Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
22. prosince 2023 6:00
Čas čtení 4:30
Radim Šlechta

Otestovali jsme recepty na bramborové saláty s hráškem i uzeninou: Který je nejlepší?

Otestovali jsme recepty na bramborové saláty s hráškem i uzeninou: Který je nejlepší?
Zdroj: Dall-E/Radim Šlechta
GASTRO RECEPTY VÁNOCE VEGANSKÉ RECEPTY
Uložit Uložené

Bramborový salát o svátcích nesmí chybět. Vyzkoušej si recepty podle naší redakce.

Co je původcem všech vánočních konfliktů? Hádáš správně, bramborový salát.

Jasně, tohle říkáme s nadsázkou, ale zkus se na chvíli zamyslet a najít někoho, kdo se nikdy nezúčastnil hádky o salát. Do selhání hlasivek se dohadujeme, jestli do něj patří uzenina, hrášek nebo jestli se má k majonéze přidávat taky hořčice. Případně jestli není náhodou lepší vídeňská varianta, kde majolka chybí úplně.

Ono také není divu, že každý bojuje za svou verzi. Na určitý typ salátu jsme v Česku všichni zvyklí od malička, a když potom opustíme rodinné hnízdo, často představuje „aspoň to málo“, co nám zbylo jako vzpomínka na dětství. 

A protože v sobě máme trochu té zdravé soutěživosti a touhu po vánoční nostalgii, uspořádali jsme test redakčních bramborových salátů. Ty od nás dostaneš recept na každý z nich, a pokud hledáš inspiraci na štědrovečerní večeři, můžeš se po ní poohlédnout právě tady.

bramborový salát
Zdroj: Radim Šlechta/REFRESHER


Jak jsme hodnotili?

Soutěže o bramborový salát jsem se zúčastnil já, redaktorka Tereza Šnajdrová, editorka Marie Valentová a šéfredaktor Marek Pros. Kolegům a kolegyním jsme do práce přinesli vzorky našich bramborových salátů a postavili je před složitý úkol.

Od každého ochutnat a následně všechny obodovat. Nejlepší salát dostane tři body, druhý dva, třetí jeden a čtvrtý nic. Aby hlasování bylo co nejvíc objektivní, platilo pravidlo „kdo vařil, nehlasuje“ a ostatní ochutnavači a ochutnavačky nevěděli, od koho který salát je. 

Jestli jsi stejně jako my milovníkem*milovnicí téhle české tradiční chálky, můžeš sáhnout po jednom z receptů nebo s blízkými uspořádat podobné klání. A teď už k samotnému testu.


4. místo: 7 bodů

Na čtvrtém místě se u nás umístila veganská verze české klasiky od editorky Marie. Přestože jí někteří kolegové a kolegyně dávali nejméně bodů, část lidí přímo nadchnula. „Bavila mě ta kyselá chuť, je taková odvážná,“ chválil si salát dramaturg Kryštof. Karolína, která se v Refresheru stará o sociální sítě, si zase pochvalovala, jak je veganská verze lehká. „Můžu ho sníst hodně a nepřežeru se,“ řekla Kája.

Právě lehkost byla ale pro mnoho hodnotících kamenem úrazu. Idea maker Patrik se například svěřil, že „nechápe, proč by měl jíst zdravej salát“. Pokud se ale nechceš na svátky přecpat, ale naopak štědrovečerní večeři trošku odlehčit, Mariin veganský salát doporučujeme.

bramborový salát
Zdroj: Radim Šlechta/REFRESHER

Budeš potřebovat:

  • jedno kilo brambor,
  • tři mrkve,
  • tři petržele,
  • třetinu celeru,
  • malou plechovku hrášku,
  • pět až sedm kyselých okurek,
  • veganskou tatarku (doporučujeme od značky Spak),
  • lák z okurek na dochucení,
  • sůl,
  • pepř.

Všechna zelenina se uvaří do měkka v jednom hrnci ve slupce a oloupe se až po vychladnutí. Potom ingredience nakrájíš na kostičky a smícháš s okurkami a hráškem. Nakonec vše dochutíš – majonézou, lákem z okurek, solí a pepřem.

„U vegan salátu udělá tu správnou magii dobře zvolená tatarka nebo majonéza. Musela jsem si vystačit s tekutější Zárubovou, protože vegan sortiment není vždycky jednoduché sehnat. Kdybych ale použila tatarku od značky Spak, určitě by můj salát ostatní porazil. Kdo má rád víc chutí, může přidat taky tempeh,“ radí Marie. 

3. místo: 13 bodů

Bronzovou medaili (kterou ale neudělujeme, takže nedostala nic) si odnesla redaktorka Tereza se svým, řekněme, mírně kontroverzním salátem. Obsahoval totiž salátový ekvivalent ananasu na pizze – gothaj.

