Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš poslední stranu článku:
Toto je top 6 zeleninových pokrmů v Evropě. Česko má v žebříčku dvě jídla

3. místo

Gigandes plaki je řecká klasika. Skládá se z velkých bílých fazolí, které se vaří a poté pečou v aromatické rajčatové omáčce, která se obvykle dochucuje různými bylinkami, jako je oregano, petržel a máta. K přípravě pokrmu se používají fazole fasolia gigantes, což je pravá řecká odrůda fazolí, která se vyznačuje svou velikostí. Odtud pramení také název pokrmu.

Gigantes plaki, fazole
Zdroj: Wiki Commons/Hevesli/volně k užití

2. místo

Parmigiana alla napoletana je verze lilku parmigiana, která je nejoblíbenější mimo Itálii. Tato variace pochází z Kampánie a připravuje se z lilků, olivového oleje, cibule, bazalky, rajčat, sýru mozzarella nebo fior di latte a strouhaného sýru Parmigiano-Reggiano.

Parmigiana alla napoletana
Zdroj: Wiki Commons/Schellenberg/volně k užití

1. místo

Fritto misto je jedním z těch pokrmů, které se v jednotlivých oblastech Itálie velmi liší. Na italském pobřeží vždy obsahuje korýše a měkkýše, obvykle krevety a chobotnice, a často také paranzu, což je souhrnný název pro velmi malé celé ryby, jako jsou čerstvé ančovičky, sardinky, malé makrely nebo parmice.

fritto misto
Zdroj: Flickr/Leslie/volně k užití
Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 3 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse