Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. března 2024 10:46
Čas čtení 1:54
Veronika Ábelová

Pět důvodů, proč má gen Z méně sexu. Mladí se potýkají s nečekanými problémy

Pět důvodů, proč má gen Z méně sexu. Mladí se potýkají s nečekanými problémy
Zdroj: Netflix
ZDRAVÍ GENERACE Z SEX ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Do generace Z spadají lidé, kteří se narodili v letech 1997 až 2012. U těch studie prokázala, že jsou vůbec nejméně aktivní v sexuálním životě oproti předešlým generacím. Stres nebo sociální sítě mohou být důvody, které to zapříčinily.

Přirozené seznamování, ať už na akcích, v práci, nebo třeba v obchodě, poslední dobou klesá. Data, jež tomu nasvědčují, jsou z nedávného průzkumu Kenseyho institutu z roku 2021, který se zabývá kritickými otázkami sexuality, genderu a reprodukce. Ten uvedl, že jeden ze čtyř dospělých z generace Z nikdy neměl partnerský sex. V průzkumu se ale ukázalo, že 31 procent lidí se zapojilo do sextingu nebo sexu přes internet. Hlavním problémem neaktivního sexuálního života generace Z by mohly být právě sociální sítě a čas strávený na internetu.

Doporučeno
„Zažíváme ty nejintenzivnější orgasmy a nic mezi námi není tabu.“ Jak začít s experimentováním? „Zažíváme ty nejintenzivnější orgasmy a nic mezi námi není tabu.“ Jak začít s experimentováním? 22. března 2024 15:30

Odborník na sexualitu, doktor Justin Lehmiller, tvrdí, že pokud mladí lidé nemají sex, nemusí to nutně znamenat, že jsou sexuálně nezkušení. Lehmiller si spíše myslí, že důvodem je vyjadřování sexuality jiným způsobem, například přes internetové připojení. To se totiž stává stále častějším.

Další odborníci, kteří se podrobně zabývají touto generační skupinou, tvrdí, že se tato situace může lišit v různých sociálních skupinách. Záleží také na tom, jak jsou lidé ve skupině komunikativní. Ovlivňovat je může i čas strávený na internetu. Jaké jsou tedy největší problémy v sexuálním životě generace Z?

Problémy s komunikací

Problémem mladých lidí je to, že nedokáží vyjádřit své hranice, jak tvrdí terapeut Kean Jackson. K tomu se vztahuje jejich představa vztahu a to, po čem touží. To potom může být důvodem zklamání a nedorozumění. Na druhou stranu věnují větší pozornost svému rozhodování a vyjadřují si souhlas k sexu.

Tlak na definování sexuality

Terapeutka Torri Efron Pelton uvedla, že nejčastější obava u mladých lidí se týká společenského tlaku na zkoumání své sexuality v momentě, kdy se necítí být připraveni. To ale může být příčinou obav, jakým způsobem vyjádřit, že nestojí o nezávazný sex, ale dlouhodobý vztah. Terapeutka vysvětluje, že mladí lidé si cítí být deprivovaní právě z toho důvodu, že neumí vysvětlit své představy v sexuální oblasti. Obávají se toho, že právě proto jsou divní, a uzavírají se do sebe.

Pocit vyloučení

Dalším problémem, se kterým se generace Z potýká, je pocit vyloučení ze společnosti. Terapeuti také často slýchají otázku, jak navázat spojení v sexuálních komunitách. Jak v nich fungovat a co od nich očekávat. Terapeut Kean Jackson mladým lidem pomáhá hledat jejich sílu a spojení v prostorech, ve kterých si jsou jistí.

Nevyžádané fotografie

Mladí lidé se v návaznosti na sociální sítě potýkají s nevyžádanými sexuálními fotkami, které jim dorazí přímo do chatu. Odbornice Torri Efron Pelton uvádí tuto situaci na příkladu, kdy její klient na Snapchatu obdržel explicitní fotografii, kterou mu poslal spolužák. Nevěděl, jak celou situaci zpracovat, a necítil se dobře ani v třídním kolektivu. Důležitým krokem je říct dotyčnému, že to není v pořádku.

Úzkost z výkonu

Lidé z generace Z se také obávají problémů s erekcí a nervozitou z análního sexu. Často nevědí, jak odmítnout to, co jim nevyhovuje. A proto někteří sex raději úplně odmítají. Dalším problémem jsou úsudky společnosti na základě vzhledu a vnímané sexuální zdatnosti. To může vést ke zvýšené úzkosti při sexu.

Anketa:
Řešil*a jsi někdy některé z těchto věcí?
Ano, ale poradil*a jsem si.
Ne, tyhle problémy neznám.
Ano, ale poradil*a jsem si.
43 %
Ne, tyhle problémy neznám.
57 %
Domů
Sdílet
Diskuse