Jsi milovníkem nebo milovnicí červeného vína a přemýšlíš, jaké si dát třeba na silvestra? Máme pro tebe pár tipů.
Gastronomický server Taste Atlas se kromě jídla věnuje také žebříčkům nápojů. V minulosti na základě hodnocení lidí sestavil třeba nejoblíbenější česká piva nebo nejlepší likéry světa. Tentokrát se zaměřil na víno a přinesl seznam 72 nejlépe hodnocených červených vín v Evropě.
Itálie, Francie, Řecko, Španělsko. To jsou vinařské velmoci, jejichž produkty se v žebříčku objevovaly nejčastěji. V konkurenci se ale dokázaly prosadit i jiné země, mezi nimi Česko. Odrůda Cabernet Moravia, kříženec odrůd Zweigeltrebe a Cabernet Franc, získala 33. místo.
„Výsadby odrůdy Cabernet Moravia nejsou nijak hojné, ale na jižní Moravě tato odrůda prokázala velký potenciál. Nejlepší vzorky vyrobené z Cabernetu Moravia mají obvykle tmavě granátovou barvu, typickou vůni černého rybízu, třešní, borůvek a pepřové nuance,“ uvedl Taste Atlas.
Top 10 čítá pouze vína z Francie, Itálie, Řecka a Gruzie:
10. místo: Bordeaux (Francie)
Červená vína z Bordeaux se většinou vyrábějí z odrůd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Merlot nebo Malbec. Jsou jemná, elegantní a hedvábná, s vůní tmavého ovoce, lanýžů a koření.
9. místo: Naousa (Řecko)
Vína vyráběná pod označením Naousa se vyrábějí výhradně z původní řecké odrůdy Xinomavro, která je často přirovnávána k odrůdám Pinot Noir a Nebbiolo.
8. místo: Burgundy (Francie)
Burgundská vína se nejčastěji vyrábějí z odrůd Pinot Noir a Gamay a Chardonnay a Aligoté. Nejslavnější burgundskou vinicí je Romanée-Conti.