Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
9. února 2024 16:00
Čas čtení 4:34
Barbora Volfová

Utratit tisíce za večeři je klišé. Máme tipy na originální valentýnská rande, která ti nezruinují peněženku

Utratit tisíce za večeři je klišé. Máme tipy na originální valentýnská rande, která ti nezruinují peněženku
Zdroj: Unsplash/Nathan Dumlao/volně k užití
KULTURA ČESKO GASTRONOMIE PRAHA TIPY NA VÝLET PRAHA VALENTÝN
Uložit Uložené

Připravili jsme si pro tebe nápady, jak oslavit svatého Valentýna neotřelým rande, které tvou polovičku zaručeně překvapí.

Valentýn není jen svátkem zamilovaných, ale i obchodníků lákajících na předražené tematické bonboniéry, 100 + 1 rudou růži, která ti do týdne zvadne, luxusní pobyty, desetichodová menu v restauraci či speciální spodní prádlo, které znovu oblečeš až za rok.

Amorovy šípy pak spíše zasáhnou naši peněženku. Podle společnosti STEM/MARK počítá každý čtvrtý Čech s valentýnskou útratou přesahující tři tisíce korun. 

Proto pro tebe máme tipy na neotřelá valentýnská dates, která potěší tvou drahou polovičku a nezruinují ti peněženku. Nápaditá rande jsme rozdělili do cenových kategorií, aby si každý mohl vybrat podle svých možností. Lásku může člověk vyjadřovat i bez peněz a po celý rok. Je ale hezké si čas od času povyrazit za zážitkem, proto naše tipy můžeš aplikovat i po Valentýnu. Nemáš zrovna drahou polovičku? Nevadí, vytáhni kámoše, rodinku nebo si užij sólo date, jak se patří. Sebelásky není nikdy dost. 

Svatý Valentin 

Mnozí se domnívají, že svátek zamilovaných je výdobytkem moderního konzumu pramenícím z vod amerického kapitalismu. Není to tak úplně pravda, kořeny svátku zamilovaných sahají až do dob starověkého Říma. Například populární darování květin se odvozuje přímo ze života biskupa Valentina. Biskup Valentin byl znám pro své léčitelské schopnosti, zemřel mučednickou smrtí 14. února roku 269 v Římě, kde byl také svatořečen. Podle legendy obdarovával mladé páry pestrými kyticemi z biskupské zahrady. Právě na výročí biskupovy tragické smrti slaví lidé svátek Valentýn.

Reklama na valentýnské pohlednice z roku 1883.
Reklama na valentýnské pohlednice z roku 1883. Zdroj: Wikimedia/Boston: L. Prang & Co. – Library of Congress/ volně k užití

Z britských ostrovů zase pochází zvyklost zasílat na svatého Valentýna milované osobě láskyplná psaníčka zahalená anonymitou. Na začátku devatenáctého století doručila anglická pošta až šedesát tisíc valentýnských pohlednic. V přístavních městech míval Valentýnův svátek ještě další význam. Cechy mořeplavců, kupců a řemeslníků a dalších bratrstev se pravidelně 14. února scházely ke společnému hodování.


Za hudbou a uměním do MeetFactory: zdarma

Insane Temple: Vernisáž výstav a koncert v MeetFactory

  • MeetFactory
  • Vstup: zdarma
  • Od 18:30 do 23:30
  • Součástí večera budou open studios a komentovaná prohlídka rezidenčního patra

O valentýnském čtvrtku na tebe ve smíchovské továrně na kulturu čeká zahájení dvou nových výstav. V galerii MeetFactory najdeš sólovou výstavu Vladimíra Skrepla s názvem Vláčná kůže. V galerii Kostka bude probíhat výstava dua Botond Keresztesi & Stach Szumski – Dungeon Keepers: Earlier than Primordial Middle Ages. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by MeetFactory (@meetfactory)

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by MeetFactory (@meetfactory)

Kromě umění se můžeš také těšit na hudební doprovodný program labelu Insane Temple pod vedením multimediálního umělce a hudebníka Stacha Szumského. Žánrově představuje maximálně rozkročený program od extratonu, flashcoru až po živě improvizovaný doom free jazz či dekonstruovaný black metal a noise. Pětihodinová série live vystoupení představí umělce spojené se vznikajícím labelem a další spřátelené kapely.

  • Rezidenti/rezidentky:
    Dara Kong (KH)
    Adrianna Szojda (ES)
    Lea Culetto (SI)
    Jernej Čuček Gerbec (SI)
    Kata Benedek (HU)
    Viktoriia Tymonova (UA)
    Urban Space Epics (US/CZ) 

Hvězdná romantika do 100 Kč

Pozorování oblohy: Štefánikova hvězdárna 

  • Štefánikova hvězdárna na Petříně
  • Vstup pro dospělé: 90 Kč
  • 14. února (ale i jiné dny) od 19 do 21 hodin
  • Není potřeba se dopředu objednávat, stačí přijít v otvírací době.
  • Pozorování je možné pouze za jasného počasí a je doprovázeno odborným výkladem.
  • Více informací zde.

