Knedle, knedlíky a knedlíčky, kam se podíváš.
Je tady další žebříček gastronomického serveru Taste Atlas, který tentokrát na základě uživatelských hodnocení sestavil žebříček 100 nejlepších knedlíků na světě. Česko má v žebříčku hned pětinásobné zastoupení.
Na krásném 46. místě skončily jakékoli ovocné knedlíky, které turistům a turistkám chutnají v mnoha variantách. Jmenovitě se však rozhodli ocenit ještě několik druhů. V žebříčku totiž za Česko dále bodovaly konkrétní ovocné knedlíky.
Jahodové vybojovaly 68. příčku, meruňkové pak 72. Kromě ovocných knedlíků zahraniční návštěvy solidně obodovaly šišky s mákem (85. místo). Z nesladkých knedlíků si místo v žebříčku našly ještě tradiční české knedle jako takové – Taste Atlas jmenuje hlavně houskové nebo bramborové. Český knedlík skončil 89.
Top 5
5. místo: Jiaozi
Tyto čínské knedlíčky zvané jiaozi, které se skládají z tence vyváleného kousku těsta s masovou nebo zeleninovou náplní, jsou jedním z nejoblíbenějších a nejčastěji konzumovaných pokrmů v Číně a východní Asii. Mohou se podávat jako předkrm nebo hlavní chod, vždy s omáčkou na bázi sójové omáčky.

4. místo: Soup buns (Tangbao)
I čtvrté místo putuje do Číny. Název tangbao nebo tangbaozi označuje širokou skupinu čínských knedlíčků plněných polévkou v páře. V závislosti na původu mohou být knedlíčky vyrobeny z kynutého nebo obyčejného knedlíčkového těsta, které je obvykle obaleno želatinovou náplní, stočeno a nahoře uzavřeno a poté vařeno v páře.

