrtvým koněm a kde ti usmaží housenku? 24. prosince 2024 v 7:00

Mezitím si můžeš na másle orestovat krutonky ze staršího pečiva (skvěle se hodí bílé pečivo). Teď už je kapří krém skoro hotov. Vyjmi část masa z polévky, které poté použiješ na servírování. Polévku rozmixuj a propasíruj přes velmi jemné síto, tím se zbavíš nežádoucích kostiček z kapra.

Na závěr polévku přiveď opět k varu, dochuť solí, bílým pepřem a nakonec zjemni smetanou. Hotový krém podávej s kousky kapra (dej si pozor, aby v něm nebyly kosti), opečenými krutonky a dozdob petrželí kudrnkou. A nezapomeň dát pod talíř každému z hostů rybí šupinu. Dobrou chuť!

Domů
Sdílet
Diskuse