Není nic romantičtějšího než pozorovat vesmírnou oblohu s parterem či partnerkou. Pražské planetárium je až do letošního podzimu trvale uzavřeno, ale nezoufej, Štefánikova hvězdárna na Petříně nabízí pro širokou veřejnost noční pozorování oblohy. Večerní procházku hlavním městem tak můžeš zakončit na Petříně. Únorové podmínky k pozorování jsou více než příznivé. V období kolem 16. února půjde skvěle vidět náš nejbližší kosmický soused – v této době totiž nejlépe vyniká plastičnost měsíčního povrchu. Kromě Měsíce bude možno pozorovat i planetu Jupiter.

Únorová obloha také nabízí dvojhvězdy, mlhoviny i galaxie. Pokud chceš před svou polovičkou zaflexit, nastuduj si souhvězdí Blíženců, Býka či Orionu. Přecházet zrak vás bude i z Velké mlhoviny či galaxie M31 v souhvězdí Andromedy.

Planety
Zdroj: Snímek obrazovky/ Planetum

Ice ice baby bruslení v Karlíně do 150 Kč

River Rink

  • Provozní doba veřejného bruslení: 

    pondělí–pátek 14:00–22:00
    sobota–neděle 09:00–22:00

  • Celodenní vstupné pro dospělé: 150 Kč
  • Velikost kluziště: 30 × 15 m

V pražském Karlíně čeká na milovníky bruslení ledové kluziště, které nabízí krásný výhled na řeku Vltavu a nově postavenou lávku spojující populární čtvrť s Holešovicemi. V noci je kluziště magicky osvětleno a taková dávka romantiky nesmí chybět ani na Valentýna. Areál není pouze místem k bruslení, ale najdeš tu také krytou chill out zónu, kde si můžeš vychutnat občerstvení i nápoje na zahřátí. Součástí River Rinku je taky půjčovna bruslí a dalšího příslušenství.

River Rink Karlín.
River Rink Karlín. Zdroj: dejsiprostor.cz/propagační materiál

Too hot to handle date v sauně na lodi do 200 Kč

Lázně na lodi

  • Vstupné: 160 Kč / hodinu
  • S multisport kartou máš vstup na hodinu zdarma
  • Zapůjčení ručníku: 30 Kč
  • Před návštěvou sauny si rezervuj místo na konkrétní čas a počet osob zde.
     

Saunování v mrazivých dnech zahřeje tělo i duši. Přijď se s drahou polovičkou zrelaxovat do lázní na lodi. Nevšední lázně najdeš na náplavce na lodi Avoid. Čeká na tebe klasická finská sauna s výhledem na Hradčany, relaxační prostor, šatna, sprcha, ochlazovací káď na palubě i ledová řeka. Po saunování nezapomeň doplnit elektrolyty a minerály. Občerstvit se můžeš na baru. A za symbolických třicet korun si můžeš zapůjčit také ručník. A pokud se nechceš vyhřívat moc dlouho, rezervaci si můžeš udělat jenom na půlhodinku.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Lázně na Lodi (@lazne_na_lodi)

Kouzelný gastrozážitek nejen pro Potterheads do 500 Kč

Kdo by nemiloval kouzla. Překvap svou polovičku nevšedním rande v zážitkové kavárně Cukrcafé Blackulus. Podnik najdeš jen pár metrů od stanice metra I. P. Pavlova. V kavárně na tebe čeká vyšperkovaný interiér laděný do kouzelnického světa i magické lektvary hrající všemi barvami. Můžeš si zde pochutnat například na mandragořím dortíku z Medového ráje, oblíbeném máslovém ležáku, výběrové kávě nebo speciálních elixírech zahalených kouřem, jako je Ledový Felix. Nezapomeň nahodit kouzelnický hábit a udělej si předem rezervaci, zde se dveře netrhnou.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by CukrCafé ⚡️Blackulus (@cukrcafe_blackulus)

Karaoke double date pro čtyři osoby za 600 Kč

Club Simply 33 

Což takhle střihnout si valentýnskou zpívanou v karaoke baru? Pokud s partnerem či partnerkou chcete podniknout zábavu ve více lidech, tak karaoke party je jasná volba. V Praze se nachází několik karaoke barů, my jsme opět narazili na slevový voucher na Slevomatu, kde si v baru Simply 33 pronajmeš na hodinu celý salonek až pro čtyři osoby za šest set korun. Tak kdo se odváží zandat písničku My Heart Will Go On od popové divy Céline Dion?

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Karaoke bar (@simply33karaoke_bar)

Valentýnská kérka (cena podle tetování)

Jít s partnerem či partnerkou na společnou kérku už chce pořádnou dávku odvahy. Proč to nespojit s tematickým rande na Valentýna? V Praze najdeš nespočet walk-in tetovacích studií, kde tě vezmou bez objednání. Malé tetování ti na rozdíl od předražených růží vydrží navždy. Například v pražském salonu Inner probíhá 14. února flash tattoo akce, kde si můžeš vybrat z valentýnských motivů za zvýhodněnou cenu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by INNER TATTOO STUDIO PRAGUE (@inner_prague)

Domů
Sdílet
Diskuse