Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. prosince 2023 8:06
Čas čtení 1:35
Ilona Hobzová

ŽEBŘÍČEK: Známe nejlepší červená vína v Evropě, jedno má i Česko

ŽEBŘÍČEK: Známe nejlepší červená vína v Evropě, jedno má i Česko
Zdroj: Flickr/Brett Jordan/volně k užití
GASTRO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Jsi milovníkem nebo milovnicí červeného vína a přemýšlíš, jaké si dát třeba na silvestra? Máme pro tebe pár tipů.

Gastronomický server Taste Atlas se kromě jídla věnuje také žebříčkům nápojů. V minulosti na základě hodnocení lidí sestavil třeba nejoblíbenější česká piva nebo nejlepší likéry světa. Tentokrát se zaměřil na víno a přinesl seznam 72 nejlépe hodnocených červených vín v Evropě.

Itálie, Francie, Řecko, Španělsko. To jsou vinařské velmoci, jejichž produkty se v žebříčku objevovaly nejčastěji. V konkurenci se ale dokázaly prosadit i jiné země, mezi nimi Česko. Odrůda Cabernet Moravia, kříženec odrůd Zweigeltrebe a Cabernet Franc, získala 33. místo.

víno, Cabernet Moravia
Zdroj: Flickr/Café Morgal/volně k užití

„Výsadby odrůdy Cabernet Moravia nejsou nijak hojné, ale na jižní Moravě tato odrůda prokázala velký potenciál. Nejlepší vzorky vyrobené z Cabernetu Moravia mají obvykle tmavě granátovou barvu, typickou vůni černého rybízu, třešní, borůvek a pepřové nuance,“ uvedl Taste Atlas.

Top 10 čítá pouze vína z Francie, Itálie, Řecka a Gruzie:

10. místo: Bordeaux (Francie)

Červená vína z Bordeaux se většinou vyrábějí z odrůd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Merlot nebo Malbec. Jsou jemná, elegantní a hedvábná, s vůní tmavého ovoce, lanýžů a koření.

víno
Zdroj: Pexels/Brett Jordan/volně k užití

9. místo: Naousa (Řecko)

Vína vyráběná pod označením Naousa se vyrábějí výhradně z původní řecké odrůdy Xinomavro, která je často přirovnávána k odrůdám Pinot Noir a Nebbiolo.

víno
Zdroj: Flickr/Robert Wallace/volně k použití

8. místo: Burgundy (Francie)

Burgundská vína se nejčastěji vyrábějí z odrůd Pinot Noir a Gamay a Chardonnay a Aligoté. Nejslavnější burgundskou vinicí je Romanée-Conti.

víno
Zdroj: Flickr/Isabel/volně k užití
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 4
Domů
Sdílet
Diskuse