Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. března 2024 8:35
Čas čtení 2:09
Veronika Ábelová

Nejlepší studentské filmy: Poradíme, kde najdeš velký výběr zcela zdarma

Nejlepší studentské filmy: Poradíme, kde najdeš velký výběr zcela zdarma
Zdroj: FAMO
FILMY A SERIÁLY ČESKÉ FILMY FILM TIP NA FILM
Uložit Uložené

Filmy, které vytvořili studenti a studentky Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku, můžeš sledovat zdarma na videoportálu Stream.cz. Na co se těšit?

Originální snímky vznikaly pod vedením pedagogického sboru, který tvoří známá jména jako Juraj Jakubisko, Olga Sommerová nebo Jiří Strach. Výběr krátkých filmů zahrnuje hned několik žánrů, například sci-fi, drama, dokumenty nebo komedie. Ve filmech tě čekají i tváře českých hereckých osobností. Těšit se můžeš na Josefa Trojana, Davida Matáska, Kristýnu Bokovou nebo Ladislava Županiče.

Doporučeno
Toto je deset nejhůře hodnocených českých filmů všech dob. Který „vyhrál“? Toto je deset nejhůře hodnocených českých filmů všech dob. Který „vyhrál“? 1. března 2024 8:30

Výběr studentských filmů by se dal srovnávat s těmi profesionálními. O tom se můžeš přesvědčit na videoportálu Stream.cz, kde jsou všechny snímky ke zhlédnutí zdarma. A že je z čeho vybírat.

Film Lockdown sleduje příběh rodiny, do které vstoupí virová nákaza. Plány všech členů rodiny se mění a smiřují se s tím, že budou muset být v karanténě. Dalším dramatickým snímkem je Milovaný syn. David je jediným synem krotitelky Terezy. Ta už od narození věděla, že její dítě bude mít zvláštní osud. Vše se změní poté, co Tereza navštíví věštkyni, která jí sdělí Davidovu blízkou budoucnost.

Milovaný syn.
Milovaný syn. Zdroj: Stream.cz/ Milovaný syn/ volně k užití

Spojením dramatu a strachu je film Tátova oblíbená. Příběh vypráví o matce, která po odjezdu dcery začne prožívat zvláštní zjevení svého zesnulého manžela. O něco méně děsivý je snímek Ještě jednou s Davidem Matáskem, který ztvárnil roli otce mladého muže. Oliver se doposud řídil podle svého otce, který vidí jen své cíle. Chce se vymanit z jeho vlivu a najít místo, kde by vnímali i jeho. Není to tak jednoduché, jak se zprvu zdálo.

Ještě jednou.
Ještě jednou. Zdroj: Stream.cz/ Ještě jednou/ volně k užití

Další studentský film Crypto fever poukazuje na degeneraci člověka, který propadl za vidinou peněz světu virtuálních kryptoměn.

Žánr sci-fi má taky své zastoupení, a to dvěma filmy. První z nich je Upgrade vyprávějící o Miri, která se účastní tajné mise. Skrz touhu vidět vzpomínky na svou zesnulou dceru opouští své stanoviště a poruší tím pravidla mise. Druhým snímkem je Skrytí, které přenáší diváky a divačky do roku 2037, kdy světovou ekonomiku ovládla společnost Hundun, která přišla na trh s technologií přenosu mysli do cizích těl.

Doporučeno
Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu 24. dubna 2024 13:30

Mezi dokumentárními žánry najdeš také spoustu studentských snímků. Krkonoše 19 sledují vliv pandemie covidu-19 na nejnavštěvovanější horskou oblast v Česku, Krkonoše. Hory provedou diváka i v dalším dokumentu. Malý ostrov pojednává o nejvýše položené horské vesnici v Česku. 

Dokumenty jsou ve výběru nejlepších studentských filmů zastoupeny nejvíce. Dále můžeš zhlédnout Krev a slzy o drsném pohledu na americký fotbal nebo dokument Kaskadérky o předních českých kaskadérkách.

Kaskadérky.
Kaskadérky. Zdroj: Stream.cz/ Kaskadérky/ volně k užití

Studentský film Okna budoucnosti otevírá téma vědem a proroků a kde je v dnešní době hledat. Pohled na odstrašující případ pro začínající chovatele koz uvádí snímek Jsem kozařka. O postupně zanikajícím pojmu „Úhorňan“ (obyvatel obce Úhorná) na pomezí středního a východního Slovenska je dokumentární film Úhorná

Úhorná.
Úhorná. Zdroj: ČSFD/ Matej Šmelko/ volně k užití

Na videoportálu Stream.cz nechybí ani veselejší kousky. Snímek Šťastný Tom je černá komedie s mafiánskou tematikou, ve které hlavní hrdina pracuje jako poslíček. Předává vzkazy, výhrůžky a někdy i pár ran pěstí.

Šťastný Tom.
Šťastný Tom. Zdroj: ČSFD/ Adam Kůs/ volně k užití

Komedie s prvky roadmovie Jak mi kamarád odjel autobusem vypráví o pravém přátelství a dvojici mladíků, kteří čelí výstřednímu psychopatovi v taxíku. Letní komedie Rozverné léto s hercem Josefem Trojanem sleduje patnáctiletého Vojtu, který je nucen trávit letní prázdniny na koupališti svého otce. Vojta rád utíká do světa fantazie a začne o svém létě na koupališti psát novou povídku.

Rozverné léto.
Rozverné léto. Zdroj: IMDB/ Rozverné léto/ volně k užití

Film o lásce Experiment vypráví o Nikol a Michalovi, kteří se potkávají na hodinách managementu a mají za úkol udělat experiment.

Další studentské filmy můžeš sledovat na videoportálu Stream.cz.

Domů
Sdílet
Diskuse