Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. ledna 2024 16:13
Čas čtení 1:31
Ilona Hobzová TASR

PRŮZKUM: V těchto evropských městech je obyvatelstvo nejspokojenější. Bodovalo i Česko

PRŮZKUM: V těchto evropských městech je obyvatelstvo nejspokojenější. Bodovalo i Česko
Zdroj: Wiki Commons/Photones/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI EVROPSKÁ KOMISE EVROPSKÁ UNIE SPOLEČNOST
Uložit Uložené

Z Česka se měření účastnilo obyvatelstvo Prahy a Ostravy.

Curych, Groningen, Kodaň, Lipsko, Gdaňsk, Stockholm, Ženeva, Rostock, Braga a Kluž. To je deset měst, jejichž obyvatelé jsou podle průzkumu Evropské komise (EK) nejvíce spokojeni s podmínkami pro život, práci a bydlení. Informuje o tom zpravodaj TASR v Bruselu.

Doporučeno
Čtyřletá Češka má světový rekord. Dostala se do základního tábora pro výstup na Mount Everest Čtyřletá Češka má světový rekord. Dostala se do základního tábora pro výstup na Mount Everest 11. ledna 2024 11:50

Průzkum byl proveden v období od ledna do dubna 2023 na vzorku 71 153 respondentů z 83 měst Evropské unie, zemích Evropského sdružení volného obchodu (ESVO) a západního Balkánu, Velké Británie a Turecka. Podle výsledků je více než 90 procent lidí v 52 zkoumaných městech spokojeno s životem ve svém městě. Nejméně spokojeni se svým městem byli lidé z Podgorice, Miškovce, Skopje, Říma, Bělehradu, Neapole, Tirany, Athén, Istanbulu a Palerma.

Největší spokojenost obyvatel (97 procent), zejména s finanční situací, prací, veřejnou dopravou, zdravotní péčí a kvalitou ovzduší, vyjádřilo město Curych (Švýcarsko). Je také nejlepším evropským městem pro LGBTQ+ komunitu a seniory. Druhý Groningen (Nizozemsko) měl 96 procent spokojených obyvatel a 86 procent respondentů se ve městě cítilo bezpečně i v noci.

Doporučeno
ŽEBŘÍČEK: Nejlepší knedlíky na světě má prý Indonésie, Česko bodovalo několika jídly ŽEBŘÍČEK: Nejlepší knedlíky na světě má prý Indonésie, Česko bodovalo několika jídly 12. ledna 2024 7:51

Ve třetí Kodani (Dánsko) bylo spokojeno 96 procent obyvatel, ačkoli je zde obtížné najít cenově dostupné bydlení. Podle průzkumu je však nejméně zkorumpovaným městem v Evropě. Čtvrté Lipsko (Německo) s 95 procenty spokojenosti je vhodné pro rodiny s malými dětmi a má také vysokou kvalitu ovzduší. Pátý Gdaňsk (Polsko) (spokojenost 95 procent) je vnímán jako dobré místo pro přistěhovalce z jiných zemí a ve městě je vysoká úroveň kulturního vyžití.

Praha boduje dopravou, Ostravě vadí znečištěný vzduch

Z českých měst se průzkumu Evropské komise účastnily Praha a Ostrava. S životem v Praze je spokojeno 91 až 93 procent obyvatelstva. V Ostravě se spokojenost pohybuje mezi 81 a 88 procenty.

Praha je navíc nejlepším městem pro hledání práce. Celých 79 procent lidí si myslí, že je snadné najít v hlavním městě dobrou práci. Ostrava zase patří mezi deset měst, podle jehož obyvatelstva se kvalita života zvýšila ve srovnání s obdobím před pěti lety. Myslí si to 55 procent lidí.

Praha
Zdroj: Unsplash/Rodrigo Ardilha/volně k užití

Obě česká města se také umístila mezi městy, ve kterých se nejvíce využívá městská hromadná doprava. Praha s celkovým počtem 71 procent vyhrála (88 procent lidí je navíc s MHD ve městě spokojeno), Ostrava byla s 56 procenty na děleném šestém místě.

Ostrava ale měla i jedno umístění v žebříčku těch nejhorších měst. Hodnocení se týkalo kvality ovzduší. S tou je spokojena pouze třetina obyvatelstva.

Domů
Sdílet
Diskuse