Anketa:
Patří do salátu uzenina?
Maso je no go, radši ananas na pizze.
Bez salámu není salát!
Maso je no go, radši ananas na pizze.
53 %
110 Hlasů
Bez salámu není salát!
47 %
98 Hlasů

Hodnotící se rozdělili na dva tábory. Jedna část salát milovala a stavěla jej na první místo, ale ta druhá přítomnost uzeniny kategoricky odmítala se slovy: „Jíst salám ke kuřeti? Divný!“ Uzenina, neuzenina, Terce se salát povedl, přestože ho sama označovala za „hnusnej“. A jak si ho připravit doma? To ti poradí přímo Terka.

bramborový salát
Zdroj: Radim Šlechta/REFRESHER

„Řekla bych tak devět velkých brambor, na to tak pět okurek, čtyři vajíčka, gothaje nevím, ten přidávám ‚od oka‘, lžíci plnotučné hořčice, sůl, pepř, pot a lásku. A celou malou Hellmann’s majonézu. Žádnej fejk, to by bylo hnusný,“ vzkazuje ti Terka.

Brambory uvaříš ve slupce do měkka, pak je oloupeš a nakrájíš na kostičky. Přidáš nakrájenou okurku, vajíčko uvařené natvrdo, pověstný gothaj a ochutíš solí, pepřem, hořčicí a smícháš s majonézou. Dobrou chuť!


2. místo: 17 bodů

Na druhém místě skončil rodinný salát našeho šéfredaktora Marka. Ten se s celou svojí rodinou na klání chystal velmi intenzivně a několik týdnů dopředu, aby našim ochutnávajícím naservíroval „salát s příběhem“. 

Markův salát by pravděpodobně vyhrál, pokud by se hodnotilo pouze očima. Hrál barvami mrkve i kyselých okurek a měl pevnou, ale stále „salátovou“ konzistenci. Hodnotící si chválili především jeho pestrou chuť s jemnými dozvuky bramborové kaše. 

„Bavila mě tam lehce jogurtová chuť a celkově pestrost tohoto salátu. Hodně cením ten ocas, který připomíná bramborovou kaši,“ chválil Kryštof. A jak si tenhle salát udělat?

bramborový salát
Zdroj: Radim Šlechta/REFRESHER

Budeš potřebovat:

  • vařené brambory a kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel),
  • kyselé okurky,
  • mražený hrášek,
  • vajíčka uvařená natvrdo,
  • cibuli,
  • dijonskou hořčici,
  • směs majonézy a zakysané smetany v poměru 1 : 1,
  • sůl,
  • pepř.

Brambory s kořenovou zeleninou uvaříš dohromady v osolené vodě a ve slupce, potom vše oloupeš a nakrájíš tak, jak ti vyhovuje. Do mísy přidáš najemno nakrájené okurky a cibuli.

Přidáš sůl, pepř, od oka trochu dijonské hořčice a postupně přidáváš směs majonézy a zakysané smetany, dokud nedosáhneš ideální konzistence. Když bude moc hustý, přidej trochu láku od okurek, který salát nejen naředí, ale zároveň mu dodá sladkokyselou chuť. Ty potom nebudeš potřebovat ani ocet, ani cukr na dochucení. Nakonec už přidáš jen natvrdo uvařená vajíčka a necháš do druhého dne odležet. 


1. místo: 19 bodů

V naprosto férovém hlasování vyhrála moje verze salátu. Ano, je to trapné, ale co s tím nadělám. Abych se ale nechlubil, pokusím se vypíchnout, co lidé mému salátu vyčítali. „Chutná jako od maminky, ale stejně jako u jejího salátu nejsou jeho chutě tak pestré,“ okomentoval můj výtvor Kryštof. Anastázie, která v Refresheru pracuje jako talent sourcer, ho zařadila na poslední místo.

Na druhou stranu si další část lidí jednoduchost chválila a oceňovala především přítomnost syrové cibule, jiným naopak chyběla kyselá okurka. Pokud stejně jako já patříš mezi hatery okurek a fanoušky cibulí, prozradím ti, jak si salát doma připravit.

bramborový salát
Zdroj: Radim Šlechta/REFRESHER


Budeš potřebovat:

  • jedno kilo brambor,
  • dvě mrkve,
  • jednu petržel,
  • dvě menší cibule nakrájené najemno,
  • tři vajíčka natvrdo,
  • hrubozrnnou hořčici,
  • šest lžic majonézy,
  • ocet,
  • sůl,
  • pepř.

Brambory uvaříš ve slupce doměkka (cca 25 minut), najemno nakrájenou kořenovou zeleninu do poloměkka (cca 10 minut, když ji nakrájíš před vařením). Vedle v míse si zatím připravíš dresink z majonézy, hořčice, soli, pepře a octu. S ním je potřeba si vyhrát.

Na začátek dej dvě lžíce octa a dvě lžíce hořčice a ochutnej. Pokud je málo kyselý, přidej ocet, pokud máš pocit, že mu něco chybí, ale nevíš co, doženeš to hořčicí. Postupně přidávej i sůl a pepř, než dosáhneš pro sebe ideální chuti. Dresink pak postupně vmíchej do zeleniny, nakrájených brambor a vajec. Nech odležet aspoň hodinu, ochutnej a případně dochuť octem, hořčicí, solí nebo pepřem. Nejlepší je salát nechat odležet přes noc, aby se všechny chutě dobře spojily.

A to je k našemu salátovému klání všechno. Nezapomeň nám dát vědět do komentářů, jak si bramborový salát připravuješ ty.

Domů
Sdílet
Diskuse