Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. října 2023 11:49
Čas čtení 0:35
Ilona Hobzová

Mezi nejlepší likéry světa se dostala Becherovka. Co na ní cizincům chutná a jak se umístila?

Mezi nejlepší likéry světa se dostala Becherovka. Co na ní cizincům chutná a jak se umístila?
Zdroj: Profimedia
ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL GASTRONOMIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Koukni, jak si vedl oblíbený likér Miloše Zemana ve světové konkurenci.

V žebříčku padesáti nejoblíbenějších likérů, který zveřejnil gastronomický server Taste Atlas, se prosadila také česká Becherovka. Do top 10 alkoholických moků se oblíbený nápoj bývalého prezidenta Miloše Zemana ale neprobojoval, obsadil 38. místo.

Výhra putuje do Asie

Původní Becherovku sice vytvořil britský lékař Frobrig, recepturu ale předal Josefu Becherovi, který ji zdokonalil a v roce 1807 uvedl na trh jako léčebný prostředek. Navzdory politickým a válečným zmatkům ve 20. století zůstala Becherovka předním českým výrobkem a stále se vyrábí podle původní tajné receptury. Taste Atlas v souvislosti s Becherovkou ocenil hlavně kombinaci dvaceti různých druhů koření a bylin, které se louhují v alkoholu a spolu s vodou a cukrem pak zrají v dubových sudech.

Na stupních vítězů se ale objevil pouze jeden evropský likér, a to z Itálie. Stříbro připadlo Jihoafrické republice a vítězství Japonsku. Na všech sedm nejoblíbenějších likérů podle uživatelů Taste Atlas se koukni v galerii:

7. místo: Grand Marnier (Francie) – Tento francouzský likér vytvořil v roce 1880 Louis Alexandre Marnier Lapostolle. Jedná se o směs brandy a destilované esence hořkého pomeranče s cukrem. Likér se nechává zrát ve francouzských dubových sudech. Lze jej vychutnávat čistý, použít do míchaných nápojů, nebo dokonce přidávat do dezertů. 6. místo: Amaretto (Itálie) – Tento klasický likér se vyrábí z různých kombinací neutrálních lihovin, karamelu, sladkých nebo hořkých mandlí, různých bylinek, koření a příležitostně oleje z meruňkových jader. Ačkoli název pochází z italského amaro, což znamená hořký, amaretto se vyznačuje sladkou mandlovou chutí a nádechem hořkých tónů. Může se podávat čisté, s ledem, s citronovou šťávou nebo kávou, také se často používá při přípravě různých dezertů nebo koktejlů.5. místo: Baileys (Irsko) – Vyhlášený krémový likér se vyrábí kombinací neutrálního alkoholu, třikrát destilované irské whisky a smetany, kterou dodávají malé místní irské rodinné farmy. Základ likéru je navíc obohacen o vanilku, kakao a karamel. Nápoj byl vynalezen v Dublinu v 70. letech 20. století a dodnes zůstává výhradně irským výrobkem a jednou z nejvýznamnějších irských značek.4. místo: Kokosový rum (Barbados) – Kokosový rum je poněkud zavádějící termín, který většinou označuje likéry s kokosovou příchutí, jejichž základem je obvykle rum. Tyto likéry mohou mít přírodní nebo umělé kokosové příchutě a aroma, základem je obvykle bílý nebo zlatý rum. Většinou nemají vysoký obsah alkoholu. Rumy s kokosovou příchutí se vyrábějí na celém světě, ale jejich duchovním domovem zůstávají karibské ostrovy. Jejich lehký a aromatický charakter nejlépe vynikne v tropických koktejlech.
Zobrazit galerii
(7)
Domů
Sdílet
Diskuse