Bramborový salát o svátcích nesmí chybět. Vyzkoušej si recepty podle naší redakce.
Co je původcem všech vánočních konfliktů? Hádáš správně, bramborový salát.
Jasně, tohle říkáme s nadsázkou, ale zkus se na chvíli zamyslet a najít někoho, kdo se nikdy nezúčastnil hádky o salát. Do selhání hlasivek se dohadujeme, jestli do něj patří uzenina, hrášek nebo jestli se má k majonéze přidávat taky hořčice. Případně jestli není náhodou lepší vídeňská varianta, kde majolka chybí úplně.
Ono také není divu, že každý bojuje za svou verzi. Na určitý typ salátu jsme v Česku všichni zvyklí od malička, a když potom opustíme rodinné hnízdo, často představuje „aspoň to málo“, co nám zbylo jako vzpomínka na dětství.
A protože v sobě máme trochu té zdravé soutěživosti a touhu po vánoční nostalgii, uspořádali jsme test redakčních bramborových salátů. Ty od nás dostaneš recept na každý z nich, a pokud hledáš inspiraci na štědrovečerní večeři, můžeš se po ní poohlédnout právě tady.
Jak jsme hodnotili?
Soutěže o bramborový salát jsem se zúčastnil já, redaktorka Tereza Šnajdrová, editorka Marie Valentová a šéfredaktor Marek Pros. Kolegům a kolegyním jsme do práce přinesli vzorky našich bramborových salátů a postavili je před složitý úkol.
Od každého ochutnat a následně všechny obodovat. Nejlepší salát dostane tři body, druhý dva, třetí jeden a čtvrtý nic. Aby hlasování bylo co nejvíc objektivní, platilo pravidlo „kdo vařil, nehlasuje“ a ostatní ochutnavači a ochutnavačky nevěděli, od koho který salát je.
Jestli jsi stejně jako my milovníkem*milovnicí téhle české tradiční chálky, můžeš sáhnout po jednom z receptů nebo s blízkými uspořádat podobné klání. A teď už k samotnému testu.
4. místo: 7 bodů
Na čtvrtém místě se u nás umístila veganská verze české klasiky od editorky Marie. Přestože jí někteří kolegové a kolegyně dávali nejméně bodů, část lidí přímo nadchnula. „Bavila mě ta kyselá chuť, je taková odvážná,“ chválil si salát dramaturg Kryštof. Karolína, která se v Refresheru stará o sociální sítě, si zase pochvalovala, jak je veganská verze lehká. „Můžu ho sníst hodně a nepřežeru se,“ řekla Kája.
Právě lehkost byla ale pro mnoho hodnotících kamenem úrazu. Idea maker Patrik se například svěřil, že „nechápe, proč by měl jíst zdravej salát“. Pokud se ale nechceš na svátky přecpat, ale naopak štědrovečerní večeři trošku odlehčit, Mariin veganský salát doporučujeme.
Budeš potřebovat:
- jedno kilo brambor,
- tři mrkve,
- tři petržele,
- třetinu celeru,
- malou plechovku hrášku,
- pět až sedm kyselých okurek,
- veganskou tatarku (doporučujeme od značky Spak),
- lák z okurek na dochucení,
- sůl,
- pepř.
Všechna zelenina se uvaří do měkka v jednom hrnci ve slupce a oloupe se až po vychladnutí. Potom ingredience nakrájíš na kostičky a smícháš s okurkami a hráškem. Nakonec vše dochutíš – majonézou, lákem z okurek, solí a pepřem.
„U vegan salátu udělá tu správnou magii dobře zvolená tatarka nebo majonéza. Musela jsem si vystačit s tekutější Zárubovou, protože vegan sortiment není vždycky jednoduché sehnat. Kdybych ale použila tatarku od značky Spak, určitě by můj salát ostatní porazil. Kdo má rád víc chutí, může přidat taky tempeh,“ radí Marie.