Připravili jsme si pro tebe recept na kapří velouté podle šéfkuchaře Jaroslava Sapíka.
Štědrý večer brzy nastane a na slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí kromě bramborového salátu chybět ani rybí polévka. Co ji letos vyzkoušet v krémovějším provedení?
Připravili jsme si pro tebe recept na kapří velouté, které je krásně jemné a skvěle se hodí na štědrovečerní večeři. Pokud neholduješ vnitřnostem a jikrám, je tato varianta rybí polévky přímo pro tebe.
Že polévka je grunt, ví i oblíbený šéfkuchař Jaroslav Sapík. Sapík je zarytým obhájcem poctivé české kuchyně a na jeho jídle si pochutnávají stovky hostů v restauraci U Sapíků, kde se vaří česká jídla s rakousko-uherským nádechem. Řadu let spolupracoval s Pražským hradem, kde pomáhal zajišťovat stravování na významných událostech, připravoval menu pro prezidenty, krále, monarchy i papeže. My si dnes podle jeho receptury uvaříme kapří krém. A až tenhle skvost dokončíš, můžeš po vzoru Sapíkovy hlášky slavnostně zvolat: „To je masakr, viď, poej se na to!“
Kapří krém podle Jaroslava Sapíka
Budeš potřebovat:
- 1,5 kg kapřích filetů nebo celého malého kapra,
- 500 g mrkve,
- 2 cibule nebo 4 šalotky (šalotka je aromatičtější),
- 1 fenykl,
- 6 stroužků česneku,
- 1 čerstvou chilli papričku,
- 50 g rajčat,
- 1 lžíci rajčatového protlaku,
- 200 ml 33% smetany,
- olivový olej,
- 1/2 čajové lžičky chilli pasty,
- bílý pepř,
- hrst petržele,
- sůl,
- vodu nebo zeleninový vývar,
- k podávání orestované krutonky na másle s petrželí.
Postup:
Na olivovém oleji zprudka orestuj na kostičky nakrájenou mrkev, rajčata, fenykl, česnek, cibuli a chilli papričky. K orestovanému základu přidej rajčatový protlak, chilli pastu, zalij vodou nebo zeleninovým vývarem a přiveď k varu. Jakmile se polévka začne vařit, přidej kapří maso a nechej na nízkém plameni vařit pod pokličkou zhruba čtyřicet minut.
Mezitím si můžeš na másle orestovat krutonky ze staršího pečiva (skvěle se hodí bílé pečivo). Teď už je kapří krém skoro hotov. Vyjmi část masa z polévky, které poté použiješ na servírování. Polévku rozmixuj a propasíruj přes velmi jemné síto, tím se zbavíš nežádoucích kostiček z kapra.
Na závěr polévku přiveď opět k varu, dochuť solí, bílým pepřem a nakonec zjemni smetanou. Hotový krém podávej s kousky kapra (dej si pozor, aby v něm nebyly kosti), opečenými krutonky a dozdob petrželí kudrnkou. A nezapomeň dát pod talíř každému z hostů rybí šupinu. Dobrou chuť!